O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Antić: Struja će poskupeti
03. Septembar 2014. godine
Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić najavio je danas da će struja u Srbiji poskupeti, ali nije precizira kada, ni za koliko.
"Moguće je da će u narednom periodu biti korekcija cena struje, ali daleko niže od tih 30 odsto kako se govori u javnosti, reč je o minimalnom poskupljenju struje", rekao je Antić za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Podsetio je da je procedura poskupljanja takva da Elektroprivreda Srbije (EPS) podnese zahtev Agenciji za energetiku Srbije, koja zatim
razmatra i odobrava poskupljenje.

Struja u Srbiji je poslednji put poskupela avgusta 2013, za 10,9 odsto za domaćinstva, a 12,8 odsto za privredu. Ministar je najavio dodatne popuste za one koji redovno plaćaju račune za struju.

On je rekao da će ostati popust od pet odsto za sve koji redovno plaćaju račune i dodao da Ministarstvo planira uvođenje dodatnog popusta za one koji smanje potrošnju u roku od tri meseca.

Antić je najavio mogućnost i povećanja besplatnih kilovat sati struje za socijalno ugrožene građane.

Do sada su socijalo ugroženi imali pravo na do 250 kilovat sati struje besplatno mesečeno, a, po Antićevim rečima, "postoje slučajevi gde jako siromašni troše puno struje", zbog čega se planirana povećanje kvote besplatnih kilovata.

On je naveo da je "stres-test" pokazao da, ukoliko Rudarski basen "Kolubara" i ostali ugljenokopi rade punim kapacitetom, Srbija neće morati da uvozi struju.

Ministar rudarstva i energetike rekao je i da će ispumpavanje vode iz poplavljenog kopa Tamnava - Zapadno polje RB "Kolubara" početi 10. septembra, a po tenderu rok da se taj posao završi je 90 dana.

Antić je rekao da u podzemnom skladištu gasa "Banatski dvor" ima više od 450 miliona kubnih metara gasa što daje stabilnost u slučaju krize, ali da ti nije dovoljno da se obezbedi puna potrošnja u zimskim mesecima.

Izvor: B92
Foto: Tanjug

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti