O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Vučić: Srbija radi punom parom
24. Oktobar 2014. godine
Odlazeći komesar za proširenje EU Štefan File izjavio je večeras da Evropska unija ne traži od Srbije da prizna Kosovo
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija radi punom parom i čini sve što može u procesu evropskih integracija, ali nikoga neće da moli za članstvo u EU, i dodao da će naša država uraditi svoj deo posla, a na članicama EU je da odluče kada je dovoljno spremna.

Mi ćemo svoje mesto da zaradimo i zaslužimo, rekao je Vučić posle razgovora sa evropskim komesarom Štefanom Fileom i potpredsednikom Evropske komisije Jirki Katainenom.

Zahvalio bih gostima na podršci koju su davali Srbiji na njenom evropskom putu, rekao je Vučić i poručio da im je preneo da je za Srbiju veoma važna politička stabilnost.

Govorili smo o ekonomskim reformima i mi nećemo prolaziti kroz teške reforme zato što je neko u vladi bahat ili osion, već zato što želimo da izlečimo Srbiju, i uveren sam da u tom poslu imamo podršku EU. Niko ne želi još jednu zemlju sa slabom ekonomijom, rekao je Vučić.

Premijer je istakao da Srbija čini sve da region ostane stabilan i da neretko zbog toga ne odgovara ni na kakve provokacije, ne zato što je slaba, već zato što se ponaša odgovorno.

Upitan kako komentariše izjave albanskih i kosovskih zvaničnika da Srbija treba da prizna Kosovo i da sa Prištinom potpiše mirovni sporazum, Vučić je rekao da "nije primetio da postoji bilo kakav rat ili nešto slično".

Ne želim da komentarišem takve izjave, rekao je Vučić i dodao da ne želi da stiče jeftine političke poene, već da je njegov posao da vodi zemlju.

Vučić je kazao i da je Srbija uhapsila napadače na pekare Albanaca i Goranaca u Vojvodini, a da neki drugi ne mogu da osude ni isticanje zastave velike Albanije.

Katainen je rekao da je Srbija preduzela neophodne ekonomske mere kako bi pokazala investitorima da je sposobna da dovede svoje finansije u red.

On je istakao da svaka zemlja mora da pokaže da je u stanju da kontroliše svoje javne finansije ako želi da privuče strane investitore.

File je naglasio da se medijima u Srbiji obraća poslednji put kao evrpski komesar za proširenje, napominjući da je Srbija zemlja koja napreduje ka članstvu u EU i da se više ne postavlja pitanje da li će, nego kada ona biti članica Unije.

Na pitanje kako komentariše izjavu kosovskog ministra spoljnih poslova Envera Hodžaja da Srbija i Kosovo treba da potpišu mirovni sporazum, File je rekao da EU traži nastavak normalizacije odnosa Srbije i Kosova, a ne priznanje.

Izvor: Novosti
Foto: Tanjug, AP

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti