O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Vučić: Nema dogovora s Esmarkom
18. Februar 2015. godine
Beograd -- Vlada Srbije odlučila je danas da ne potpiše ugovor sa američkim Esmarkom o dokapitalizaciji Železare Smederevo, izjavio je premijer Srbije Aleksandar Vučić.
Vučić je kazao da je Vlada Srbije tu odluku donela na predlog privatizacionog savetnika KPMG i Komisije za model ostvarenja strateškog partnerstva.

Vučić je kazao da Srbija nije od Esmarka dobila garancije da će se očuvati naš obrtni kapital i da fabrika neće biti ugašena, da neće biti potrošene sve sirovine, a potom fabrika napuštena uz obrazloženje da tržište nije dobro i da bi na takav način izgubili milione dolara i to je glavni razlog zašto do dogovora nije došlo.

Vučić je naveo da je vlasnika Esmarka molio da izađe u susret i dozvoli da Srbija ima pravo supotpisivanja u prvih devet meseci da bismo kontrolisali način trošenja sirovina, nabavke i prodaju čelika.

"Dobili smo odgovor da to prihvataju, tražili smo za svaku transakciju za preko 500.000 dolara. Dobili smo odgovor na dva miliona dolara. Nismo mogli više da izdržimo. Ispunili smo sve obaveze prema MMF, obavestili ih", rekao je Vučić.

"Prihvatili bismo i cenu od 200 miliona dolara da bude a da kolateral bude naš obrtni kapital, da ga ne spuštaju ispod 100 miliona dolara, da uvek ima sirovina u tom iznosu, nisu prihvatili, rekli su - može 55 miliona dolara, mi smo tražili 70 miliona dolara, onda su rekli - može, ali ako padne ispod toga, imate ponovo pravo subpotpisa i tako…tražili smo način da to prihvatimo", kaže Vučić.

Prema njegovim rečima, to nije kraj Železare u Smederevu.

"Nismo izgubli bitku ni rat. U ponedeljak idemo na javni poziv za potpisivanje menadžerskog ugovora jer nikad nismo umeli da zarađujemo pare, niko nikada u Srbiji to nije znao. Očekujem da krajem marta Železara počne da radi povećanim kapacitetom i da do kraja godine počne da radi i druga peć", kazao je Vučić.

Vučić je kazao da je bilo mnogo zainteresovanih za upravljanje Železarom i to među najvećim kompanijama i dodao da postoji ozbiljan plan o podizanju proizvodnje u Železari.

"Ne mislimo da ostajemo na ovom nivou, hoćemo da podignemo proizvodnju u Železari sa sadašnjih 320.000 na milion tona i da u novembru upalimo drugu peć i podignemo je na 1,5 miliona tona", naveo je Vučić.

"Borimo se, a šta nam je ostavljeno, to nam govorite kao da neko hoće da kaže - nasledili ste milijarde, nasledili smo praznu halu, a sad ima 170 miliona dolara u sirovinama, Železara može dugo da radi i bez naše pomoći", odgovorio je Vučić na novinarsko pitanje da li će država i sa koliko dotirati poslovanje Železare.

"Ne mogu ni kiselo da se osmehnem danas, a šta sam mogao da prihvatim?", upitao je Vučić.

"Ako neko hoće od vas da upravlja Železarom, evo, napravićemo ugovor, ali plašim se da ne znate, ne znam ni ja. Ali naći ćemo ko zna i borićemo se", kazao je premijer.

On je naveo da svi radnici Železare ostaju da rade i uslov u pozivu biće da radnici ne dobijaju otkaz.

Na pitanje kako će država nastaviti da subvencioniše poslovanje Železare kada na to od 1. februara nemamo pravo po SSP- u, Vučić je kazao da je u dnevnom kontaktu sa predstavnicima Evropske unije i da će tražiti njihovu podršku po tom pitanju.

Pregovori s rukovodstvom američke kompanije Esmark počeli su 27. januara. Esmark je jedini dao ponudu za dokapitalizaciju 80,01 odsto kapitala Železare, na tenderu koji je otvoren 9. januara.

Železara zapošljava oko 5.000 ljudi, trenutno proizvodi između 340.000 i 350.000 tona čelika, a njeni proizvodni kapaciteti su oko 2,2 miliona tona.

Izvor: B92
Foto: TanjugPreminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti