O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Bler formira timove Vučiću
06. Februar 2015. godine
Beograd -- Vlada Srbije angažovala je konsultantsku kuću Tonija Blera za pomoć u formiranju stručnih timova u kabinetu premijera Aleksandra Vučića.
Troškovi tih usluga biće plaćeni iz fondova Ujedinjenih Arapskih Emirata, potvrđeno je za list "Danas" u Nemanjinoj 11.

Vlada Srbije otkupila je, naime, od organizacije „Tony Blair Associates“ model rada kabineta premijera koji funkcioniše pomoću „delivery unit“, odnosno osoba ili timova koji su zaduženi za ispunjavanje ciljeva u različitim oblastima i za povezivanje svih institucija koje su angažovane na istim projektima.

U kabinetu premijera se, prema saznanjima lista "Danas", planira formiranje pet podgrupa „delivery unit“ - za infrastrukturu, privatizaciju javnih preduzeća, direktne strane investicije, državnu upravu i poljoprivredu.

Timovi su iznutra podeljeni po konkretnim projektima. Predstavnici Blerove organizacije biće zaduženi da nadziru formiranje timova u kabinetu premijera Vučića i kontrolišu njihov rad, dok predstavnici Vlade Srbije rade na odabiru ljudi koji će biti angažovani na tim poslovima.

"Toni Bler je jesenas bio u Beogradu i savetovao Vučića da primeni ovaj model funkcionisanja, kako bi nameravani poslovi i dogovorene investicije i projekti u različitim oblastima bili efikasnije obavljeni, imajući u vidu da premijerov kabinet u ovom trenutku broji samo četiri osobe. Od kada je Siniša Mali preuzeo da vodi grad Beograd, u kabinetu nema nijednog ekonomiste", ističu za naš list u Nemanjinoj 11.

Predavanje Alistera Kembela, savetnika za medije Tonija Blera, pi-arovima u Vladi Srbije, koje je održao krajem januara, upravo je jedan od delova tog projekta. Predavanje je, kako nam je rečeno, plaćeno iz fondova EU i UAE i samo je jedno u nizu predavanja koja se održavaju za zaposlene u državnoj upravi svakog meseca.

Kada je Toni Bler polovinom prošle godine bio u poseti premijeru Vučiću u Beogradu, iz kabineta predsednika vlade oštro je demantovano pisanje medija da će bivši britanski premijer biti njegov plaćeni savetnik.

Tada je rečeno za "Danas" da je Bler došao u nezvaničnu posetu Vučiću i da su razgovarali o evropskim integracijama i o "formiranju premijerovog kabineta".

Bler je, nakon što je otišao s funkcije premijera Velike Britanije, osnovao organizaciju koja je se bavi konsultantskim uslugama „Tony Blair Associates“ . Toni Bler je trenutno konsultant u Kazahstanu njihovom autokrati Nunsutlanu Nazarbajevu, a za taj posao, prema pisanju britanskih medija, prima osam miliona funti godišnje.

Bler od 2013. godine sarađuje i sa Vladom Albanije, odnosno savetuje ih po pitanju evropskih integracija. Njegov tim koji konsultuje albansku vladu smešten je i radi u Tirani. Britanski mediji pisali su da je kao savetnik radio i za vlade u Egiptu i Kuvajtu, zatim za američku investicionu banku JP Morgan za posao u Libiji i za fond Mubadala iz UAE i bio član proizraelske lobi grupe. Toni Bler drži i predavanja širom sveta, koja naplaćuje i do pola miliona dolara.

Izvor: B92
Foto: Vlada Srbije

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti