O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Dačić: Nema mirovnog sporazuma s PR
02. Septembar 2014. godine
Beograd -- Srbija neće potpisati međunarodni mirovni sporazum sa Kosovom, izjavio je za Danas Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova.
S druge strane, odlazeći premijer Kosova Hašim Tači najavljuje skoro potpisivanje tog sporazuma, kao uvertiru za početak druge faze dijaloga.

Kako za Danas ocenjuju stručnjaci upućeni u dijalog Beograda i Prištine, posredstvom Evropske unije, do potpisivanja tog sporazuma će morati da dođe, uprkos negiranju u Srbiji, ali, ipak, ne u skorije vreme, kako tvrdi Hašim Tači.

„Hašim Tači tu misli na međusobno priznanje Srbije i Kosova. Srbija neće potpisati taj sporazum“, kaže za Danas Ivica Dačić.

Premijer Kosova je prošle nedelje u Briselu rekao nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, ali i svima prisutnima na konferenciji o Zapadnom Balkanu da je „Kosovo spremno da nastavi drugi deo faze dijaloga“ koja bi, kako je rekao, trebalo da se okonča „međunarodnim sporazumom o miru između Kosova i Srbije“.

„O tome je govorio ministar spoljnih poslova Kosova pred SB UN, što je odraz njihovog slepila. Oni misle da je sve već rešeno što se tiče statusa i samo na nas treba izvršiti pritisak. Mi nismo promenili naš stav i svi dogovori koji su postignuti bili su statusno neutralni“, izričit je Dačić.

Enver Hodžaj je pred SB UN rekao da je Kosovo spremno za nastavak dijaloga sa Srbijom do pune normalizacije odnosa, ali da dijalog ne treba da bude beskonačan i da treba da bude okončan potpisivanjem međudržavnog mirovnog sporazuma.

Prema rečima političkog analitičara Dušana Janjića, potpisivanje međunarodnog mirovnog sporazuma između Srbije i Kosova predviđeno je dokumentom koji su napisale Velika Britanija i Nemačka, u oktobru prošle godine.

„U takozvanom ‘non-pejperu’ Velike Britanije i Nemačke koje su prihvatile i druge zemlje EU, i koji će ući u pregovarački okvir Srbije i EU, odnosno poglavlje 35, piše da će nakon postizanja pune normalizacija odnosa Srbije i Kosova biti potpisan jedan sveobuhvatni, pravno obavezujući sporazum. To je upravo taj sporazum - međunarodni mirovni sporazum, o kojem govore kosovski zvaničnici. Tači, dakle, nije govorio neistinu u Berlinu o nužnosti potpisivanja mirovnog međudržavnog sporazume, ali je govorio o nečemu što će se dogoditi za nekoliko godina. On je to učinio, pretpostavljam, zbog unutrašnje političkih potreba - kao da je reč o nečemu što bi trebalo da se dogodi sutra“, zaključuje Dušan Janjić u izjavi za Danas.

Izvor: B92
Foto: Tanjug

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti