O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Mapa puta" za mir u Ukrajini
27. Avgust 2014. godine
Minsk -- Predsednici Ukrajine i Rusije Petro Porošenko i Vladimir Putin saopštilli da će biti pripremljena "mapa puta" radi dogovora o prekidu vatre na istoku Ukrajine.
Oni su, takođe, saopštili da su se dogovorili da Kontakt-grupa za rešavanje ukrajinske krize što skorije obnovi rad u glavnom gradu Belorusije.

Ističući da su razgovori u Minsku, koji su trajali blizu dva sata, bili "teški i složeni" Porošenko je rekao da će biti pripremljena "mapa puta" radi dogovora o što skorijem prekidu vatre na istoku Ukrajine.

"Biće pripremljena 'mapa puta' kako bi se što je pre moguće dostigao režim prekida vatre, koji po karakteru apsolutno mora biti bilateralan", rekao je ukrajinski predsednika posle razgovora sa Putinom a preneo je Rojters.

Ruske agencije prenele su izjavu Putina da sa Porošenkom nije konkretno razgovarao o uslovima za prekid vatre.

"Otvoreno govoreći, mi i ne možemo da govorimo o nekim uslovima za prekid vatre, o mogućim dogovorima izmedju Kijeva, Donjecka i Luganska - to nije naša stvar, već stvar same Ukrajine", rekao je Putin a prenosi Itar-Tas s.

Prema njegovim rečima, Rusija može samo da doprinese stvaranju situacije poverenja "u toku tog eventualnog i, po meni, izuzetno neophodnog, pregovaračkog procesa".

Ocenjujući razgovore sa ukrajinskim kolegom kao pozitivne, Putin je istakao da će Moskva činiti sa svoje strane "sve za taj mirovni proces, ukoliko počne".

"Taj proces treba početi što je moguće pre", kazao je ruski predsednik, ističući da je razgovarano o neophodnosti što bržeg prekida krvoprolića i da je dogovoreno da što brže obnovi rad Kontakt-grupa, u čijem radu su ranije učestvovali ruski ambasador u Ukrajini Mihail Zurabov, bivši predsednik Ukrajine Leonid Kučma i predstavnica predsedavajućeg OEBS-a za Ukrajinu Hajdi Taljavini.

Takodje, kako je rekao, dogovorena je saradnja za pružanje ruske humanitarne pomoći žiteljima istočne Ukrajine.

Govoreći o incidentu sa ruskim vojnicima privedenim u Ukrajini, ruski predsednik je izrazio nadu da će on biti rešen.

"Još nisam dobio izveštaj Ministarstva odbrane, Generalštaba. Medjutim, prvo što sam čuo je da su oni patrolirajući granicom mogli da se nadju na ukrajinskoj teritoriji", rekao je Putin, dodajući i da su ukrajinski vojnici više puta ulazili na teritoriju Rusije, i sa oklopnom tehnikom, ali da "problema nikada nije bilo".

Predsednik Ukrajine je saopštio da je dogovoren početak konsultacija graničnih službi dve zemlje, a RIA Novosti prenela je saopštenje Porošenkovog pres sekretara Svjatoslava Cegolka sa "tvitera" da su se Kijev i Moskva dogovorili da počnu konsultacije o zatvaranju granice.

"Porošenko:Ukrajian i Rusija dogovorili su se da počnu konsultacije o zatvaranju granica, izmedju graničara i čelnika generalštabova", napisao je Cegolko.

Putin je još naveo da su se Rusija, Ukrajina i EU dogovorili da se intenzivira rad kako bi se otklonile zabrinutosti u vezi sa sporazumom Ukrajine i EU o pridruživanju.

"Dogovorili smo se da intenziviramo rad i pronadjemo neka rešenja", rekao je Putin, ponavljajući da ako ne bude pronadjeno rešenje, Rusija će morati da preduzme zaštitne mere.

Pritom je izrazio nadu da će se Zapad sa uvažavanjem odnositi prema merama koje Moskva donosi radi zaštite svoje ekonomije.

Putin je najavio da će trostrana radna grupa Rusije, Ukrajine i EU do 12. septembra formulisati predloge usmerene na otklanjanje zabrinutosti zemalja Carinske unije (Rusija, Belorusija i Kazahstan).

"Još jednom smo skrenuli pažnju našim partnerima (...) da implementacija sporazuma Ukrajine i EU o asocijaciji za rusku privredu donosi značajne rizike", rekao je Putin, koji je ranije naveo da će šteta za Rusiju od sprovodjenja tog sporazuma iznositi više od stotinu milijardi rubalja.

Ruski predsednik je naglasio da je dogovoreno obnavljanje dijaloga o energetici, uključujući pitanje gasa, izmedju Rusije i Ukrajine.

Prema njegovim rečima, to pitanje je trenutno u "ćorsokaku", ali je "svakako potrebno o tome razgovarati".

Ruski predsednik je ukazao na to da su neki predlozi o olakšicama za cene gasa blokirani obraćanjem Ukrajine Arbitražnom sudu u Stokholmu.

"Imamo vrlo mnogo otvorenih pitanja, za njihovo rešenje zainteresovani su i Rusija, i Ukrajina, i naši evropski partneri", rekao je Putin.

Izvor: B92
Foto: Beta, AP
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti