O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Jedno Vukčeviću nisam zaboravio
04. Mart 2015. godine
Beograd -- Predsednik Tomislav Nikolić poručio je da je tužilac za ratne zločine samostalan u radu, ali ne i nezavistan od države, ukazujući da je on organ države Srbije.
"On je tužilac samostalana u radu, ali ne nezavistan. On nije organ Haškog tribunala, već organ države. Nije postavljen da samo napada Srbiju", podsetio je Nikolić i upitao ko je izveden pred sud na osnovu optužbe koje je pripremilo naše tužilaštvo.

On je za RTS-a, kazao da je tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević u jednoj izjavi sve one koji su bili u Hagu osudio, a direktno optužio Aleksandra Vučića i njega.

"Na pitanje kako komentariše mene i Vučića, rekao je, da nije bilo takvih ne bi imali ni potrebe da postoji tužilac za ratne zločine. Ja to ne zaboravljam", istakao je Nikolić dodajući da je bio obrukan od strane nekih nevladinih organizacija da je činio ratne zločine.

Na suđenju se, kako je dodao, ispostavilo da je tužilac bio upoznat sa celom ujdurnom, i da je svedok, koji je doveden iz zatvora, pokazao veliku čast i hrabrost, kada je rekao da ga je Nataša Kandić vodila kod tužioca, i da su mu obećani lek protiv raka i stan da svedoči da je ubijao.

S tim u vezi Nikolić je podvukao da će uvek govoriti šta misli i da, ako neko misli da krši Ustav, može da ga smeni, ali za to postoji procedura.

"Ja sam tu da štitim Srbiju. U Srbiji mora da postoji sloboda ne samo za one koji napadaju vlast, već i nas koji smo preuzeli funkcije i kažemo šta mislimo", naglasio je NIkolić.

On je dodao da se, verovatno, jedini ne boji onoga šta će da bude napisano u novinama, da ne zove urednike i da ne obezbeđuje sredstva sa računa javnih preduzeća.

Što se tiče novih poternica Interpola za građanima Srbije, Nikolić je ocenio da je ovo sada nekakav novi udarac, čije se dimenzije još ne znaju.

Prema njegovim rečima, sve je počelo sa generalom Dikovićem.

"Čim su se upleli dežurni koji kao lešinari čekaju da Srbiji bude lošije, da čerupaju i stvaraju veći smrad, znao sam da se nešto sprema. Ako Srbija ima Interpolove poternice za Ganićem i Tačijem, iako se bezmalo sprdaju s tim, ne može Srbija da bude žrtva toga da prištinska administracija, kada joj se prohte raspiše poternicu za nekim građaninom Srbije, a istovremeno čekate kada će da počne suđenje za potpuno dokazan slučaj trgovine organima iza kojeg su aktuelni članovi administracije u Prištin", rekao je predsednik Srbije.

I s tim u vezi je kritikovao Vukčevića, ukazavaši da bi "da je kao tužilac za ratne zločine primao platu 20 godina niko ne bi mogao da ga iznenadi nekim likom da je neko ratni zločinac".

"Ne tvrdim da Srbi nisu učinili ratni zločin, kao i Hrvati i Bosanci. Bilo je pojedinaca u ova tri naroda koje je rat odvukao da čine ratne zločine. Mejdutim samo je Srbija optužena za sistematsko i planirnao vršenje ratnih zločina. To nije rečeno nikome od onih koji su protiv nas ratovali. Zbog toga bi Srbija trebalo da ima malo dostojanstva", poručuje Nikolić.

On smatra da Srbija treba da razgovara i pita ko je raspisao poternice i ko ih je prihvatio, kao i da li imaju isti tretman kao poternice za muslimanima ili Hrvatima koji se ugošćavaju u VIP salonima nekih aerodroma dok im se ne kaže da poternica Srbije više ne važi.

Srbija, prema njegovim rečima, ne može da se ponaša da nije bitno sve ono što se uradi nama, a prihvata sve što drugi traže.

Predsednik Nikolić kaže da je Vlada Srbije izabrala pravi put u sprovođenju reformi i da je 2015. godina "verovatno poslednja godina naših muka i odricanja".

"Verovatno je 2015. godina poslednja godina naših muka i odricanja, to je sada jasno i evidentno i samo nekakav svetski slom bi mogao da nas ukloni sa tog puta", rekao je Nikolić.

On je naveo da brojke kojima danas raspolaže Vlada Srbije, a to su prihodi i rashodi u budžetu za prva dva meseca ove godine, upoređeni sa 2013. i 2014. godinom, govore da je izabran pravi put.

"Tu bih savetovao vladu da bi mogla brže da dođe do rebalansa nego što smo se nadali... Izvanredno smo predvideli da ćemo smanjiti dosta troškova, ali nas je možda iznenadio bolji priliv u budžet", naveo je Nikolić.

Vlada Srbije se, dodao je, nije zanosila time da će da teče med i mleko u 2016. godini, ali je činjenica da se troši manje nego ikada i da se racionalnije nego ikada usmerava novac.

Govoreći o izgradnji gasovoda Južni tok, Nikolić je rekao da čovek uvek treba da razmišlja pozitivno i da on jeste optimista da to nije propao projekat, jer on nije dobar samo za Srbiju i Rusiju, nego i za dosta država članica EU.

Sređivanje sitaucije u Ukrajini bi, kako je ocenio, moglo ponovo da vrati taj porjekat u koji je uloženo mnogo novca.

"Čini mi se da se EU i Rusija, koliko god da se posvađaju, kada dođe do snabdevanja gasom i naplate snabdevanja, nekako lakše dogovore nego u drugim situacijama", smatra Nikolić.

On je dodao da izvore i kapacitete gasa koji ima Rusija, Evropa ne može da obezbedi tako lako, zbog čega smatra da, "ako nema prijateljstva među njima, ima dovoljno interesa da projekat Južni tok bude aktuelan".

Tomislav Nikolić izjavio je da je daleko odmakao u pisanju platforme za Kosovo i Metohiju i da će o tome razgovarati sa premijerom Aleksandrom Vučićem, kao i da "svojim predlogom rizikuje konacno rešenje".

"Više nije dovoljno reći nećemo nikad da priznamo i prihvatimo nezavisnost Kosova i Metohije...", rekao je Nikolić i dodao da "onaj ko misli da nam otme Kosovo i Metohiju" mora da razmišlja o ceni.

"Videćemo šta je i koliko je prihvatljiva platforma, vlada trpi izazove, ima velike pritiske. To je situacija u kojoj morate pažljivo da merite i merim dok stavljam na papir ono što je realno", rekao je Nikolić.

Nikolić je rekao da svaki čovek u Srbiji ima dilemu kada razmišlja o Kosovu i Metohiji, te da je najteže onima koji će ostati zabeleženi u istoriji da li su nešto mogli da učine a nisu, da li su nešto učinili ili su bili potpuno vezanih ruku.

On je rekao da se "svaki dan zatiče Kosovo na novom mestu" poput prvih evropskih olimpijskih igara u Azerbeđžanu koji nije priznao nezavisnost Kosova i Metohije.

Prema njegovim rečima, i neke države koje imaju sličan problem na svojoj teritoriji imaju sugestiju, preporuku ili savet da saraduju sa Kosovom, a kako smatra, to će se širiti.

Prema njegovim rečima, referendum je nešto što najbolje odražava volju građana, ali građane Srbije ne treba pitati na referendumu da li treba da postoji nezavisno Kosovo jer se odgovor naslućuje, pa bi se tako građani uvek pre odrekli EU nego Kosova.

Govoreći o EU, Nikolić je rekao da je sada sve na EU, te da pojedini evropski zvaničnici možda, mekše ili oštrije, iznose uslove koji su do sada stajali po strani, nisu iznošeni...

On je rekao da svako buduće rešenje mora da ima na umu i kao uslov bez koga se dalje ne ide, posebnost srpske zajednice i dodatnu posebnost četiri lokalne samouprave na severu Kosova i Metohije koje Albanci nisu uspeli da preuzmu, "ni oružjem, pa bi bilo besmisleno da to urade pregovorima sa Beogradom".

Nikolić je rekao da će sutra imati sastanak sa direktorom Kancelarije za Kosovo i Metohiju Markom Đurićem na kojem dobija informacije kako teče i izgleda "ta dnevna i noćna mora u Briselu za ljude koji tamo predstavljaju Srbiju".

Predsednik je rekao i da je teško pregovorati o ulasku Srbije u EU i sa istim ljudima pregovarati o Kosovu i Metohiju "kad tamo dođu predstavnici Prištine sa stvom da su došli u ime nezavisne države i znaju da imaju podršku za takav stav".
Kriza u Ukrajini neće dugo trajati

Nikolić je izrazio nadu da kriza u Ukrajini neće jako dugo trajati i dodao da se situacija razvija povoljno.

Dobra okolnost predsedavanja Srbije OEBS-om je da naša zemlja bude upamćena kao država koja je predsedavala u vreme kada je okončana jedna velika evropska kriza, ocenio je Nikolić.

Prema njegovim rečima, u aktuelnoj vlasti Srbije nema nikog ko zagovara uvođenjenje sankcija Ruskoj Federaciji.

"Srbija ima izuzetnu priliku da predsedava OEBS-u u ovo teško vreme. To je veoma dobra prilika da potvrdimo izvorne principe na kojima su osnovane međunarodne organizacije", smatra šef države.

Nikolić je dodao da će posle toga biti teško sledećoj državi koja predsedava da primenjuje jednostranu politiku.

Što se tiče uvođenja sankcija Ruskoj federaciji Nikolić je istakao da, čak, iako bi Beograd hipotetički gledano, uveo kaznene mere EU, to ni za jedan promil ne bi otežao život u Rusiji.

"Te naše sankcije bi bile kao buva na medveda. Možemo samo sebe da ugrozimo uvodecehi sankcije bilo kome na svetu", naglasio je Nikolić.

To je, prema njegovim rečima, pitanje za buduća vremena kada je reč o članstvu srbije u EU.

"Ulazimo u nju svesni toga da ćemo morati da imamo zajedničku spoljnu politiku. Staviće nas na veoma težak ispit i tražiti da sledimo zajedničku spoljnu politiku", objasnio je Nikolić.

Upitan za izjavu američkog državnog sekretara Džona Kerija, on je istakao da je "verovatno neko urođeno pravo političara iz velikih država da se igraju rečima koje mogu mnogo toga da znače".

Ne bih upotrebio ni za jednu državu rečenicu koja može da aludira na ratne sukobe", poručio je Nikolić dodajući da "ne zna kojem to ludaku padne na pamet u svetu da bi mogli ponovo da ratujemo".

On je naglasio da Srbija još uvek ima izvanrednu poziciju u svetu, da niko ne može našoj maloj državi i velikom narodu da otvoreno kaže šta treba da se radi.

Istovremeno je naglasio da nikome u Srbiji ne smeta da svoj uticaj imaju Rusija i SAD.

"Koga smo mi odbacili iz Srbije kao partnera", zapitao je predsednik Nikolić.
Ne znam ko je kriv što nemamo ambasadore

Predsednik Tomislav Nikolić kazao je da ne zna ko je kriv što nemamo ambasadore u mnogim važnim državama, dodajući da je na to u više navrata upozoravao vladu.

"Svestan sam toga da nemamo ambasadore u nekim državama, ali ne znam zašto ih nemamo. Svestan sam da Srbija u poslednjih deset godina vodi šatl diplomatiju pa posao ambasadora preuzimaju predsednik, premijer i ministar spoljnih poslova", kazao je Nikolić.

Istovremeno je poručio da on, kao predsednik, ne može, bez predloga vlade da postavlja ambasadore.

Nikolić je upitao zašto ministar spoljnih poslova ne napiše pismo vladi sa predlozima ljudi za određene države.

On je podvukao da je Srbija neprihvatljivo dugo bila bez ambasadora u SAD, i da još nema ambasadore, ne samo u Nemackoj, već i Hrvatskoj.
Srbija neće pokvariti odnose sa Hrvatskom

Nikolić kaže da Srbija neće pokvariti odnose za Hrvatskom i da neće ništa uraditi da ih ugrozi, ali i da nije dobio poziv od hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da poseti Hrvatsku.

Nikolić je podsetio da je bivši hrvatski predsednik Ivo Josipović bio u zvaničnoj poseti Srbiji i da je dočekan izvanredno, kao dobar komšija i prijatelj.

"Sada je red da Hrvatska pozove Srbiju. Svako ko se razume u diplomatiju pitao bi što vi idete dva puta uzastopno u Srbiju, a vi ne idete...", rekao je Nikolić.

Srbiji i Hrvatskoj su, kako je dodao, jako važni dobri odnosi, ali je Hrvatska "još uvek u euforiji predizborne i postizborne kampanje pa se ne usuđuje da kaže da joj je saradnja sa Srbijom toliko bitna, a jeste".

Srbija, kako je istakao, neće pokvariti odnose sa Hrvatskom i neće ništa uraditi da ugrozi te odnose.

Nikolić je rekao da je imao jak razlog da ne ode na inauguraciju Grabar Kitarović jer je tada bio Dan državnosti Srbije, podsetio da je našu zemlju predstavljao premijer Aleksandar Vučić i rekao da je pitanje da li bi Hrvatska učinila takav gest da je Srbija na njen dan organizovala neku inauguraciju.

On je ocenio i da Hrvatska mora da razmisli da li će HDZ da se vraća na staru ideologiju ili da vodi zemlju u budućnost.
Cela porodica iza Fondacije

Tomislav Nikolić istakao je večeras da cela porodica stoji iza fondacije njegove supruge, koja je, kako je podvukao, porodični dug prema Srbiji.

"To je porodična fondacija i nemojte da je odvajate od mene. Mi smo istakli Dragicu kao znak da ćemo pojedinačno da odgovaramo ako nešto ne budemo uradili kako treba. Cela porodica stoji iza toga, i ostaviće spomen iza sebe i to ne od para države i bogataša", kazao je Nikolić.

On je dodao da nikada neće pričati o garderobi svoje supruge, koja je, kako je rekao, prava domaćica, majka, baka.

To što ona sada ima obavezu da sarađuje i razgovara sa mnogima ljudima u Srbiji u želji da pomogne, je kruna njenog života, dodao je on.

"Gde bi ta fondacija išla mimo mene, kada je to naš porodični dug Srbiji", istakao je Nikolić ukazujući da koristi svoj uticaj da napravi porodilišta u Srbiji.

"Ako to ne smeta vladi i ministarstvu zdravlja, zašto bi to smetalo onima koji ništa u životu nisu uradili", upitao je predsednik ocenujući da su to "stara srpska posla".

On je kazao da mu se čini da je žrtvovao porodicu u najboljoj nameri i da želi da ga narod pamti.

Da je biznismen, rekao je, gledao bi kako bi narodu ostavio novac.

Takođe je kazao da žali što nije mogao da se bavi unicima, ali je dodao da nešto mora da trpi na račun drugog, kao i da je Srbija još uvek mnogo važnija od onoga što doživljava.

Govoreći o ponovnoj kandidaturi za presednika Republike, Nikolić je rekao da ima mnogo razloga da se kandiduje, ali i mnogo njih da to ne učini, te da, ako bi ga pitali kao čoveka, onda se sigurno nikad više ne bih kandidaovao.

Međutim, kako je istakao, voleo bi da ima još jedan mandat da završi sve što je mislio kao političar.

"Imam mnogo razloga da se kandiđujem ponovo, ali imam isto toliko razloga da se više ne kandidujem", rekao je Nikolić i dodao da bi mu svi koji izmišljaju laži o njemu oprostili kada bi otišao sa funkcije.

Upitan da li postoji spor između njega i ministra spoljnih poslova i lidera SPS Ivice Dačića, Nikolić je odgovorio da ne postoji nikakav politički spor, ukazavši da je prošle subote, na prijemu povodom Dana državnosti Republike Srpske, rekao patrijarhu Irineju "da sada ima priliku da razgovara sa predsednikom i pretendentom za predsednika".

"Nemam političkog suparnika na toj funkciji i gledam da ne stvaram neprijatelje, kao i da mi svi građani budu jednaki", rekao je Nikolić.

Govoreći o najavljenoj rekonstrukciji vlade, Nikolić je kazao da premijer ima mandat da predlaže vladu sve dok ima podršku skupštine i da predsednik države nema nikakvog uticaja na rekonstrukcije vlade.

Izvor: B92
Foto: Tanjug


Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti