O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Nećemo povlačiti predstavnika iz HR
02. April 2015. godine
Beograd -- Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija neće povlačiti svog predstavnika iz Hrvatske niti će slati ijedan loš signal Hrvatskoj.
On je dodao da će pozvati premijera Hrvatske Zorana Milanovića da razgovaraju telefonom.

"Mislim da Srbija i Hrvatska moraju da sarađuju neuporedivo bolje", rekao je Vučić za RTS u Bratislavi i najavio da će po povratku iz Slovačke pozvati hrvatskog premijera.

"Ja ću, čim se budem vratio iz Slovačke, pozvati premijera Milanovića da razgovaramo telefonom, da li će on želeti ili neće, to je druga stvar", rekao je Vučić.

"Mi ćemo sa naše strane da zaustavimo svaku vrstu retorike koja bi dalje potpirivala loše strasti, a sa druge strane zamoliću i premijera Milanovića da članovi hrvatske vlade pokažu nešto više poštovanja prema Srbiji", rekao je premijer.

Što se tiče našeg poštovanja prema Hrvatskoj, imaće ga, rekao je Vučić.

"Nema nikakve sumnje", odgovorio je Vučić na pitanje da li predstavnik Srbije ostaje u Zagrebu i dodao da Srbija ni za teže incidente kada je ceo stadion uzvikivao "Za dom spremni" nije to radila kao ni za druge stvari i objasnio da je to nije zato što smo slabi već zato što smatramo da moramo da imamo svog predstavnika u Zagrebu.

"Ponašali smo se razborito tako ćemo se ponašati ubuduće", rekao je premijer koji je istakao da Srbija neće slati nijedan loš signal Hrvatskoj.

Vučić je istakao da je za nas važno da pokušamo da budemo odgovorni, da ne gledamo uvek prvo u tuđe već u svoje dvorište i da to ne govori kao neko ko predstavlja slabiju ili lošiju stranu u bilo kom smislu.

On je istakao da nam je potrebna stabilnost i da je ona važnija nego bilo kada.

"Slike paljenja zastave su loše slike koje idu iz Beograda i to što ćemo da kažemo da to nema veze sa državom, a nema, i to što ćemo da kažemo da to rade predstavnici vanparlamentarne stranke neće mnogo doprineti našem boljem ili drugačijem imidžu", upozorio je premijer.

Da odgovaramo na izjave hrvatskih političara mogli bi 10 godina bez prekida, dodao je Vučić, ali i podvukao da njegova i namera Srbije nije da nastavimo sa lošom retorikom i lošim političkim odnosima.

"Naši državni organi preduzeli su mere koje su neophodne - ti koji su palili zastave nisu uradili ništa protiv Hrvatske, nisu uradili ništa protiv sebe - uradili su nešto samo protiv Srbije", rekao je Vučić.

Kako je dodao, na nama je da pokušamo da unesemo mir, razboritost, razum i naveo da je to važno i zbog Srba koji žive u Hrvatskoj i zbog naših budućih odnosa.

"Ne želim da političkim skandalima i političkom nestabilniošću srušimo sve što smo do sada uradili", podvukao je premijer.

Upitan kako zaustaviti paljenje zastava, premijer je istakao da nadležni organi preduzimaju određene radnje i da su podnete krivične prijave.

"Apelujem na razum i civilizovano i primereno ponašanje svih političkih aktera. Pretpostavljam da to neki ne žele da čuju, ali mislim da je dovoljno da većina građana Srbije to čuje", dodao je on.

Vučić je naglasio da je za Srbiju važno da privuče što više investitora i da ih neće privući paleći zastave.

"Nećemo ih privući paleći zastave zemalja EU ili EU, jer time palimo zastavu pod koju staje pet stotina miliona ljudi od kojih mi tražimo investicije i dodatnu pomoć i podršku", poručio je Vučić.

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova (MVEP) uputilo je ranije danas oštar protest otpravnici poslova ambasade Srbije u Hrvatskoj Bosi Prodanović, a hrvatski ambasador u Srbiji Gordan Markotić biće pozvan na konsultacije u Zagreb, saopšteno je danas iz MVEP-a povodom izjava Vojislava Šešelja i njegovog paljenja hrvatske zastave u Beogradu.

Više javno tužilaštvo u Beogradu pokrenulo je danas krivični postupak protiv lidera SRS Vojislava Šešelja zbog paljenja zastave države Hrvatske, navedeno je u pisanoj izjavi.

Izvor: B92
Foto Tanjug

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti