O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Poslanici o overi dokumenata
25. Februar 2015. godine
Beograd -- Posalnici Skupštine Srbije počeće danas pretres amandmana na predložene izmene Zakona o overavanju potpisa, rukopisa i prepisa.
Ovim izmenama se produžava rok za overu dokumenata u sudovima i opštinskim uprava do 1.januara 2017.godine.

Važećim zakonom predviđeno je da se overe potpisa, rukopisa i prepisa od 1. marta obavljaju samo kod javnih beležnika, a izmenama je predloženo da se taj rok pomeri jer javnobeležnička struktura nije uspostavljena u punom obimu.

Poslanica DHSS Olgica Batić je, obrazlažući izmene zakona, rekla da će osnovni sudovi i opštinske uprave zadržati nadležnost za poslove overe do predviđenog roka.

"To se radi u interesu gradana, kako bi se svima pod apsolutno jednakim uslovima obezbedilo ostvarivanje prava, bez štetnih posledica po njih koje bi mogle nastati ukoliko bi se postojece rešenje zadržalo, a sve usled dinamike konstituisanja javno beleĹžnicke službe u punom obimu i preuzimanja nadležnosti upravo u oblasti overavanja potpisa, rukopisa i prepisa", rekla je ona.

Podršku predloženim zakonskim izmenama najavile SNS, SPS, JS, SPO, DHS S, dok su poslanici DS i SDS ukazivali na odgovornost ministra pravde Nikole Selakovica jer nije imenovan dovoljan broj javnih beležnika.

Poslanici SDS su tokom načelne rasprave zatražili njegovu ostavku, a iz SNS im je poručeno da svaki sekund moraju da iskoriste za izvinjenje građanima zbog onog što je urađeno za vreme njihove vlasti.

Kritikama na račun ministra pridružili su se i poslanici DS, koji smatraju da je grupa od sedam poslanika predložila izmene zakona da bi ispravili grešku Selakovica, bez ikakve želje da o toj grešci govore.

Naprednjaci su na kritike opozicije što ministar pravde nije došao u parlament odgovorili da Selakovic ne beži od odgovornosti i da bi poslanici opozicije trebalo da odgovore kome je šteta naneta predloženim zakonskim izmenama.

O predloženim zakonskim izmenama raspravlja se na predlog sedam poslanika, od kojih je pet iz SNS, a Batić ih je obraložila poslanicima.

Izvor: B92
Foto: Tanjug

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti