O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Brisel:Potpisan dogovor o pravosuđu
10. Februar 2015. godine
Brisel -- Premijer Sbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Isa Mustafa potpisali su sporazum o pravosuđu, objavila je Frederika Mogerini na svom Tviter nalogu.
Posle četvorosatnog trojnog sastanka šefice evropske diplomatije Frederike Mogerini sa Vučićem i Mustafom potpisan je dogovor o pravosuđu.

Mogerinijeva je zadovoljna nastavkom dijaloga u Briselu.

Trilateralni sastanak visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini sa delegacijama Beograda i Prištine u Briselu počeo je nešto pre 22 časa. Prethodni razgovori trajali su od 18 h.

U Briselu su najpre održani odvojeni sastanci predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i predsednika kosovske vlade Ise Mustafe sa šeficom diplomatije EU Federikom Mogerini.

Ona je pre sastanka sa dvojicom premijera izjavila da treba da se sastane sa dvojicom premijera i da ih natera da se međusobno sastanu.

"Nadam se da će večerašnji sastanak biti zaključen pozitivnom ocenom", rekla je Federika Mogerini koja je istakla da će prvi sastanak Vučića i Mustafe biti veoma važan, dodajući da je EU uspešno posredovala u dijalogu Beograda i Prištine prethodnih godina.

Ovo je prvi susret u okviru dijaloga od kraja marta prošle godine, kada je usledio duži zastoj izazvan političkom krizom u Prištini, gde mesecima nije bila formirana vlada.

Premijer Srbije je u Briselu izjavio da je pred njima "jako duga noć", a pretpostavlja se da je ovakvu izjavu podstakao veliki broj novih tema sa kojima su došle i srpska i kosovska strana, javlja reporter B92.

Teme sastanka su mnogo šire od onoga što je predvidela EU, na čijoj se agendi nalazila primena Briselskog sporazuma.

Za Beograd su prioriteti sastanka formiranje Zajednice srpskih opština, kao i pravosuđe, tačnije dolazak srpskih sudija i tužioca na Kosovo.

"Već sada se vidi da će ovo biti duga noć ozbiljnih razgovora o konkretnim temama. Delegacija Srbije je izložena pritiscima pojedinih zemalja ali se borimo da ZSO, pitanje naše imovine na Kosovu i Metohiji kao i učešće Srba u pravosudnim institucijama u pokrajini budu u centru pažnje", rekao je direktor kancelarije za KiM Marko Đurić za RTS.

Prema njegovim rečima, članovi delegacije Srbije vode "žestoku" borbu za "svaku reč i zapetu" u atmosferi koja je, kako je naveo, "u pojedinim momentima prilično tenzična".
Đurić je istakao da Srbija želi da dođe u situaciju da na Kosovu i Metohiji radi nekoliko desetina srpskih sudija što, kako je rekao, "nije bio slučaj od 2008. godine, pa čak i od 1999. godine".

"To je važno za našu zajednicu, kao i pitanje formiranja ZSO koja predstavlja našu budućnost na Kosovu i Metohiji. Prištinska delegacija je htela da se razgovara o raspuštanju Civilne zaštite i dobijanju međunarodnog telefonskog broja za Kosovo", kazao je Đurić.

"Trepča" je, takođe, aktuelna tema, a zbog "Trepče" je danas na Trgu Šuman protestovalo tridesetak kosovskih Albanaca. Jedan od demonstranata napao je snimatelja novinske agencije Tanjug.

Izvor: B82
Foto: Tanjug

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti