O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Putin i parada ne donose vam dobro
02. Oktobar 2014. godine
Beograd -- Poseta predsednika Rusije Vladimira Putina u kombinaciji sa vojnom paradom mogla bi da izazove loše reakcije na Zapadu, kaže za Radio B92 novinar Tim Džuda.
Džuda, koji je dobar poznavalac prilika na Balkanu, ističe da bi loše reakcije Zapada molge da dođu je Zapad Rusiju smatra odgovornom za vojnu intervenciju u Ukrajini.

Džuda, jedan od učesnika Beogradskog bezbednosnog foruma, kaže da u slučaju eskalacija krize u Ukrajini, Srbija ne bi mogla da nastavi da sedi na dve stolice, odnosno da bi morala da se opredeli izmedju Moskve i Brisela.

"Poseta sama po sebi nije posebno interesantna ali ako se organizuje velika vojna parada za predsednika zemlje koja je upravo upotrebila vojsku da razori Ukrajinu to će, moram reći izgledati prilično loše", kaže Džuda.

Na konstataciju da Srbija nije u stanju da organizuje veliku vojnu paradu, Džuda kaže:

"Pa i mala vojna parada. Obično je ne organizujete ni za koga drugog. Pretpostavljam da neće biti vojne parade kada bude dolazio Edi Rama. Za Dejvida Kamerona, ako bi došao ne bi bilo vojne parade... Vi u Srbiji imate zvaničan stav kojim se protivite narušavanju teritorijalnog integriteta zemlje članice Ujedinjenih nacija", odgovara Džuda.

On smatrad da vojna parada može da bude negativno protumačena bez obzira na okolnost da se ona organizuje u okviru obeležavanja 70. godišnjica oslobođenja Beograda.

"Znate, naravno da postoje parade. Francuzi ih organizuju redovno, svi to rade. Ali, ako se parada organizuje tako da se poklopi sa dolaskom (Putina) kako bi mu se simbolično ukazala posebna čast, mislim da to izgleda loše", ističe Džuda.

Koliko će još dugo Srbija moći da vodi dosadašnju spoljnu politiku, Džuda smatra da će to pre svega zavisiti od događaja u Ukrajini.

"Smatram da Srbija može da nastavi sa balansiranim pristupom i da joj to prođe ali samo ako primirje u Ukrajini i potraje i preraste u mirovni proces, odnosno ako Ukrajina nestane sa naslovnih strana dnevnih novina. Međutim, ako Rusi odluče da neće da se zaustave, ako budu želeli uspostave zemaljski koridor koji će ih povezati sa Krimom, dalje sa Odesom pa i da izađu na granice sa Rumunijom, što bi bila ogromna vojna operacija, tada Srbija više neće moći da sedi na dve stolice. Ali jedina osoba koja o tome može da odluči je gospodin Putin. Koliko čujem u Moskvi je u toku rasprava na temu: da li smo postigli dovoljno da možemo da stvorimo nešto kao Republiku Srpsku unutar Ukrajine i da je tako učinimo nefunkcionalnom državom ili treba da idemo dalje. Debata, koliko čujem traje, i jedina osoba koja će odlučiti je Putin", ističe Džuda.

Izvor: B92
Foto: mc.rs
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti