O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Vučić: Srbi na KiM žive u getima
05. Decembar 2014. godine
Njujork -- Premijer Aleksandar Vučić istakao je u Savetu bezbednosti da Srbija više od svega želi političku i ekonomsku stabilnost na celom Zapadnom Balkanu.
SB je počeo večeras da razmatra stanje na Kosovu na osnovu redovnog izveštaja Ban Ki Muna, u kome je izražena zabrinutost zbog političkog zastoja u Prištini.

Na sednici su i predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i odlazeći premijer Kosova Hašim Tači. Njih dvojica su razgovarala večeras, uoči sednice.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić istakao je da Srbija više od svega želi političku i ekonomsku stabilnost na celom Zapadnom Balkanu.

To je, kako je naveo na početku svog obraćanja Savetu bezbednosti UN, uslov opstanka i napretka Srbije, ali i svih ostalih, i zato je Beograd posvećen miru i životu.

"Srbija je započela, samostalno, bez pritisaka sa strane, teške i sveobuhvatne reforme koje će doneti zdraviju i konkurentniju ekonomiju, slobodnijeg i bogatijeg građanina. Ne izmišljamo probleme van granica svoje zemlje i ne podižemo nacionalisticke tenzije u regionu, jer imamo dovoljno hrabrosti da se suočimo sa svojim problemima i krenemo u hrabro rešavanje istih", naglasio je Vučić.

Srbija, prema njegovim rečima, nije želela da ulazi u bilo kakve sukobe u regionu, čak ni verbalne prirode, jer odlika slabih i neodgovornih političara je da, kad god imaju unutrašnje probleme, otvore neku staru nacionalnu ranu, promene temu i pokušaju da vrate region u nazad.

"Mi u tome ne učestvujemo. I zbog toga nismo slabi, naprotiv. To je znak naše snage i dugoročnog, strateškog promišljanja", rekao je premijer Srbije.

Premijer Vučić je istakao da je Beograd čvrsto opredeljen da nastavi aktivno i konstruktivno učešće u razgovorima sa Prištinom na svim nivoima, kao i u primeni do sada postignutih dogovora.

On je kazao da je Srbija spremna za nastavak procesa, jer je dijalog jedini put da se dođe do osnovne želje, a to je mir na Balkanu, kao osnovu za njegov razvoj.

"I posle čitavog veka sukoba, ratova, žrtava... ova Vlada je, u odnosu prema Albancima, napravila iskorak koji se savim sigurno može nazvati istorijskim. Ova Vlada je umesto sukoba izabrala dogovor, umesto problema rešenja i što je najvažnije, umesto smrti - život", poručio je Vučić.

"Mi želimo normalnu, pristojnu i uređenu Srbiju, i svesni smo da je ona moguća samo u istom takvom okruženju. Jasno nam je da je dijalog jedini put do tog cilja, i učinićemo sve da se on nastavi upravo na način koji je Srbija i promovisala - donošenjem rešenja koja poboljšavaju život ljudi na Kosovu i Metohiji“, poručio je premijer.

To, kako je naglasio, neće sprečiti Srbiju da nastavi da insistira na svom stavu da je samoproglašena kosovska nezavisnost nelegalna, ali, verovatno i prvi put u mnogo godina, taj stav Vlade Srbije ne sprečava život na Kosovu i Metohiji.

"Upravo suprotno, mi smo tom životu posvećeni, stavljajući ga ispred svih ostalih interesa", dodao je Vučić.

"To što Srbija hoće da razgovara, ne znači da je slaba, to što smo konstruktivni, ne znači da je Srbija popustljiva, to što verujemo, ne znači da smo naivni", poručio je Vučić.

Vučić je, međutim, istakao da Beogradu za dalje razgovore nedostaje sagovornik sa druge strane stola, budući da organi izvršne vlasti privremenih institucija samouprave u Prištini ni pola godine nakon održanih izbora još uvek nisu formirani.

"Očekujemo da ta vlada bude formirana u narednim danima", ukazao je on.

Prema Vučićevim rečima, bez obzira na to što nije formirana vlada u Prištini Beograd je do danas sproveo čitav niz mera na koje se Briselskim sporazumom obavezala.

"Usvojili smo izmene Zakona o visokom obrazovanju i novu uredbu o katastru, kako bi se omogucila puna primena ranije postignutih sporazuma u datim oblastima", podsetio je on.

Vučić je izrazio žaljenje što nije postignut napredak u implementaciji ključnog dela Briselskog sporazuma koji se tiče formiranja Zajednice srpskih opština.

Vučić je rekao da je Beograd čvrst u stavu da ne prizna nasilno i međunarodnom pravu protivno otcepljenje Kosova i Metohije i njegovo samoproglašenje za državu, ali da taj čvrst stav nije prepreka razgovorima i sve življoj komunikaciji sa Prištinom.

Srbija ne može prihvatiti deo Izveštaja koji se tiče stanja na severu Kosova i Metohije, u delu koji nepotpuno, a time i netačno, interpretira situaciju u naselju Brđani, rekao je Vučić.

Srbija poziva sve odgovorne i aktivne činioce u međunarodnoj zajednici da sa maksimalnom ozbiljnošću uvaže zaključke glavnog tužioca Specijalne istražne jedinice Euleksa, Klinta Vilijamsona, rekao je Vučić.

Pet kuća u Đakovici porušeno po direktnom nalogu predsednice opštine Mimoze Kusari Ljilje, čime je poslata jasna poruka Srbima da njihov povratak u ovo mesto nije poželjan, rekao je premijer Srbije, prenosi RTS.

Vučić je podvukao da je Beograd čvrst u svom stavu da ne prizna nasilno i međunarodnom pravu protivno otcepljenje KiM i njegovo samoproglašenje za državu, ali da to danas nije prepreka razgovorima i sve življoj komunikaciji sa Prištinom.

Kako je naglasio, to je pre svega zato što Beograd, Vlada Srbije, žele mir i stabilnost u celom regionu, žele dijalog i pronalaženje rešenja, i žele da njime, nesmetano, cirkulišu ljudi, roba i sve pozitivne ideje.

Vučić je rekao da Beograd traži i za Srbe na Kosovu ono što želi i Albancima - mogućnost da normalno žive, da rade, budu bezbedni, komuniciraju i nesmetano se kreću.

"I zato mislimo da sve što je Srbija u poslednje dve godine uradila na širenju i promovisanju ovakvih svojih stavova, zaslužuje i pažnju i priznanje i podršku. Pre svega zato što je naša želja - mir i saradnja na celom Balkanu - jedini način da taj region postane ravnopravni deo Evrope, i to tako što se od nje ni po čemu neće razlikovati", poručio je srpski premijer.

Vučić je pozvao međunarodnu zajednicu da sa maksimalnom ozbiljnošću uvaži zaključke glavnog tužioca Specijalne istražne jedinice Euleksa Klinta Viljamsona, po kojima je prikupljeno dovoljno dokaza za podizanje optužnice protiv lidera tzv. OVK odgovornih za progon Srba, Roma i pripadnika drugih nealbanskih zajednica, kao i samih kosovskih Albanaca.

"Zamerke Vlade Srbije na rad pravosuđa na Kosovu i Metohiji posebno dobijaju na težini nakon otkrića ozbiljnih sumnji u postojanje visoke korupcije u redovima Euleks misije, koje uključuju primanje mita zarad obustavljanja desetina krivičnih postupaka protiv kosovskih Albanaca, kao i fabrikovanja dokaza u sve besmislenijem procesu protivu Olivera Ivanovića", naglasio je on.

Govoreći o izveštaju o stanju na Kosovu šefa UNMIK-a Farida Zarifa, on je ukazao da na Kosovu ni osnovne pretpostavke normalnog života nisu ostvarene, pa je i sada - više od petnaest godina od rasporedivanja medunarodnih predstavnika - neophodno da Savet bezbednosti diskutuje o obezbedivanju elementarnih uslova za život, pre svega Srba i drugih nealbanaca u pokrajini.

Zato Srbija smatra da je i dalje neophodno jačati ulogu UNMIK-a u oblastima za koje je ta misija i dalje nadležna.

Vučić je naglasio i da je neophodno posvetiti dužnu pažnju životu Srba, ne samo na severu Kosova, već južno od Ibra.

"Srbi u enklavama širom Pokrajine žive tiho, skromno i teško, na sramotu Evrope i sveta, u getima savremenog doba", naglasio je on.

Premijer je ukazao i na više problema, uključujući i one sa kojima se susreću bivši pripadnici MUP Srbije sa prostora Kosova i Metohije pri integraciji u Kosovsku policijsku službu (KPS).

Takođe je ukazao i na probleme pokušaja kosovskih Albanaca da putem uzurpacije zemljišta i izgradnje objekata bez građevinske dozvole izmene etničku strukturu na Kosovu i Metohiji.

Vučić je ukazao i na probleme vezane za bezbednost i slobodu kretanja pripadnika srpske zajednice, koji neretko nisu u mogućnosti da dostojno obeleže verske praznike i obiđu grobove najbližih, ali i na problem u Kopnenoj zoni bezbednosti uz administrativnu liniju prema Kosovu i centralnoj Srbiji.

Prema njegovim rečima, Priština još uvek nije preduzela potrebne korake kako bi ispunila svoj deo obaveza u ključnim oblastima, navodeći da pre svega na neadekvatna rešenja u Zakonu o amnestiji, Zakonu o budžetu, kao i u Zakonu o lokalnoj samoupravi.

Vučić je preneo duboku zabrinutost Vlade Srbije zbog incidenata koje kontinuirano sprovode pripadnici većinske zajednice na Kosovu a koji za cilj imaju sprečavanje povratka Srba i drugih nealbanaca na njihova ognjišta sa kojih su proterani.

Vučić je rekao da je posebno zabrinjavajuće stanje u oblasti zaštite kulturnog i verskog nasleđa na prostoru Kosova i Metohije i s tim u vezi je pomenuo grafite "Islamske države" koji su se pojavili na pomoćnim objektima manastira Visoki Dečani.

Srpski premijer se na kraju osvrnuo i na incident na fudbalskoj utakmici reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu, podvukavši da ga Srbija nije izazvala, već albanski navijači.

On je kazao da se može samo zamisliti šta bi se desilo da se to dogodilo u nekoj drugoj zemlji, te podsetio da je posle incidenta u Beogradu boravio albanski premijer Edi Rama.

Obraćanje Savetu bezbednosti UN Vučić je završio porukom da se može računati na Srbiju kao stub stabilnosti, i veoma brzo, modernu i uspešnu zemlju.

Šef UNMIK-a Farid Zarif pozvao je večeras političke vođe na Kosovu i Metohiji da završe proces formiranja vlade, kako bi se dijalog nastavio što pre.

Rusija traži da u novu kosovsku vladu budu uključeni i predstavnici Srba, rekao je ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin

Ban Ki Mun je u svom redovnom izveštaju, a period od 16. jula do 15. oktobra ove godina, napisao da je "posebno zabrinut zbog dugotrajnog političkog zastoja u Prištini i negativnih posledica koje bi mogao da ima na dosadašnji napredak u jačanju demokratskih institucija i procesa na Kosovu".

Ban Ki Mun je pozvao sve kosovske političke stranke i njihove čelnike da ulože dodatne napore da se prevaziđe zastoj nastao posle izbora od 8. juna.

Izvor: B92
Foto: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti