O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Pregovori 19. decembra
30. Septembar 2014. godine
EU najverovatnije zakazuje konferenciju sa Srbijom na Nikoljdan. Počeće se s poglavljima koja se tiču finansijske kontrole i Kosova
VRH Evropske unije sve je bliže odluci da upali zeleno svetlo za naredni korak Srbije ka članstvu i narednu međuvladinu konferenciju zakaže za 19. decembar, kada će se u Briselu na sednici Evropskog saveta okupiti šefovi država i vlada zemalja članica - saznaju „Novosti“.

Prema našim informacijama, tada bi bila otvorena i prva poglavlja, 32 i 35, koja se odnose na finansijsku kontrolu i normalizaciju odnosa sa Prištinom. Na ovakvom redu vožnje posebno insistira Italija koja bi da „pogura“ integracije Srbije pre nego što okonča šestomesečno predsedavanje EU i prepusti ga Letoniji.

Čak je i Berlin, koji zastupa najtvrđi stav o brzini evropskog puta Beograda, spreman da popusti posle pomaka u primeni Briselskog sporazuma. Nemačka je pozdravila poslednje dogovore koje su tehnički timovi Beograda i Prištine postigli o integrisanom upravljanju prelazima, slobodi kretanja i distribuciji struje, održavanju Parade ponosa, kao i o formiranju radne grupe za otkrivanje okolnosti paljenja ambasada 2008.

Vetar u leđa Srbiji biće i godišnji izveštaj o napretku, koji Evropska komisija objavljuje u oktobru, a u kojem će odlazeći komesar za proširenje Štefan File zatražiti otvaranje poglavlja u decembru.

Kako tvrde naši izvori bliski briselskoj administracija, „opcija B“ je da Evropski savet u decembru, u svojim zaključcima, kaže da je Srbija spremna za otvaranje poglavlja i da se naredna međunarodna konferencija zakaže posle novogodišnjih praznika, na godišnjicu početka pregovora Srbije i EU - 21. januara 2015.

Šefica našeg pregovaračkog tima Tanja Miščević kaže za „Novosti“ da je Srbija spremna da već u oktobru otvori poglavlje 32, za koje je gotova i pregovaračka pozicija:

- Poznato je da neke zemlje insistiraju da se među prvima otvori i poglavlje 35, koje se odnosi i na KiM. Tu će ključ biti nastavak dijaloga na visokom političkom nivou. Ukoliko Priština u narednim nedeljama formira nove institucije, biće dovoljno vremena do decembra da se napravi pomak u nastavku normalizacije odnosa.

Izvor: novosti.rs

Foto: novosti.rsPreminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti