O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Putin jedini dobija najviši orden
03. Oktobar 2014. godine
Beograd -- Predsednik Srbije Tomislav Nikolić uručiće ruskom kolegi Vladimiru Putinu najviše srpsko odlikovanje – Orden Republike Srbije na velikoj ogrlici.
Reč je o ordenu prvog stepena, a Putin će biti prvi i za sada jedini kome će biti dodeljen, kako je navedeno „za izuzetne zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Republike Srbije i Ruske Federacije”, piše Politika.

Orden Republike Srbije ustanovljen je 26. oktobra 2009. godine, Zakonom o odlikovanjima Republike Srbije, a uveden 2010. i dodeljuje se predsednicima država ili vlada za naročite zasluge učinjene za srpsku državu i narod.

Vladimiru Putinu najviše srpsko odlikovanje dodeljeno je još 22. februara 2013. godine, ukazom predsednika Nikolića.

Ukupno je do sada dodeljeno 18 Ordena Republike Srbije – 17 drugog stepena i jedan, Vladimiru Putinu, prvog stepena.

Reč je o radu autora Mitra Petkovića. Sastoji se od ogrlice, ordenskog znaka i zvezde. Ogrlicu čini 19 delova, stilizovanih predstava krsta, nemanjićkog orla i akantusa, simbola pravednika u raju, što su detalji preuzeti sa srednjovekovnih kamenih ukrasa.

Na ogrlici se nosi ordenski znak, odnosno krst sa grbom Srbije u središtu.

Posebno se nosi identičan ordenski znak na zvezdi, na levoj strani grudi, čiji su kraci sačinjeni od kuglica.

Drugi stepen ordena nema ogrlicu, već se nosi na lenti, odenutoj ukoso preko grudi. Orden Republike Srbije, kao i drugo ordenje, napravljen je od srebra visoke čistoće, sa pozlaćenim delovima, a obojeni delovi izrađeni su od pečenog emajla. Ukupna težina ordena je oko 800 grama, a uz njega se dodeljuje kutija, kao i posebna gramata.

Istovremeno kada i Putina, Nikolić je Ordenom Republike Srbije na lenti (drugog stepena) odlikovao 11 svetskih državnika, među kojima predsednike Jermenije Serža Sargsjana, Azerbejdžana Ilhama Alijeva, Belorusije Aleksandra Lukašenka, Gruzije Mihaila Sakašvilija, Kazahstana Nursultana Nazarbajeva, Kirgizije Almazbeka Atambajeva, Moldavije Nikolaje Timoftija, Tadžikistana Emomali Rahmona, Turkmenistana Gurbagulu Berdimuhamedova, Ukrajine Viktora Janukoviča i Uzbekistana Islama Karimova.

Nikolić je tokom 2013. ordenom drugog stepena na lenti odlikovao predsednika Slovačke Ivana Gašparoviča, Kipra Dimitrisa Hristofijasa, Grčke Karolasa Papuljasa, Rumunije Trajana Baseskua, kao i premijera Španije Marijana Rahoja. Posthumno je odlikovan predsednik Venecuele Ugo Čaves.

Izvor: B92
Foto: Beta, AP

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti