O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
"Jasna opomena zbog VS u Moskvi"
08. April 2015. godine
Beograd -- Izjava Edvarda Kukana je jasna opomena da učešće Vojske Srbije može da oteža integraciju Srbije u EU, rekao je dugogodišnji diplomata Dušan Lazić.

"Opomena veoma jasno zvuči da to može da oteža dalju integraciju Srbije što bi za našu zemlju imalo nesagledive i dalekosežne negativne posledice", rekao je Lazić Tanjugu.

Prema njegovim rečima, izjava predsednika parlamentarne grupe za Srbiju u EP Edvarda Kukana je "izričita" i pokazuje da se Srbija našla u žiži konfrontacije Rusije i Zapada.

"Ovo upućuje na zaključak da se to ne menja, već naprotiv, uoči proslave parade u Moskvi dobija takve razmere koje mogu biti zaista zabrinjavajuće, posebno za međunarodnu poziciju Srbije i dalji razvoj naše zemlje", rekao je član Foruma za međunarodne odnose Dušan Lazić.

On je istakao i da su pre donošenja odluke o učešću srpske vojske na paradi morale pažljivo biti analizirane sve posledice koje iz takve jedne odluke mogu da proističu.

"Ne znam da li je to učinjeno, pretpostavljam da nešto od toga jeste, ali ovo reagovanje pokazuje da su tu bili neki 'pokvareni telefoni' i da se nije dovoljno razumelo šta može sve da se desi", rekao je Lazić.

Srbija, kako je dodao, iz ovoga mora da izvuče velike zaključke, da ubuduće, pre nego što preduzmemo neke korake, o tim koracima obavimo detaljne, suštinske međunarodne konsultacije.

Na pitanje kakve bi konkretne posledice po odnose Srbije i EU odluka mogla da ima, Lazić je rekao da posledice mogu biti različite.

"Već duže vreme naše evrointegracije su vrlo usporene, nema rezultata i nema adekvatnih pomeranja napred iako mi stalno nastojimo da to bude brže", naveo je Lazić podsetivši da već dugo nema otvaranja poglavlja u pregovorima sa EU.

Zbog toga je i zaključio da ne bismo smeli da dovedemo zemlju u jedno iskušenje iz koga je posle izuzetno teško izaći.

Izvor: B92
Foto: Beta, AP
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti