O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Gašić ne da dokumenta Jankoviću
28. Januar 2015. godine
Beograd -- Ministar odbrane Bratislav Gašić kaže za Danas da on dokumentaciju koju traži ombudsman Saša Janković ne može da dostavi bez saglasnosti Tužilaštva.
Zaštitnik građana Saša Janković pozvao je ministra odbrane Bratislava Gašića da bez odlaganja dostavi sve podatke značajne za kontrolu Ministarstva u vezi sa incidentom na Paradi ponosa, u kojem su učestvovali pripadnici Žandarmerije, Vojne policije i brat premijera Srbije.

Sa druge strane, ministar odbrane Bratislav Gašić kaže da on postupa u skladu sa zakonom.

"Dok god je predistražni postupak u toku, dokumenta su u Tužilaštvu. Ne možemo mi od Tužilaštva da tražimo dokumentaciju kako bi je dali Saši Jankoviću", naglašava Gašić za "Danas".

On dodaje da će ombudsman dobiti tražena dokumenta "tek kada Tužilaštvo to odobri, u skladu sa zakonom".

Ombudsman je tražio od Gašića i da mu dostavi podatke pomoću kojih može da stupi u kontakt s dvojicom vojnih policajaca kako bi sa njima, u skladu sa zakonom, razgovarao.
Jankovićeva pitanja za Gašića

Janković je pozvao Gašića da bez odlaganja, a najkasnije u roku od 15 dana, odgovori na postavljena pitanja. Pitanja su usledila nakon što je Gašić u Skupštini Srbije rekao da je brat premijera Vučića imao vojno obezbeđenje jer je sa predsednikom Vlade trebalo da ide na porodični ručak. Ministar je tada precizirao da je on potpisao odluku da pripadnici specijalne vojne jedinice "Kobre" štite predsednika Vlade Aleksandra Vučića.

- Na osnovu kog člana Zakona o Vojsci ili drugog zakona pripadnici Vojne policije obezbeđuju predsednika Vlade?

- Kako je tačno glasio zadatak pripadnika Vojske Srbije S.S. i S.J., koji su bili u pratnji premijerovog brata, kao i gde se u trenutku događaja nalazila prethodnica obezbeđenja koju su ta dva vojna policajca obezbeđivala?

- Da li su dva vojna policajca imala naređenje da prođu kroz kordon na mestu događaja, da li je njihov prolazak najavljen policiji na terenu, ko je koordinirao rad na terenu i da li se na zadatke, na kakvom su bili S.S. i S.J., ide u društvu civilnih lica?

- Da li bliskost pripadnika obezbeđenja sa bližim okruženjem štićene ličnosti može negativno da utiče na efikasnost zaštite, na kojim vojnim zadacima se u vezi obezbeđenja ličnosti nosi pištolj sa metkom u cevi?

- Da li je protiv S.S. i S.J. ili protiv nekog drugog zaposlenog u Ministarstvo pokrenut disciplinski ili neki drugi postupak u vezi incidenta i na osnovu kog člana Zakona o VBA i VOA su pripadnici VBA uzeli izjave od svedoka i snimke sa nadzornih kamera dve okolne banke?

Saša Janković nedavno je podneo krivične prijave protiv dvojice pripadnika Uprave vojne policije, koji su pratili brata premijera Andreja Vučića i brata gradonačelnika Beograda Predraga Malog, zbog napada na Žandarmeriju tokom Parade ponosa.

Zaštitnik je tada naveo da se pridružio krivičnoj prijavi koju je policija, po nalogu tužilaštva, već podnela protiv sedmorice pripadnika Žandarmerije zbog torture i zlostavljanja nakon sukoba, kao i da mu VBA nije dostavila tražena dokumenta.

Takođe, Janković je na sajtu www.ombudsman.rs objavio dokument službe unutrašnje kontrole MUP-a Srbija u kome se navodi da je na dan Parade ponosa, nakon incidenta, VBA ispitivala građane pre policije i oduzela snimke bezbednosnih kamera iz banaka u okolini.

Izvor: B92
Foto: Tanjug

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti