O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Suspendovana petorica žandarma
01. Oktobar 2014. godine
Beograd -- U niškom odredu Žandarmerije suspendovano je pet pripadnika koji su učestvovali u intervenciji u kojoj je pretučen brat premijera Andrej Vučič, saznaje "Danas".
Da su petorica žandarma niškog odreda Žandarmerije koji su pretukli Andreja Vučića suspendovani,potvrdio je za "Danas" i komandant Žandarmerije Milenko Božović.

On je dodao da je istraga još uvek u toku, ali nije odgovorio gde se nalaze snimci koji pokazuju šta je prethodilo incidentu.

Osim MUP-a istragu o ovom slučaju vodi i vojna policija i Vojnobezbednosna agencija (VBA).

"Vojna policija i VBA prikupljaju informacije o incidentu koji se dogodio u nedelju tokom Parade ponosa kada su pripadnici Žandarmerije pretukli Andreja Vučića i pripadnike Bataljona vojne policije specijalne namene "Kobre" koji su tom prilikom bili u njegovoj pratnji", izjavio je ministar odbrane Bratislav Gašić.

On je dodao da neće davati nikakve izjave o tom događaju dok se istraga ne završi. Ministar je objasnio da su pripadnici "Kobri", koji su deo obezbeđenja premijera Srbije, u nedelju pošli kao pratnja Andreja Vučića do stana premijerovih roditelja, upravo da ne bi došlo do nekog incidenta zbog situacije koja je toga dana vladala u Beogradu.

"Nisam ovlašćen da dajem bilo kakve izjave na ovu temu, to može samo Biro. Mogu samo da kažem da radimo na utvrđivanju činjenica u vezi sa ovim slučajem", rekao je za "Danas" i komandant niškog odreda Žandarmerije Senad Koštić.

On nije želeo da odgovori na pitanja da li su pripadnici Žandarmerije koji su učestvovali u intervenciji suspendovani do okončanja istrage, kao ni da li je tačno da je Žandarmeriji oduzet snimak početka intervencije, na kojoj je snimljen i povod za nju.

Podsetimo, tvrdilo se da je Žandarmerija imala disk na kojem je snimljeno ponašanje premijerovog brata i reakcija njenih pripadnika na samom početku intervencije.

Međutim, u pisanoj izjavi Andrej Vučić demantovao je "kao notornu laž" novinske napise da su pripadnici Žandarmerije u nedelju, tokom Parade ponosa, brutalno pretukli njega i još trojicu ljudi u njegovoj pratnji zato što su odbili da se legitimišu.

"Nas četvorica smo išli ka stanu mojih roditelja u Krunskoj ulici, i bili zaustavljeni od jedinice Žandarmerije koja nas je uredno legitimisala i mislim da problem i nastaje zbog naših legitimacija, a ne zbog toga što smo bilo kome bilo šta uradili, ili nismo postupili po njihovom naređenju", navodi Andrej Vučić. On smatra da je prebijen zato što je premijerov brat.

Premijer Aleksandar Vučić takođe je kao laži okarakterisao informacije da se njegov brat nije legitimisao žandarmima koji su ga pretukli, navodeći da postoji snimak na kom se vidi da su on i njegovi pratioci dali legitimacij.

"Objektivan sam i žao mi je što se mnogi raduju nečijoj nesreći. Mržnju prema meni ne morate da širite na mržnju prema mojoj porodici", rekao je Vučić na konferenciji za novinare, uz obrazloženje da misli na one koji su pokušali "lažima da dezinformišu javnost".

Adrej Vučić je, podsetimo, zajedno sa trojicom pripadnika obezbeđenja u civilu pokušao da prođe kroz policijski kordon koji je obezbeđivao Paradu ponosa u Beogradu, a u javnosti se pojavio snimak incidenta.

Podsetimo, premijer je u nedelju rekao da prilikom te intervencije "došlo do nekog prekoračenja ovlašćenja", a da su pripadnici Žandarmerije tog dana bili „nervozni“ jer su radili nešto što im se nije radilo. Vučić je kazao da su se žandarmi koji su pretukli njegovog brata izvinili, a da ih porodica neće privatno krivično goniti.

Danas je policajac D. P., koji je na Fejsbuku napisao da je Vučićevog brata trebalo ubiti, priveden na informativni razgovor u Policijsku upravu Kragujevac.

Izvor: B92
Foto: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti