O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Ambasada o Vulinu: Teorije zavere
14. Novembar 2014. godine
Beograd -- Ambasada SAD je Vulinovu izjavu da su SAD pustile iz pritvora Šešelja kako bi preko njega rušile srpsku vladu okarakterisala kao neosnovanu teoriju zavere.
zjavu srpskog ministra za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Aleksandra Vulina da su SAD, koje “kontrolišu Haški tribunal“, pustile iz pritvora lidera SRS i haškog optuženika Vojislava Šešelja i da “sad kroz njegova usta govore da će rušiti srpsku vladu“ u Američkoj ambasadi u Srbiji tumače kao “neosnovanu teoriju zavere“, piše Danas.

“U tome apsolutno nema istine. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju osnovan je pod okriljem Saveta bezbednosti UN, a procesi koji se u njemu vode zaštićeni su od političkog uticaja. SAD podržavaju važan rad ovog suda, ali ne utiču na njegove odluke ili mišljenja. Svako drugačije tumačenje je neistinito“, ističe se u saopštenju Američke ambasade dostavljenom listu Danas.

Dok su bivši Šešeljevi najbliži saradnici njegov povratak dočekali - kum Tomislav Nikolić “tihiujući“ u Hilandaru, a “politički sin“ Aleksandar Vučić u Boru sa željama za dobro zdravlje šefu nekadašnje stranke, na prvu najavu lidera radikala da će “rušiti sa vlasti Nikolića i Vučića“ jedino se oglasio Vulin, takođe iz Bora, poručivši premijeru Srbije da je možda vreme da razmisli o prioritetima spoljne politike. Vulin, inače bivši JUL-ovac, i prethodnih dana davao je slične izjave, vezujući “disciplinovanje“ Beograda uz pomoć Šešelja zbog stava Vučićeve vlade prema Rusiji.

Vlada Srbije, kako je Danasu nezvanično rečeno u Nemanjinoj 11, nije donela odluke, niti zaključak koji bi podržao pomenute Vulinove izjave, mada je on u javnosti nastupio kao ministar. Izvori Danasa podsećaju da se ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi nedavno, na dan posete premijera Albanije Edija Rame Beogradu, sreo sa predsednikom Nikolićem, a da je nedelju dana ranije razgovarao i sa premijerom Vučićem. Pitanje Danasa zbog čega ocene o SAD iznosi ministar za rad i zapošljavanje, a ne šef diplomatije, u Vladi Srbije nema odgovora.

Vulin juče nije odgovarao na telefonske pozive, a ni njegov kolega zadužen za diplomatiju Ivica Dačića, koji se nalazi u Berlinu, nije odgovorio na pitanje Danasa šta je MIP preduzeo, ukoliko su Vulinove reči zvaničan stav Beograda. Pojedine Vuilinove kolege smatraju da je reč o političkoj oceni jednog ministra, koju ne treba javno komentarisati.

“Vulin je Vučićev glas iz trbuha na ove teme. On se ovim povodom ne bi oglašavao da nema Vučićevo odobrenje ili naređenje. Vučić se preko Vulina oglašava kada želi nešto da poruči domaćoj javnosti ili zapadnim ambasadorima. Ovo sada je poruka za obe adrese, koja treba da kompromituje Šešelja i amortizuje efekte njegovog povratka”, kaže za Danas politički analitičar Đorđe Vukadinović.

Prema njegovim rečima, “stalno spinovanje domaće javnosti o ugroženosti spolja uz istovremene uzajamne razmene pohvala sa Zapadom stvaraju konfuziju i u toj neprekidnoj igri maski i sami akteri zaboravljaju koje je njihovo pravo lice“.

Izvor: B92
Foto: Tanjug
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti