O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Ocene moraju da budu zaključene
22. Decembar 2014. godine
Beograd -- Ne možemo da tolerišemo da bilo ko ne zaključi ocene učenicima na polugodištu, kaže ministar prosvete Srđan Verbić.
Verbić je za RTS rekao i da je današnja potopuna obustava rada jednog dela prosvetnih radnika nezakonita. Prosvetni radnici danas će poptuno obustaviti rad i neće držati časove u školama, već će organizovati proteste u Beogradu i svim većim gradovima u zemlji.

"Ja ne želim da razmišaljm o scenariju u kojem neko ne zakjučuje ocene. Škola postoji zbog đaka. To znači da ne možemo da tolerišemo da bilo ko ne zaključi ocene", rekao je Verbić za RTS.

On je naveo i da je nedavni štrajk upozorenja prosvetnih radnika bio po zakonu, ali da je današnja potpuna obustava rada nezakonita, kao i da je to neodgovoran potez sindikata.

Verbić je takođe rekao da je u javnosti stvorena slika da sve škole u Srbiji ne rade.

"Velika većina nastavnika radi normalno i u manjem broju školu se odvija poptuna obustava rada", kaže je Verbić.

On je istakao da će nastavnici koji ne zaključe ocene, snositi odgovornost za to u skladu sa zakonom, ne precizirajući na šta tačno misli.

"Imamo zakone i ako ne bude drugog rešenja, to ćemo da rešavomo onako kako piše u zakonu. To znači da ne možemo da tolerišemo kada neko ne zaključi ocene. Direktori će obaviti razgovor sa zaposlenima i potruditi se da srede situaciju u kolektivu", naveo je ministar.

On je rekao da je polugodište ugroženo štrajkom prosvetnih radnika i da je naneta velika šteta učenicima ali i imidžu prosvete.

Verbić je poručio i da moraju da budu nadoknadjeni svi izgubljeni časovi, istakavši da je to obaveza direktora škola.

"Ta deca koja su otišla u školu su njihova odgovornost, nadam se da će sutra već svi biti u školskim klupama", rekao je ministar prosvete.

Verbić je ponovio i da zahtev sindikata da prosvetni radnici budu izuzeti od odluke o smanjenju plata ne može da bude ispunjen.

"Stav vlade je da svima u javnom sektoru moraju da budu smanjenje plata za 10 odsto i to je nešto što mora da bude učinjeno i tu nikad nije bilo pregovora", naveo je Verbić.

Što se tiče druga dva zahteva sindikata, Verbić je rekao da je potpisivanje novog kolektivnog ugovora pri kraju, kao i da se radi na formiranju platnih razreda.

Izvor:B92
Foto:Beta

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti