O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Simić: Krstaški rat - ulje na vatru
08. Januar 2015. godine
Beograd -- Nekadašnji ambasador u Francuskoj Predrag Simić kaže da teroristički napad u Parizu može da ima dalekosežne posledice.
On je gostujući u vestima B92 rekao da nema razumevanje za podsmeh prema pripadnicima drugih religija, te istakao da je na pomolu neka vrsta krstaškog rata nakon ubistva 12 ljudi u redakciji satiričnog magazina "Šarli ebdo".

“Svako ko je video necenzurisane snimke ubistva policajca mogao je da vidi da se radi o profesionalcima koji su se slobodno kretali i koji su hradnokrvno ubijali žrtve. Ovo mi liči na dugo pripremani teroristički akt. Dogodio se u centru zapadne Evrope i očekujem da će imati dalekosežne posledice“, rekao je Simić.

Profesor FPN veruje da Francuska ima kapacitet za borbu protiv ekstremista, ali upozorava na konsekvence.

“Francuska ima dobre antiterorističke jedinice, a pomoć joj nude Velika Britanija i SAD. Ipak, ovo mi liči na nekakav krstaški rat, koji će doliti ulje na vatru. Zapad je već u sukobu sa Rusijom, u tihom sukobu sa Kinom, a ova godina za sada nije počela dobro“, smatra Simić.

Simić ističe da bi državljani Francuske trebalo da imaju više verske tolerancije.

“Francuska je zemlja slobode, ali mi se čini da treba da postoji više uvažavanja prema drugačijima. Moram da kažem da na našim prostorima ima više etničke tolerancije i nikome u Beogradu ne bi palo na pamet da se karikaturama podsmeva vernicima drugih religija“, kaže Simić.

On je dodao i da bi talas ekstremizma mogao da zahvati i Balkan, ali da je ova regija u poslednjoj deceniji 20. veka naučila da bude tolerantna i istakao da je arogantan odnos prema muslimanima neprihvatljiv za celu regiju Balkana.

Izvor: B92
Foto: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti