O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Ni predsednik nije video izveštaj
20. Mart 2015. godine
Beograd -- Izveštaj Komisije za ispitivanje okolnosti prilikom pada helikoptera nije dostavljen predsedniku Tomislavu Nikoliću, saznaje "Danas" u kabinetu predsednika.
Iako je u ponedeljak, 17. marta, nakon sastanka predsednika Nikolića sa ministrom odbrane Bratislavom Gašićem i načelnikom Generalštaba Ljubišom Dikovićem saopšteno da će izveštaj Komisije biti dostavljen predsedniku u sredu, 19. marta, to se nije dogodilo.

Umesto toga, u kabinetu predsednika Nikolića rečeno je "Danasu" da je adresa za odgovore na pitanja u vezi sa sadržajem izveštaja - Tužilaštvo.

"Predsednik Tomislav Nikolić će tražiti izveštaj Komisije kada bude smatrao da je pravo vreme", rečeno je u kabinetu predsednika Republike.

U izvorima bliskim Vladi Srbije, međutim, za "Danas" tvrde da izveštaj imaju ministar odbrane Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, ali i predsednik Tomislav Nikolić.

Na pitanje zbog čega se izveštaj dostavlja Tužilaštvu, odnosno da li u njemu ima elemenata krivične odgovornosti, u Generalštabu za "Danas" kažu da sve što su imali da kažu tim povodom rekli su u prekjučerašnjem saopštenju za javnost, ističući da je Više javno tužilaštvo tražilo izveštaj kako bi ga objedinilo sa drugim tehničkim izveštajem Vojske Srbije, koji se očekuje krajem marta.

Komisija je imala zadatak da utvrdi okolnosti nastanka vanrednog događaja udesa helikoptera HT-48 (Mi-17) i eventualnu odgovornost vojne organizacije.

U saopštenju Ministarstva odbrane se ne navode detalji iz izveštaja niti do kojih je saznanja o padu helikoptera došla komisija, već se navodi da je propisano da "u slučajevima kada istražni postupak vode nadležni državni istražni organi, pravo informisanja javnosti o okolnostima, uzrocima i odgovornosti za vanredni događaj u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije je u njihovoj nadležnosti".

Međutim Višem javnom tužilaštvu u Beogradu do sada nisu stigli nikakvi izveštaji stručnih komisija za ispitivanje uzroka pada vojnog helikoptera. U Javnom tužilaštvu kažu da u okviru predistražnog postupka preduzimaju radnje na utvrđivanju svih činjenica vezanih za događaj, da je postupajući zamenik javnog tužioca izvršio uviđaj, da se očekuju izveštaji komisija i prikupljaju i proveravaju i drugi podaci.

"Na osnovu tih podataka Javno tužilaštvo doneće odluku da li postoje osnovi sumnje da je i izvršeno krivično delo čija je posledica pad helikoptera, da li postoje osnovi sumnje da je određeno lice ili da su određena lica učinila to krivično delo, ili drugo krivično delo koje bi proizilazilo iz činjeničnog stanja koje se utvrdi. Te odluke Tužilaštvo će doneti tek nakon potpunog utvrđivanja činjeničnog stanja, a ne pre", saopšteno je iz Tužilaštva.

U Tužilaštvu navode da će ovim proverama biti obuhvaćeno sve ono što može biti posredan ili neposredan uzrok, činjenje ili nečinjenje, koje predstavlja radnju izvršenja krivičnog dela, u skladu sa odredbama Krivičnog zakonika.

Gordana Čomić, poslanica DS i ministarka odbrane u vladi u senci ove stranke, ocenjuje za "Danas" da ćutanje ministra odbrane daje za pravo poslanicima da sami istražuju i tvrde da postoji politička odgovornost ministra.

"Ako je ikome stalo do vladavine prava, onda će ministar da odgovori na pitanja koja sam mu kao poslanica postavila", kaže Čomićeva.

Kako navodi, u slučaju da ne dobije odgovore, u zakonskom roku od 15 dana, poslanička grupa DS će u saradnji sa drugim poslaničkim grupama prikupljati potpise poslanika, kojih treba da je najmanje 60, za interpelaciju ministra i tražiti zakazivanje posebne sednicu sa aktuelnom temom.

Ona je zatražila odgovore na pitanja o tome ko je doneo odluku o upotrebi helikoptera, da li je menjan plan leta i ko je dostavio lažnu vest medijima o sletanju, da li je odluka o upotrebi helikoptera doneta usmeno ili pisano.

Podsetimo, vojni helikopter koji je prevozio bolesnu bebu iz Novog Pazara u Beograd srušio se u petak u blizini aerodroma Nikola Tesla.

Tragedija je odnela sedam života - stradalo je četvoro pripadnika Vojske Srbije, dva pilota i dva tehničara, dvoje medicinskih radnika iz Novog Pazara i beba stara pet dana.

Izvor: B92
Foto: Tanjug

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti