O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Dačić: Uputili smo demarš Albaniji
12. Januar 2015. godine
Beograd -- Šef diplomatije Ivica Dačić izjavio da je Srbija uputila demarš Albaniji zbog toga što se zastava "Velike Albanije" pojavila na rezidenciji premijera te zemlje.
Međutim, kako je dodao, Srbija nastavlja saradnju sa albanskim premijerom, niti je ikada nju dovela u pitanje.

"Mi nismo, i nećemo uraditi ništa što bi moglo da ugrozi naše odnose sa zemljama u regionu, pa ni sa Albanijom. I nije se na rezidenciji premijera Srbije pojavila zastava Velike Srbije, nego se zastava Velike Albanije pojavila na rezidenciji premijera Albanije. I na to smo reagovali, i uvek ćemo. Ali to nas ne sprečava da tog premijera primimo, kako dolikuje, da sa njima razgovaramo, i dogovorimo, što je još važnije, razne oblike saradnje, i da nastavimo, i njemu i drugima, da predlažemo rešenja koja će se bazirati na obostranom interesu", rekao je Dačić.

"Mi poštujemo druge, ali tražimo i da drugi poštuju nas", kazao je Dačić u intervjuu za list "Danas".

"Kako se kaže, ne tražimo od drugih ništa što i sami nismo spremni da damo. To je naša politika prema svim susedima. I sa njom ćemo nastupiti i kao predsedavajući OEBS-a. Tražićemo, naravno, poštovanje, ali ćemo ga i pružiti. I nećemo tražiti ljubav, što je bila najpogrešnija odlika srpske politike u decenijama iza nas, nego ćemo ponuditi zajedničke interese", naglasio je on.

"Tržište, investicije, lakši protok kapitala i robe, zapošljavanje u celom regionu, projekte koji nas povezuju. I jako je važno što smo, baš mi, te stvari počeli da razdvajamo od onoga što je deo dnevno-političkih igara, koje diktiraju trenutni interesi. I zato su i naše reakcije u skladu sa uobičajenim, civilizovanim, demokratskim načinima", rekao je Dačić.

"Na zastavu Velike Albanije na rezidenciji njihovog premijera odgovaramo demaršom, i nastavljamo saradnju sa njim, ne prekidamo je, niti dovodimo u pitanje. Isto je bilo i sa izjavama hrvatskih političara koje su diktirali njihovi izbori. Odgovorimo civilizovano, i idemo dalje. Ne prestajemo da budemo partneri, niti prestajemo da njih doživljavamo kao partnere. Mislim da je ta politika jedina ispravna, i držacemo je se i dalje", naveo je Dačić.

Šef diplomatije je naglasio da budućnost jeste razvijeni, nekonfliktni zapadni Balkan. "M smo već napravili ogroman korak ka tom cilju", rekao je.

Srbija ne vodi neotitoističku, već real-politiku, rekao je Dačić. Intervju koji je šef srpske diplomatije dao za list Danas u celosti prenosimo OVDE.

Izvor: B92
Foto. Beta

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti