O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Dačić: Kitarović da pazi šta priča
23. Januar 2015. godine
Rim -- Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da bi novoizbrana predsednica Hrvatske trebalo da "vodi računa o onome što priča i radi".
U intervjuu italijanskoj agenciji Nova uoči sastanka sa šefovima diplomatija Italije i Albanije u Rimu, Dačić je povodom istupa Kolinde Grabar Kitarović rekao da bi ona trebalo da "vodi računa o onome što priča i radi" jer više nije u opoziciji, već je došla na vlast.

"Ponekad političari u izbornoj kampanji govore nešto jer nisu sigurni da će biti izabrani. Ali, problemi nastaju posle, jer oni moraju da ispune ono što su obećali i zato moraju više da vode računa o tome šta izjavljuju", kazao je Dačić.

Ministar je dodao da izjavu Kolinde Grabar Kitarović o Vojvodini "stavlja u kontekst izborne kampanje" i istakao da "ne očekuje da naši odnosi sa Hrvatskom postanu komplikovaniji i složeniji od onoga kakvi su sada".
"Priština bi da nacionalizuje Trepču"

Ministar Dačić je izjavio da je principijelan stav Srbije da kosovske vlasti ne mogu da iskoriste prodaju kombinata Trepča, a da ne obeštete Srbiju, dok je nameru Prištine prema Trepči ocenio kao nedopustivu nacionalizaciju.

"Naš interes je postizanje dogovora, ali ne možemo da prihvatimo takvu vrstu jednostrane odluke koja donosi i političku i materiajalnu štetu", kazao je Dačić.

On je podsetio i da je u poslednjih 15 godina Srbija "platila više od 500 miliona evra" javnog duga Prištine.

Kosovska predsednika Afitete Jahjaga danas je u intervjuu istoj agenciji rekla da je "Trepča javno vlasništvo Kosova" i da se to pitanje može rešavati "isključivo u skladu s kosovskim ustavom i zakonima".

Ali, Dačić je odgovorio da "oni smatraju da je sve što se nalazi na Kosovu, njihovo vlasništvo. To je kao da mi danas odlučimo da je Fijat u Kragujevcu u potpunosti naš. Naravno, to može tako da se radi, ali ne u civilizovanim zemljama. To se zove nacionalizacija".

Ministar je rekao da će predmet pregovora u Briselu biti i druga preduzeća i objekti u javnom vlasništvu, ne samo taj kombinat.

Izvor: B92
Foto: Tanjug

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti