O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
"Voz do Budimpešte brži nego kola"
17. Decembar 2014. godine
Izvor: Tanjug Beograd -- Premijeri Kine, Srbije, Mađarske i Makedonije, izrazili su danas zadovoljstvo što će se graditi pruga Budimpešta-Beograd.

Ocenili su da će to biti na korist zemalja regiona Centralne i Istočne Evrope, EU i opšte saradnje Kine sa ovim delom sveta.

Kineski premijer Li Kećijang je nakon potpisivanja dva sporazuma o saradnji srpske i madjarske železnice, kao i carinskih organa koje su potpisali predstavnici tih zemalja, rekao da će ta pruga doprineti razvoju i Srbije i Mađarske, služiti na dobrobit ljudi koji u njima žive i da je u interesu te dve, ali i drugih zemalja.

Kako je rekao, to će omogućiti da se interes i Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope što bolje i brže ostvaruju i to će podstaći ekonomiju i doneti benefite i Kini i zemljam Evrope.

Prema njegovim rečima, EU je najveći trgovinski partner Kine i potrebno je da se povećaju dalji privredi odnosi, a ova pruga će u tome odigrati značajnu ulogu.

Kećijang očekuje da će pruga biti završena za dve godine i biti na korist kako Kine tako i zemalja CEE i EU.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je ovo za Srbiju veliki i važan dan, da će doneti ne samo razvoj industrije i železnice već i još veću povezanost sa Mađarskom , Makedonijom i daleko brži protok putnika i roba.

Prema rečima srpskog premijera, taj put će se skratiti sa 8 sati na 2,4 sata, što je brže nego da se ide i autoputem.

"Posvećeni smo ovom projektu. Naš cilj je da studija izvodljivosti i svi projekti budu završeni do juna sledeće godine, kako bi pruga bila izgradjena do juna 2017", rekao je Vučić.

Kako je rekao, ovako veliki instrafrastrukurni projekat doneće nova radna mesta.

Srpski premijer zahvalio se premijerima na razumevanju i na saradnji i poručio da će se sve uraditi kako bi se ovaj projekat što pre i u roku ostvario.

Makedonski premijer Nikola Gruevski takođe je ocenio da je ovo važan projekat za region, Evropu i za Kinu.

On je dodao i da je ovaj projekat izuzetno važan projekat za sve građane i da će promeniti tok stvari i pomoći da zemlje uz brži protok robe i putnika idu napred.


Izvor: B92

Foto: TanjugPreminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti