O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Ljajić: Država zabrinuta za Šešelja
21. Oktobar 2014. godine
Ušućeno pismo predsedniku suda Teodoru Meronu i sekretaru Džonu Hokingu. Predsednik Saveta za saradnju s Hagom: Dali smo nalog našem konzulu da poseti sve optuženike koji imaju zdravstvene probleme
NACIONALNI savet za saradnju sa Hagom uputio je u ponedeljak pismo predsedniku suda Teodoru Meronu i sekretaru Džonu Hokingu, u kome je izrazio zabrinutost povodom informacija u vezi sa pogoršanjem zdravstvenog stanja Vojislava Šešelja, za kog je saopšteno da boluje od metastaza na jetri, i Gorana Hadžića, koji je imao infarkt.

Potpredsednik Vlade i predsednik Nacionalnog saveta Rasim Ljajić potvrdio je u Novom Pazaru da je Haškom tribunalu upućen zahtev da, ako imaju saglasnost optuženika, dostave Srbiji informacije o Šešeljevom i Hadžićevom zdravlju:

- Izrazili smo i spremnost da, ako oni smatraju da bi to za njih bilo korisno i potrebno, pošaljemo naše lekare i to po izboru Šešelja i Hadžića, odnosno njihove odbrane. Takođe smo dali nalog našem konzulu da poseti sve optuženike, prevashodno Šešelja i Hadžića, ali i sve ostale koji imaju zdravstvene probleme - istakao je Ljajić.

On je dodao da država kao i prethodnih godina čini sve što može i vodi računa o zdravstvenom stanju haških optuženika.

Inače, Nacionalni savet za saradnju sa Hagom više puta se obraćao Tribunalu zbog Šešeljevog zdravstvenog stanja. Prvi kontakti počinju još u novembru 2006, kada je on započeo štrajk glađu. S obzirom na to da je odbijao posetu lekara iz Srbije, a rečeno je i da „nije sarađivao“ po pitanju pregleda lekara iz Francuske i Rusije, predsednik Tribunala odlučio je da bude pod stalnim nadzorom holandskih lekara u bolnici van Pritvorske jedinice UN.
Tri godine kasnije, 12. juna 2009, Srbiji je dostavljen nalog sudskog veća da Šešelja pregledaju dva nezavisna medicinska eksperta, kardiolog i gastroenterolog. Nalogom je od Srbije zatraženo da dostavi listu medicinskih eksperata sa kratkom biografijom, kako bi Tribunal odlučio da li će nekog od njih imenovati. Rezultat su bili pregledi koje su obavila dvojica naših specijalista tokom jula.

U septembru 2010. Šešelj je obelodanio da mu se zdravstveno stanje pogoršalo, posle čega je Kancelarija Nacionalnog saveta zatražila od Tribunala da se dostave podaci o njegovom stanju i izrazila spremnost da se organizuje odlazak naših lekara u Hag. Sudsko veće naložilo je formiranje lekarske komisije koja će pregledati lidera radikala, ali se sam Šešelj usprotivio da se informacije o njegovom zdravlju dostave Srbiji, kao i da među lekarima koji će ga pregledati bude neko iz Srbije.

Predsednik Nacionalnog saveta obraćao se Tribunalu i pre dve godine, kada se Šešeljevo zdravstveno stanje opet pogoršalo. Šešelj je tad uspešno podvrgnut operaciji raka debelog creva, a krajem januara je u Hag otputovala grupa lekara iz Srbije koju je izabrao Šešelj da ga pregledaju kao njegovi lični lekari.

Prilikom iznošenja završne reči, u martu 2012, Šešelj je podneo sudskom veću zahtev za ukidanje pritvora. Zbog njegovog narušenog zdravstvenog stanja, Vlada Srbije obavestila je Tribunal da je spremna da izda garancije za njegovo privremeno puštanje na slobodu. Tribunal je imenovao stručni kolegijum lekara da utvrdi da li Šešeljevo zdravstveno stanje dopušta da on boravi u pritvoru. Među lekarima je bio i specijalista iz Srbije. Ovaj tim je 27. aprila 2012. zaključio da su medicinska zaštita i uslovi pruženi u pritvorskoj jedinici odgovarajući.

Jadranka Šešelj, supruga prvog srpskog radikala, u svakodnevnom je telefonskom kontaktu sa njim, a prošle nedelje ga je i obišla u Sheveningenu.

- Šta da vam kažem kako se deca i ja osećamo od kad smo čuli za poslednje dijagnoze?!? Svako može da pretpostavi. Čekamo ovonedeljne preglede i nadamo se da nije sve tako loše, da postoji način da se sanira. To nas jedino drži. Svakodnevno se čujem sa Vojislavom. Izbegavamo da pričamo o bolesti. Pokušavamo da živimo normalno.

Ona je bila u Hagu kad je stigao rezultat ultrazvuka, i to pet-šest dana posle snimanja, što je bilo simptomatično. Sve je, kaže, ukazivalo na to da nešto nije kako treba. Kad je konačno došao papir, stvari su bile još čudnije: osim ličnih podataka Vojislava Šešelja i potpisa lekara, nije bilo više ničega. Preko dijagnoze, na sredini papira, bio je prelepljen beo papir, pa sve to fotokopirano ponovo.

- Bilo je očigledno da je nešto sakriveno. Takav rezultat ostavlja sumnju, svejedno da li stanje jeste ili nije u redu. Nadam se da će rezultati ovonedeljnog PET skenera biti bolji, mada se pitam da li će to uopšte biti ove nedelje, kako su najavili. Do sada smo videli samo neažurnost. Od tih rezultata zavisi dalji tok lečenja, možda i operacija.

Po rečima Šešeljeve supruge, lider SRS u Sheveningenu nema nikakvu novu terapiju, ne dobija čak ni analgetike, već samo, kao i dosad, lekove za pritisak i astmu. Ona podseća na improvizacije zatvorske uprave zbog kojih je odbio hemoterapiju:

- Doktor iz civilne bolnice je pismeno obavestio zatvorsku upravu da nema potrebe za izolacijom, da je hemoterapija normalan oblik lečenja. Pošto nisu popustili i isterali su svoje, Vojislav je morao da odbije. Mrcvarenje se nastavlja, sa sve lošijim rezultatima. Sve je neizvesnost, malo je informacija i to otvara prostor i deci i meni za improvizacije. A znamo da postoje mogućnosti lečenja i izlečenja.

Jadranka Šešelj kaže da nije sa suprugom razgovarala o dolasku lekara iz Srbije, ali veruje da bi ih primio, jer je i neposredno pre poslednjih dešavanja bilo reči o takvom pregledu i ne zna zašto se od njega odustalo.

- Bojim se samo da ne ostane sve na rečima!

Izvor: Novosti
Foto: Novosti
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti