O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Nemačka "radi" za Balkan
28. Avgust 2014. godine
Berlin -- Frank-Valter Štajnmajer izjavio da konferencija u Berlinu o Zapadnom Balkanu podvlači da se Nemačka i dalje snažno angažuje za celokupni region.
U Berlinu se danas održava konferencija "Zapadni Balkan", na kojoj će učestvovati visoki zvaničnici država regiona - Srbije, Albanije, BiH, Crne Gore, Makedonije i Kosova, Hrvatske i Slovenije, Nemačke i Evropske unije.

"Želimo da iskoristimo ovaj sastanak kako bi odali priznanje dosadašnjem napretku regiona na putu u Evropsku uniju. Istovremeno, raspravljaćemo o pitanjima koja su odlučujuća za brzinu i uspeh približavanja Zapadnog Balkana EU. Tom prilikom, biće reči i o tome kako države, pa i u okviru regionalne saradnje, mogu da unaprede neophodne reforme", rekao je nemački ministar spoljnih poslova, saopštila je nemačka vlada.

Štajnmajer je rekao da se "raduje što u Berlin dolaze njegove kolege iz svih država Zapadnog Balkana i drugi aktivni partneri".

"Upravo u svetlu aktuelnih medjunarodnih kriza u našem susedstvu, sa svojim kolegama želim da se konsultujem kako zajedničke evropske vrednosti i interese pojačano možemo da izrazimo kroz jednu jedinstvenu evropsku spoljnu politiku", rekao je on.

U okviru konferencije o zapadnom Balkanu nemačke vlade, Štajnmajer će u 15.00 primiti na konsultacije šefove diplomatija devet zemalja kao i jednog člana Evropske komisije u Vili Borsig u Berlinu.

Učestvovaće šefovi diplomatija Srbije, Albanije, BiH, Kosova, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore, Austrije i Slovenije, Ivica Dačić, Ditmir Bušati, Zlatko Lagumdžija, Enver Hodžaj, Vesna Pusić, Nikola Poposki, Igor Lukšić, Sebastijan Kurc, Karl Erjavec, kao i komesar EU za proširenje Štefan File.

Posle konsultacija u Vili Borsig, ministri će od 18.00 učestvovati u daljem programu konferencije u uredu nemačke kancelarke.

U delegaciji Srbije će izmedju ostalih biti i premijer Aleksandar Vučić, kao i prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, koji će učestvovati u delu konferencije koji je namenjen ministrima spoljnih poslova i govoriće na panelu "Ekonomsko upravljanje i približavanje EU".

U ime Evropske komisije, na konferenciji u Berlinu učestvovaće njen predsednik Žoze-Manuel Barozo i komesari za energetiku i proširenje Ginter Etinger i Štefan File.

Nakon skupa, kako je najavljeno, u 17.30 biće održana konferencija za novinare na kojoj će govoriti Merkelova, Barozo i premijer
Albanije Edi Rama čija zemlja trenutno predsedava Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi.

Vučić će, kako je najavljeno, na marginama konferencije razgovarati s predsedavajućim Saveta ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, premijerom Crne Gore Milom Djukanovićem, ministrom spoljnih poslova Austrije Sebastijanom Kurcom i zamenikom nemačke kancelarke i ministrom ekonomije i energetike Zigmarom Gabrijelom.

Izvor: B92
Foto: Beta/AP
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti