O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
"Zloupotrebljen odnos Srbije i RUS"
19. Novembar 2014. godine
Brisel -- Srbija je vojno neutralna, vojnu saradnju ima sa svima i vojne i policijske vežbe je imala i sa SAD i sa Rusijom i drugim zemljama, izjavio je Dačić u Briselu.
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je posle razgovora i zajedničke konferencije za novinare s evropskim komesarom Johanesom Hanom naglasio da se "zloupotrebljavaju odnosi Srbije s Moskvom".

"To su dvostruki aršini i ja nisam pristalica toga da to mogu da rade Berlin, Pariz, Rim i drugi, a ne može jedna mala Srbija", rekao je on i podsetio da je ruski predsednik Vladimir Putin posle posete Beogradu otišao u Milano.

Srpski ministar je time odgovorio na pitanje novinara albanske televizije njemu i Hanu da li na politički dijalog s Prištinom može uticati to što su prošle nedelje održane zajedničke vežbe ruskih i srpskih trupa.

Novinar albanske televizije je takođe upitao kako Han gleda na to što su Srbija i Rusija potpisale sporazume o tehničkoj vojnoj saradnji, imajući u vidu da su NATO i EU upravo pozvali na poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine i da li će to imati uticaja na pregovore o članstvu EU i Srbije.

Dačić je uzvratio da je "Srbija vojno neutralna zemlja, za razliku od Albanije, Srbija ne pripada nijednom bloku ni paktu, ali Srbija ima vojnu saradnju sa svima, imala je vojne vežbe i sa Sjedinjenim Američkim Državama i sa mnogim drugim vojskama i policijama širom sveta, uključujući Rusiju".

Han je naglasio da i u Evropskoj uniji ima zemalja koje su vojno neutralne, i da to nije ništa neuobičajeno, niti je presedan.

Kao što je to objasnio ministar Dačić, dodao je evropski komesar, "svaka zemlja ima sopstvenu istoriju i posebne odnose i zato pregovori o članstvu u EU traže vremena, to nije nešto što možemo uraditi za godinu ili dve".

Dačić je naveo da "mi nemamo nikave frustracije iz prošlosti tim povodom, ne vodimo ni rusofilnu, ni rusofobičnu politiku".

Dodao je da je "Jugoslavija rekla 'ne' Sovjetskom Savezu kad je za to bilo vreme, 1948. godine", kao i da Srbija nije "u istom položaju u kakvom su bile Albanija, Letonija, Litvanija i Poljska i Češka i svi koji su bili u sovjetskom bloku svih ovih godina".

"Mi smo bili van Varšavskog pakta i imamo potpuno relaksirane odnose s tim u vezi, nećemo u vojni savez ni sa Rusijom, ni sa NATO, mi smo vojno neutralni", rekao je on.

"Što se tiče sporazuma o vojno-tehničkoj saradnji - pa imaju ih i druge zemlje u Evropi, one prodaju Rusima oružje", primetio je šef srpske diplomatije.

Kako je napomenuo, "kad bi kod nas pevao hor iz Rusije, naišao bi na ovakvu vrstu pitanja i vi biste me pitali: pa što peva hor iz Moskve"?

"Srbija se ne krije iza Rusije, isto kao što Albanija ne treba da se krije iza nekih drugih velikih; braća nam nisu potrebna da rešavamo probleme", ukazao je Dačić.

Han je naglasio da o tome treba "postepeno razgovarati i to nije stvar samo prenošenja nekog propisa, već, kako je to ispravno predočio ministar Dačić, reč je o tome da se i društvo kreće ka Evropskoj uniji".

"Politika je uvek ishod međusobnog razumevanja u društvu i zato je važna povećana saradnja da bi se napredovalo ka EU i, ako to jeste slučaj, onda će u datom trenutku obeležiti spoljnu politiku zemlje", rekao je evropski komesar za proširivanje.

"Zasad je važno da se razume da postoje različiti pogledi i da se radi i razgovara o tome, a ja iskreno ne sumnjam da će se naći povoljno rešenje na kraju", zaključio je Han.

On je dodao da njegova poseta Srbiji odmah na početku mandata jeste znak "da pregovori o članstvu imaju isti prioritet kao do sada".

Evropski komesar pozdravio je to što srpske vlasti daju prvenstvo ekonomskim reformama i pohvalio činjenicu da su zemlje regiona na konferenciji u Beogradu ključnu pažnju poklonile boljem upravljanju ekonomijom, uz stukturne reforme i mere konsolidacije budžeta.

Han je pohvalio nedavnu ekonomsku konferenciju zemalja Zapadnog Balkana i EU u Beogradu i činjenicu da je albanski premijer Edi Rama posetio Srbiju, ocenivši da to svedoči o rešenosti Srbije da bude predvodnica u regionu.

Izvor: B92
Foto: Beta

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti