O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Ovih šest aduta spremamo za Putina
14. Oktobar 2014. godine
Ruskom predsedniku biće priređena vojna parada kakva u Beogradu nije viđena od 1985. Defilovaće 3.500 vojnika, ali i još toliko naoružanih bezbednjaka.
Osim što će s predsednikom Tomislavom Nikolićem položiti venac na Groblju oslobodilaca Beograda, ruski predsednik će posetiti Memorijalni kompleks spomenika „Ruski nekropolj“ na Novom groblju, čija je obnova završena 1. avgusta ove godine. Tu će mu domaćin biti Nenad Popović, lider Srpske narodne partije (SNP), koji je ujedno i predsednik Fondacije „Ruski nekropolj“ u Beogradu, nezvanično saznaje „Blic“.

Putin bi odavde trebalo da se zaputi u Palatu „Srbija“ na Novom Beogradu, gde će imati zvanični sastanak najpre s predsednikom Nikolićem, potom s premijerom Aleksandrom Vučićem, nakon čega slede zajednički ručak i plenarni sastanak delegacija dve zemlje, ceremonija potpisivanja međudržavnih sporazuma, konferencija za novinare, Putinovo obraćanje srpskoj javnosti pre početka parade u 15.30 i po završetku parade odlazak na aerodrom.

- Da li će ostati u Srbiji pet ili šest sati, gotovo da je nemoguće reći u ovom trenutku, jer je Putin poznat kao osoba koja gotovo u hodu menja plan, tako da je moguće da će se satnica promeniti i po njegovom sletanju - kaže naš izvor.

U Srbiju su juče stigli i ruski agenti, odnosno pripadnici službe PSB (Prezidentskaja služba bezopasnosti), koja je deo devetog odeljenja Federalne službe bezbednosti (nekadašnji KGB). Oni će se u saradnji sa srpskim bezbednosnim snagama pobrinuti da Putinova poseta protekne bez problema.

 Putin će doleteti specijalnim avionom „iljušin“, praćen kroz vazdušni prostor Srbije „migovima 29“ srpske vojske, a dok bude ulazio, srpsko nebo biće zatvoreno za saobraćaj. Još uvek se ne zna sa sigurnošću da li će u Beogradu koristiti svoj „mercedes“ ili, kao tokom prethodne posete, svoju oklopnu limuzinu „zil 41052“, poznatu po tome što može da izdrži nuklearni udar.

MUP će za ovu priliku angažovati oko 4.000 policajaca, pripadnika svih jedinica, kojima će podršku pružiti i pripadnici „Kobri“.

Biće primenjen takozvani prvi ili najviši stepen bezbednosti, odnosno celom rutom prolaska zatvaraće se ulice, biće uklonjeni svi automobili i zavareni šahtovi. Na krovovima zgrada nalaziće se snajperisti, a građanima koji žive na trasi prolaska kolone biće zabranjeno da otvaraju prozore.

Smatra se da Putin nije lak za obezbeđivanje, jer je, kažu njegovi telohranitelji, „čovek koji hoće sa svima da se rukuje“. Proba parade zakazana je za danas u 15.30.

Izvor: Blic
Foto: Blic

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti