O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Platforma Nikolića biće ignorisana
29. Januar 2015. godine
Beograd -- Nova platforma o Kosovu predsednika Tomislava Nikolića neće imati efekat, smatra Džejms Ker-Lindzi, istraživač na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka.

"Kada je reč o Kosovu, ne očekujem promene u politici Atine. Novi grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je i tokom posete Beogradu početkom prošlog meseca da tu neće biti ništa menjano, navodi za Danas Džejms Ker-Lindzi.

Sagovornik Danasa konstatuje da ne treba očekivati ni druge velike promene u grčkoj spoljnoj politici na Balkanu.

"Znam da su postojali nagoveštaji da bi Siriza mogla da zauzme drugačiji pristup u vezi sa sporom Grčke i Makedonije oko pitanja imena, ali ne mislim da će se to dogoditi delom zbog toga što novi premijer ne želi da ga optužuju da prodaje grčke nacionalne ličnosti. Istovremeno, njegovi novi koalicioni partneri iz redova nacionalističke desnice gotovo sigurno će zahtevati da Grčka zadrži dosadašnji kurs", smatra on.

Povodom najave srpskog predsednika Tomislava Nikolića da će formulisati novu platformu u Kosovu, britanski stručnjak za Balkan tvrdi da takav korak "neće imati efekat".

"Ukoliko to ne znači poziv da Srbija prizna Kosovo kao nezavisnu državu, biće naprosto ignorisano u Briselu. Gledište većine članica EU jeste da je prošlo vreme za razmatranje statusa Kosova. Nesumnjivo, ne postoji interes da se sada razmatraju bilo kakve druge opcije za Kosovo, poput podele. EU smatra da je Srbija sporazumom iz aprila 2013. prihvatila da Kosovo mora da ostane ujedinjeno i da kosovski Srbi treba da budu integrisani u političke strukture Kosova. U Uniji je široko rasprostranjeno gledište da je Srbija imala šanse da pokuša da predoči alternative, ali da je taj trenutak sada prošlost", naglašava sagovornik Danasa.

Komentarišući zadatke koje će Srbija imati na evropskom putu ove godine, Lindzi navodi da postoje brojni koraci koje treba preduzeti, što, pre svega podrazumeva, pronalaženje načina na koji će biti tretirano pitanje Kosova u okviru poglavlja 35.

"Ispostavilo se da je to veoma komplikovano i da zahteva pristup koji će biti prihvatljiv za Srbiju, ali kojim se, istovremeno, ne dovodi u pitanje činjenica da su 23 od 28 članica EU priznale nezavisnost Kosova. Niko nije sasvim siguran kako to ostvariti na najbolji način. Takođe, potrebno je ubrzati sprovođenje reformi, naročito u domenima pravosuđa i vladavine prava, što predstavlja prioritet za EU".

Izvor: B92
Foto: Tanjug
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti