O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
"Evropa bi da mi sudimo Šešelju"
03. Decembar 2014. godine
Beograd -- Predsednik Tomislav Nikolić izjavio je da mu se čini da bi Evropa želela da Srbija sudi Vojislavu Šeselju i da su razlog za Rezoluciju u EP izbori u Hrvatskoj.
Nikolić je podvukao da Srbija ne duguje nikome da komentariše izjave svojih građana, posebno ne onih koji u politici ništa ne znače.

Predsednik Srbije je gostujući na RTS rekao da mu se čini da bi Evropa želela da Srbija sudi Vojislavu Šešelju i da su se izgubili u tom sporu i dodao da se Hag i Šešelj bore jedan protiv drugog.

"Šta su se dogovorili i kakav im je plan ne znam. Srbija sa tim nema veze", podvukao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, EP je "nešto počeo da kinji Srbiju" verovatno zbog izbora u Hrvatskoj i drugi razlog ne postoji.

Nikolić je naglasio da "Srbija ne duguje nikome da komentariše izjave svojih građana, posebno onih koji u politici ništa ne znače".

"Srbija svesno ide u EU", rekao je Nikolić i naglasio da ona to čini iako je svesna koliko je teško i koliko će odricanja to doneti i da mnogi građani o tome govore zbog toga što imaju poverenje u ljude koji ih vode.

On je rekao da se Šešelj nije snašao u Srbiji, da je očekivao euforiju, da instiktivno i sam želi da se vrati u Hag i da napravi predstavu, ali da Srbija predstave ne želi.

Na konstataciju da se pominje da su odnosi Srbije i Hrvatske "u ledenom dobu", Nikolić je rekao da su dve zemlje na dobrom putu i da treba sačekati da tamo prođu izbori.

Predsednik Srbije smatra i da se u Hrvatskoj ne mogu dobiti izbori ukoliko se ne predstavite kao srbomrzac.

"Kod nas stranke ne mogu da pređu cenzus ako mrze druge. Eto koliko smo mi ispred", kazao je srpski predsednik.
Jasna poruka Johanesa Hana

Predsednik Srbije je rekao da je od evropskog komesara Johanesa Hana čuo jasnu poruku da Srbija neće biti deo Evropske unije dok ne reši pitanje Kosova i Metohije.

"To podrazumeva, jer je EU većina priznala nezavisnost Kosova, da bismo i mi trebalo da se složimo sa tim".

"Rekao je doslovno - mi vas sa nerešenim problemom nećemo", preneo je Nikolić ono što mu je Han rekao.

Predsednik je ponovio da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova.

Drugo pitanje koje je, kako je rekao, uspeo da izvuče od evropskog komesara, jeste uvođenje sankcija Rusiji.

"Rekao mi je, vi još možete da se tako neko vreme da se ponašate jer niste članica EU, ali kasnije nema odstupanja od spoljne politike Evropske unije", napomenuo je Nikolić.

Kada je reč o merama štednje, predsednik je istakao da je Vlada morala da se odluči na takav korak.

"Ako se nastavi ovako sa ubiranjem prihoda, mislim da te mere neće biti tako rigorozne. Mi imamo mnogo bolje prihode nego što smo očekivali i sa mnogo optimizma čekamo 2015, a još više optimizma 2016. godinu", rekao je Nikolić.
"Ne vidim razlog za prevremene izbore"

Predsednik je izjavio da uspeh vlade meri narod i da on nije taj koji treba da je kritikuje, ali ni da je hvali.

"Uspeh vlade meri narod. Ako su građani zadovoljni, pokazaće to svojoj vladi i ne vredi da ja napadam vladu ili kažem da radi dobro, ako radi loše", rekao je Nikolić za RTS.

Nikolić je dodao da, ipak, ne može da ne iznosi svoj stav o određenim pitanjima zato što će neko da kaže da tako napada premijera Aleksandra Vučića.

Predsednik je rekao da je sa Vučićem skoro u svemu saglasan, da svoje razlike prevazilaze skoro 22 godine, a da sve to vreme mediji govore da su njih dvojica u svađi.

"Nas dvojica smo dva različita čoveka, različito reagujemo, imamo iste ideje i u principu se oko svega slažemo, ali drugačije radimo. On je brži, energičniji, a ja nisam mnogo spor, ali sam dovoljno spor, jer ponekad znam da sagledam iz više uglova", rekao je Nikolić i upitao zašto ne bi iznosio svoj stav.

Upitan o nastavku svoje političke karijere, Nikolić je rekao da je mislio da je okonča ovim mandatom, ali da će to tek videti.

"Ne vidim sebe na funkciji predsednika SNS, zato što SNS ima predsednika koji je odlično vodi. Videćemo - ja sam mislio da svoju karijeru okončam ovim mandatom, a ako ja mislim da nema boljeg, onda ne verujem da na sledećim izborima može da bude boljeg od mene", rekao je Nikolić.

Kako je naveo, ne vidi razlog za prevremene izbore.

"Ako mi neko bilo kada dokaže da nisam dostojan, da sam načinio grešku zbog koje treba odmah da se pita narod da li treba da budem predsednik ili ne, svakako da će biti prevremenih izbora. Sada, kako ja osećam da sarađujem sa predsednicima drugih država i sa vladama drugih država, sa vladom Srbije, mislim da prevremenih izbora neće biti", rekao je predsednik Srbije.

On je dodao da svi medijski napadi na njega predstavljaju pokušaj da ode sa mesta predsednika Srbije.

"Ovo je pokušaj nekoga da me skloni", rekao je Nikolić ističući da postoje i oni mediji na koje je odavno trebalo staviti katanac zbog dugovanja, ali da i dalje rade.

Kako je naveo, zna se da neće nikoga da tuži niti da koristi moć koju ima i to neki koriste, ali je istovremeno dodao i da to nije njegova slabost već veličina.

"To više nisu informacije nego manipulacije", rekao je Nikolić.

Izvor: B92
Foto: Beta

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti