O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
"EP zabrinut zbog medija u Srbiji"
20. Februar 2015. godine
Beograd -- Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister izjavio je da je sloboda medija krucijalna za funkcionisanje medija.
On je dodao da je na srpskoj vladi da garantuje pravni okvir u kojem će oni raditi.

Mekalister je u za Radio Slobodna Evropa rekao da je, što se tiče Srbije, ono što je EU istakla u izveštaju o napretku koji je potpisao komesar Štefan File 2014. godine identično onome što piše u nacrtu njegovog izveštaja ove godine - sloboda medija je krucijalna za njihovo funkcionisanje.

Na pitanje da li deli zaključak nekih predstavnika nevladinog sektora i medija, poput Balkanske istraživacke mreže, koji se žale na pritiske na medije u Srbiji, Mekalister je rekao da je razgovarao sa novinarima, predstavnicima nevladinih organizacija, opozicije, ali i vlade.

"Tako sam formulisao svoj izveštaj o Srbiji koji, po mom mišljenju, daje izbalansiran pogled. Ponoviću: sloboda medija je važna za demokratiju i na srpskoj vladi je da garantuje pravni okvir u kojem će mediji raditi", podvukao je on.

Mekalister je naglasio da se neće mešati u unutrašnju politiku Srbije, već da je na njemu da proceni da li je sloboda medija zagarantovana.

"Znamo da tu ima još posla", rekao je on.

Na pitanje da li je to blaga reakcija s njegove strane s obzirom na to da je pre nekoliko sedmica premijer Aleksandar Vučić "optužio EU da finansira neke nevladine organizacije i medije koji pišu kriticki o vladi", Mekalister je odgovorio da to ne može da komentariše, jer ne zna sve detalje.

"Mislim da je najbolje da vam predstavnik EU u Beogradu, Majkl Devenport odgovori na to pitanje. Ipak, mogu vam pokazati moj izveštaj. U njemu sam napisao - EU pozdravlja usvajanje Zakona o javnom informisanju i medijima, Zakona o elektronskim medijima i poziva na njihovu primenu", odgovorio je.

On je istakao da Evropski parlament iznosi zabrinutost o pogoršanju uslova za potpunu slobodu izražavanja u Srbiji i naglašava da je potrebna kompletna transparentnost u vlasništu medija.

"Evropski parlament izražava svoju zabrinutost zbog pretnji upućenih novinarima", rekao je Mekalister i dodao da je to napisao u svom izveštaju, sa čime se slažu svi "izvestioci iz senke".

Mekalister je naglasio da je o tome razgovarao sa premijerom Vučićem i dodao:

"Razgovarali smo o svim temama, ali smo se dogovorili da to ne komentarišemo javno. Ali, uveravam vas da smo razgovarali o svim problemima koje su značajni za moj izveštaj".

Komentarišući pojedine tvrdnje da "premijer zloupotrebljava svoju moć i medije da bi izgradio kult ličnosti", Mekalister je rekao da je to "stvar unutrašnje politike Srbije" i da neće da komentariše.

Za sebe kaže da je izvestilac EU i da "posmatra šta se dešava na terenu".

"Aleksandar Vucic je premijer vaše zemlje. Osvojio je ogromnu podršku na poslednjim izborima i dobro je rangiran u anketama, iako sprovodi veoma komplikovane reforme, naročito kada je reč o socijalno-ekonomskim pitanjima. Mislim da radi dobar posao, poštujem njegov rad i neću se mešati u domaću politiku", podvukao je Mekalister.

On je dodao da premijer dobija veliku medijsku pažnju, što je i normalno i da je važno da vlada, ali i opozicija imaju pažnju medija, jer demokratija podrazumeva razlicite ideje i nacine sprovodenja politike.

Izvor: B92
Foto: Tanjug

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti