O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Srebrni momci naši svetski šampioni!
15. Septembar 2014. godine
Košarkaška reprezentacija Srbije je u finalu Mundobasketa u Madridu poražena od moćne američke selekcija sa 129:92
Od specijalnog izveštača
MADRID

POTROŠILI su košarkaši Srbije zalihe čuda na svom bajkovitom madridskom putešestviju. Iz hrabrih zlatnih snova grubo su ih probudili skupoceni Amerikanci, zbirno vredni 109 miliona dolara u narednoj NBA sezoni. Osvrtom na finansijsku disproporciju finalista Svetskog prvenstva u Španiji, lakše je podneti razliku u poenima kojom je naš nacionalni tim završio učešće na 17. Mundobasketu – 92:129.

Težina poraza u poslednjoj utakmici ne može da zamrači svetlo srebrnog odsjaja, koje su momci selektora Aleksandra Đorđevića, prethodno tumarajući po mraku otkaza, povreda i sumorne svakodnevice srpske košarke, nekako napipali i osvetlili budućnost. Prvu medalju na svetskim prvenstvima za samostalnu Srbiju na grudi im je stavio dojučerašnji predsednik FIBA Ivan Mainini.

Snovi o finalnoj senzaciji pulsirali su svega pet minuta, održavani u kratkom životu Teodosićevom imaginacijom, koju je Majk Križevski, legenda Djuk univerziteta i trener tima mobilisanog iz drugog ešalona NBA igrala, morao da prostudira na tajm-autu. Kreativnost je pobedila brzinu, snagu i skočnost samo u tom petominutnom odmeravanju (15:7).

Zaboravili su naši momci da Ameri nisu samo vrhunske atlete, već možda još bolji šuteri. Kada su ih na to podsetili Irving, Harden i Tompson rafalima nalik onima u filmovima B produkcije vijetnamske tematike, bilo je prekasno. Đorđevićeve momke pokosila je trojkaša paljba u prvom poluvremenu (16-11), takođe i njihovu veru u čuda koju je Đorđević uspešno propovedao tokom šampionata.

Paralelno sa rušenjem našeg samopuzdanja, koje se najviše odrazilo na odbrambenu volju, američko je naraslo do visine čikaških zgrada. Na momente je premašivalo granice sportskog ukusa i prelazilo u prepotenciju, koja je iritirala naše momke. Ogromna razlika ispisana na semaforu sprečila je možda i pojavu ozbiljnih varnica.

Pre kraja utakmice, koja je u ranoj fazi prešla u egzibicionu, Đorđević je izvodio jednog po jednog junaka Svetskog prvenstva, kako bi pružio šansu našim navijačima da pojedinačno pozdrave svakog od njih.

Priliku da ih pozdrave svi kojima su vratili veru u košarku imaće već u ponedeljak uveče. Čarter letom iz Madrida u 15 časova, istim kojim su skoro neprimetno otputovali u Španiju, Đorđevićevi momci vraćaju se u Beograd kao naši svetski šampioni.

SRBIJA - SAD 92:129 (21:35, 20:32, 26:, 38, 25:24
SRBIJA: Teodosić 10, Simonović, Jović 6, Bogdanović 15, Bjelica 18, Marković 3, Kalinić 18, Birčević, Krstić 4, Raduljica 9, KAtić 2, Štimac 7.
SAD: KAri 10, Tompson 12, Rouz, Farid 12, Gej 11, Derozen 10, Irving 26, Plampi 1, Kazins 11, Harden 23, Dejvis 7, Dramond 6.

ŠPANSKI KRALj U LOŽI
FINALNU utakmicu Svetskog prvenstva iz svečane lože gledao je mladi španski kralj Felipe Šesti, koji je ispoštovao ranije pripremljeni protokol, iako se reprezentacija domaćina oprostila od šampionata već u četvrtfinalu porazom od Francuske.

JANAKISOV SAVET

LEGENDARNI grčki košarkaš i bivši selektor nacionalnog tima Panajotis Janakis, dok je ulazio u madridsku “Palatu sportova” dao je nekoliko saveta kako bi Amerikanci mogli da padnu.
- Srbija bi trebalo da igra evropsku košarku, balkansku košarku – kaže Janakis stavljajući prst na slepočnicu.

DIVAC POD OPSADOM
PREDSEDNIK Olimpijskog komiteta Srbije Vlade Divac za većinu gledalaca finalne utakmice bio je pre svega čuveni košarkaš. Prilikom ulaska u dvoranu Divac je doživeo pravu opsadu fanova koji su želeli sliku za uspomenu.

Izvor: Većernje Novosti
Foto: Tanjug
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti