O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
"Ne znamo gde da potrošimo pare"
03. Mart 2015. godine
Kopaonik -- Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da su u prva dva meseca ove godine ostvareni "izuzetni i neočekivani rezultati" u budžetu.
Kako je naveo, ukoliko se nastavi ovakav priliv u budžet, moraće da se uradi rebalans budžeta.

"Ako se ovako nastavi, moraćemo da pravimo rebalans budžeta, ali biće to dobar rebalans", kazao je Vučić na otvaranju Kopaonik biznis foruma.

On je kazao da su prihodi u januaru i februaru 2015. za 17 milijardi dinara veći od očekivanih, dok su rashodi bili za 21 milijardu manji.

Vučić je naglasio da je naša zemlja prvi put u modernoj istoriji u prva dva meseca ove godine ostvarila suficit od milijardu i 895 miliona dinara.

On je ocenio i da će revizija Međunarodnog monetarnog fonda za dva meseca proći bez većih problema.

Vučić je naveo da je najveći problem Petrohemija a da će do prve revizije aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom u maju biti rešen problem hemijskog kompleksa – Azotare Pančemo i MSK.

"Petrohemija me brine, daćemo sve od sebe da to rešimo", kazao je Vučić.

On je istakao da je najveći problem Srbije to što nema projekte na koje može da potroši novac.

I da prodamo Telekom mi ne znamo gde da potrošimo te pare, kazao je srpski premijer.

"Za nas građane Srbije nikada nije bilo važno da razmišljamo nekoliko godina unapared. Zaboravljali smo i podsmevali smo se drugima koji su imali petogodišnje ii desetogodišnje planove, nama je bilo važno da se preživi i politički opstane samo tog dana. Ovoga puta smo se opredelili za strategiju, a ne za taktiku. Za strategiju koja će doneti razvoj Srbije uz rešenje problema u javnim finansijama", rekao je Vučić.

On je podsetio da su u njegovom ekspozeu pred skupštinom jasno postavljeni temelji šta treba činiti: Da počnemo da zarađujemo, da trošimo koliko zaradimo, da smanjimo fiskalni deficit, da smanjimo narastujući javni dug i da na srednji i duži rok obezbedimo rast privrede.

"Tog programa se držimo potpuno, gotovo striktno i on je počeo da daje rezultat", rekao je i podsetio da su doneti u međuvremenu sistemski, moderni zakoni u skladu sa evropskom praksom, kao i plan fiskalne konsolidacije i to uprkos, kako je naveo, protivljenju većeg dela društva to je put napred.

Zbog toga je Srbija, kako je rekao i skopila ugovor sa MMF.

On je takođe podsetio da se danas plaćjaju računi neodogovrne politike iako su preduzete mere za sređivanje situacije u javnim finansijama, a zatim naveo da je u javnuaru i februaru 2013. godine deficit ukupno iznosio 37 milijardi 669 miliona, u januaru i feabruaru 2014. godine 36 milijardi i 294 miliona, a da je u prva dva meseca ove godine ostvaren suficit.

On je rekao i da je u januaru i feabruaru ostvarena veća naplata ali i da je ostvaren porast zaposlenosti, dok je kao ozbiljan problem naveo problem pada kapitalnih izdataka u prva dva meseca ove godine.

Na kapitalne izdatke, naime, 2013. odlazilo je dve milijarde i 130 miliona, 2014. milijardu i 615, a ove godine 540 miliona.

"To govori o tome da i dalje nemamo ideje i projekte i da i kad imamo novca ne znamo šta ćemo sa njim. Ovo je oblast u kojoj se ne štedi", rekao je Vučić.
Vlahović: Nesporni rezultati vlade

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović izavio je da je Vlada Srbije od prošlogodišnjeg foruma postigla neosporne ruzultate kao sto je usvajanje nekoliko ključnih zakona, a da će kljucno reformsko pitanje u ovoj godini biti restrukturiranje i početak privatizacije velikih javnih preduzeća .

On je otvarajući Kopaonik biznis forum među pozitivnim dometima vlade naveo usvajanje Zakona o radu, Zakona o privatizaciji i stečaju, Zakona o planiranju i izgradnji i Zakona o izmenama i dopunama zakona o penzijskom osiguranju.

"Ohrabruje nas rešenost vlade da paralelno sa fiskalnom konsolidacijom u koju je krenula sprovede i strukturne reforme", istakao je Vlahović.

On je kao pozitivan doprinos ekonomkom oporavku naveo i sporazum sa MMF koji kako je rekao daje čvršće garancije da će se sprovesti ključne reforme, a na drugoj strani aranžman će doprineti povećanju kreditnog rejtinga Srbije što će pozitivno uticati na strane investicije.

Sve navedene mere strukturnih reformi neće dati koristi u kratkom roku ali, ali bez njih nema ni stvaranja jake privrede i zato je potreban konsenzus i privrede i sindikalne i akademske elite, zaključio je Vlahović.

Izvor: B92
Foto: Tanjug

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti