O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Srušeno pet kuća Srba u Đakovici
29. Oktobar 2014. godine
U srpskoj ulici u Đakovici srušeno je pet kuća u vlasništvu porodice Stefić, saznaje RTV KiM. Direktor Kancelarije za KiM traži da se spreči takvo delovanje.
Predsednik Udruženja Đakovičana Đokica Stanojević tvrdi da su kuće koje pripadaju porodici Stefić srušene po naredbi gradonačelnice Đakovice Mimoze Kusari Ljilje.

"Porodica Stefić je porodica koja je živela i stvarala Đakovicu i srpsku ulicu. Kuće su juče na veliki praznik bagerima porušene. Porušili su privatnu imovinu, a porodične kuće hteli su da prikažu kao navodne zatvorske prostorije", istakao je Stanojević.

Stanojević dodaje da Udruženje smatra da je ovakav postupak, u stvari postupak "straha i ucene", jer raseljeni traže da se srpske kuće obnove i vrate u prvobitno stanje.

"Bez obzira na ovo rušenje, Srbi iz Đakovice i Metohije treba da budu uporni, snažni i da veruju da će pravda doći", smatra Stanojević.

On je najavio pokretanje krivične prijave protiv gradonačelnice Đakovice, koja je, kako tvrdi, naredila rušenje.

Kako RTV KiM nezvanično saznaje, rušenje ovih objekata od Opštine su zatražili stanari koji žive u njihovoj neposrednoj blizini zbog straha da će se zgrade obrušiti na prolaznike.
"Ekstremni Albanci poručuju da ne žele da vide Srbe"

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić osudio je rušenje pet srpskih kuća u Đakovici, zatraživši od međunarodne zajednice i prištinskih vlasti da spreče takvo delovanje i omoguće bezbednost Srbima.

Đurić je novinarima u parlamentu rekao da su "ekstremni Albanci" koji su to uradili poslali jasnu poruku da ne žele da vide Srbe i dodao da je to jako loša poruka.

"Očekujemo i zahtevamo od međunarodne zajednice i privremenih prištinskih institucija da to spreče", rekao je Đurić, podsetivši da je u Đakovici do 1999. godine živelo oko 12.000 Srba, a da sad niko od njih ne može da se vrati na svoja ognjišta.

Izvor: B92
Foto: B92
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti