O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
"Kako nema, ima novih uslova EU"
15. April 2015. godine
Beograd -- Kad je reč o otvaranju poglavlja u pregovorima Srbije sa EU postoje razlike između javno izrečenog stava EU i dodatnih uslova nekih članica, kaže Ivica Dačić

Kako je rekao šef srpske diplomatije, javno izrečen stav EU je puna primena Briselskog sporazuma, a dodatne uslove, koji nisu spomenuti u tom sporazumu, imaju neke države članice.

"Mnogi koji su se trudili ovih dana da me demantuju nisu u potpunosti upućeni u pregovarački proces", rekao je Dačić odgovarajući na pitanja novinara posle sastanka sa ministrom spoljnih poslova BiH Igorom Crnadakom.

Dačić je naveo da je, s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, rekao visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Federiki Mogerini, prilikom njene nedavne posete Beogradu, da treba precizirati šta to Srbija nije uradila kad je reč o Briselskom sporazumu.

"Nisu ispunjene tačke vezane sa Zajednicu srpskih opština, a u korist Srbije bi bilo da se to ispuni. I mi se žalimo što to nije implementirano", objasnio je Dačić.

Prema njegovim rečima, na pitanje šta još nije implementirano krivicom Srbije, iz Delegacije EU su rekli: "Ništa".

Šef srpske diplomatije je ukazao na to da se dodatno postavlja 11 tačaka koje je usvojio nemački parlament, što je, kako je rekao, uslov da Nemačka potvrdno odgovori za otvaranje nekih poglavlja.

Jedan od primera među tih 11 tačaka je pitanje mosta i Parka mira u Kosovskoj Mitrovici, a to nema nikakve veze sa Briselskim sporazumom, rekao je Dačić.

"Pa kako onda nema novih uslova? Onda neka se kaže da je to novi uslov", istakao je prvi potpredsednik Vlade Srbije, dodavši da to nije ništa novo, te da je to bila praksa svih ovih godina unazad.

"Ali tu praksu Srbija više ne prihvata. Mi igramo otvorenih karata. Sve smo obaveze izvršili i ne dozvoljavamo da se neko igra sa nama", istakao je Dačić.

On je napomenuo da s prethodnicom Mogerinijeve, Ketrin Ešton, takvih situacija s "pokretnim ciljevima" nije bilo.

"Ona (Eštonova) je rekla: Uradite to i dobićete otvaranje pregovora. I to se i desilo", zaključio je šef srpske diplomatije.

Izvor: B92

Foto: Tanjug

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti