O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Vučić i Davenport rešavaju spor
13. Januar 2015. godine
Beograd -- Premijer Aleksandar Vučić i šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport sastaće se danas u 12 časova, saopšteno je iz Vlade.
Do sastanka dolazi nakon oštrog sukoba u kojem je Vučić optužio EU da finansira tekstove potiv Vlade Srbije.

Do oštrih izjava došlo je nako što je Balkanska istraživačka mreža objavila tekst o manipulacijama u izboru firme za ispumpavanje vode u kopu Tamnava.

Vučić je odbacio tvrdnje da je bilo manipulacija u izboru firme koja će biti zadužena za ispumpavanje vode i optužio novinare BIRN-a da su lažovi.

"BIRN, to su oni koji su lagali oko Er Srbije, oni koji su dobili pare od gospodina (šefa delegacije Evropske unije Majkla) Devenporta i EU da govore nešto protiv Vlade Srbije. Tim lažovima recite da su opet lagali", rekao je Vučić.

Evropska unija je "snažno odbacila kao neosnovane" tvrdnje srpskog premijera Vučića da EU plaća pojedine organizacije da vode kampanju protiv srpske vlade.

"Mi smo veoma iznenađeni tim tvrdnjamma srpskog premijera Vučića. EU podržava nezavisno i hrabro novinarstvo i slobodu izražavanja u Evropi i šire", izjavila je Maje Kocijančić, portparolke evropskog komesara Johanesa Hana i visoke predstavnice EU Federike Mogerini.

Posle ovoga usledio je novi odgovor Vučića u kojem je naveo da je "zaprepašćen činjenicom da Maja Kocijančič u ime EU pokušava da ga ućutka" i odlučno je odbacio njene "neosnovane tvrdnje".

Majkl Davenport, kojeg je Vučić direktno prozvao, za sada se nije oglasio ovom povodom.

Koordinator programa Balkanske istraživačke mreže (BIRN) u Srbiji Slobodan Georgijev kazao je da BIRN stoji iza svojih tekstova i da je tekst o ispoumpavanju vode iz kopa Tamnava za koji ih je premijer Srbije Aleksandar Vučić danas optužio da u njemu iznose neistine, 100 odsto istinit.

NUNS je najoštrije protestovalo zbog načina na koji je premijer Aleksandar Vučić govorio o Balkanskoj istraživačkoj mreži (BIRN), koju je optužio da laže.

"Polemika između Vucića i Maje Kocijančič mogla bi da se shvati kao dodatni pritisak da se premijer opredeli da li ide ka EU ili ne", smatra analitičar Dušan Janjić.

Polemika je, kaže Janjić, "zapravo pritisak na Vučića jer se njemu najviše veruje" da kaže da li je i dalje partner EU ili nije.

"Bolje je da ta polemika što pre pređe u konstruktivni dijalog i sigurno da ovo treba shvatiti kao dodatni pritisak Evropske unije da se premijer opredeli da li ide ka uniji ili se prikljucuje trendu zaustavljanja procesa pregovaranja koji je najavio predsednik Tomislav Nikolić", rekao je Janjić Tanjugu.

On je ocenio da je sigurno da postoji tenzija između vlade, premijera Vučciha, OEBS-a i EU po pitanju slobode govora i štampe.

"Problem je ozbiljan i zaslužuje drugačiju reakciju od ove koja je bila, i od premijera, i od Maje Kocijančić", kazao je Janjić.

Izvor: B92
Foto: Tanjug
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti