O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Podrška zaposlenima Radio Jugoslavije
16. April 2015. godine
Novinarska udruženja podržala su nastojanje zaposlenih u Radio Jugoslaviji - Međunarodnom radiju Srbije da sačuvaju svoju medijsku kuću i apelovali na nadležne organe da nađu rešenje kako bi se eventualna privatizacija te medijske ustanove ne bi značila i njeno gašenje.

Kako se navodi u saopštenju Udruženja novinara Srbije (UNS), za Međunarodni radio Srbija Vlada bi mogla da nađe organizacionu formu servisa prema inostranstvu poput mnogih razvijenih evropskih zemalja.

Taj radio bi, pod određenim uslovima, mogao da bude pripojen i Javnom servisu, ukazuje UNS.

Udruženje novinara dodaje da ne bi trebalo isključiti ni projektno sufinansiranje tog radija, ukoliko je njegova privatizacija neizbežna, uz njegovo prilagođavanje tržišnom poslovanju, "s obzirom na to da ima jak prevodilački servis".

UNS smatra da bi gašenje jedine kratkotalasne radio stanice u Srbiji bio gubitak, naročito zbog toga što ona pruža značajne mogućnosti za predstavljanje Srbije u svetu. "Talasi Međunarodnog radija Srbija dopiru do svih kontinenata. Ovaj medij postoji već 79 godina i emituje program na 12 jezika", navodi se u saopštenju.

Sindikat novinara Srbije (SINOS) pozvao je Vladu Srbije i premijera Aleksandra Vučića da pokrenu inicijativu za izmenu medijskih zakona koji sadrži "neustavne, diskriminatorske i nedemokratske odredbe". "Odredba kojom se lokalnoj samoupravi zabranjuje da bude osnivač medija suprotna je članu 50 Ustava Srbije i Ustavni sud će, jednom, ipak, morati da se izjasni o inicijativi SINOS-a i Profesionalnog udruženja novinara Srbije (PROUNS) podnetoj Ustavnom sudu septembra prošle godine", poručilo je to udruženje.

Kako se dodaje Zakon o javnom informisanju nije u skladu ni sa međunarodnim konvencijama koje insistiraju na transparentnom medijskom vlasništvu i pluralizmu. "Striktnom primenom Zakona uvodi se potpuna tajkunizacija i tabloidizacija medija a krajnji cilj je urušavanje srpskog žurnalizma i pretvaranje srpskih medija u pi-ar servise političko-finansijskog lobija", smatra SINOS.

Usvajanjem odredbe kojom se nacionalnim savetima dozvoljava osnivanje medija dovela je, kako se ističe, u diskriminatorski položaj većinsko stanovništvo, budući da će u rubnim opštinama biti emitovan program na albanskom, mađarskom, bugarskom, ali ne i srpskom jeziku.

"Reformski" zakon legalizovao je netransparentno vlasništvo, dozvolivši firmama iz "of- šor" zone da budu vlasnici medija. Zakon je, takođe, omogućio i medijski monopol i obesmislio utvrđivanje prekomerne koncentracije kapitala. Dodatnu konfuziju u već komplikovanu medijsku scenu unele su Vladine uredbe o socijalnom programu i besplatnoj podeli akcija, jer je sada jasno da će zaposleni ostati i bez otpremnina i bez akcija", saopštio je SINOS.

Taj sindikat posebno je ukazao na moguću zlopotreba i korupcije kada je reč o projektnom finansiranju medija.

Naime, kako je objašnjeno u saopštenju, podzakonskim aktima precizirano je da članove u komisijama koje će odlučivati i o raspodeli budžetskih sredstava može da predlaže samo Medijska koalicija "čiji su funkcioneri često vlasnici ili direktori medija" i njima bliski "medijski stručnjaci", dok je predstavnicima zaposlenih koji okupljaju novinare iz više od 40 redakcija širom Srbije "ta mogućnost uskraćena". "Iako regionalni i lokalni mediji postoje u Evropi i u zemljama u okruženju, vlast, podsticana agresivnim insistiranjem Medijske koalicije, gasi državne medije i i dalje obmanjuje javnost da to zahteva Brisel", poručio je SINOS.

To udruženje je upitalo, ukoliko je Brisel tražio od srpskih vlasti da ugasi Međunarodni radio Srbije, zašto ne traži od Nemačke da se odrekne Dojče vele radija, Velike Britanija BBC-a, Amerike VOA, Kine radija Čajna internešnl, Rusije Radio Sputnjika. "Slično je i u Hrvatskoj, Bugarskoj, Rumuniji, Albaniji gde se radio stanice finansiraju iz državnog budžeta. Devet meseci od donošenja medijskih zakona sve je više onih koji shvataju da su medijski zakoni usvojeni radi gašenja lokalnih redakcija i apsolutne kontrole medija", navodi se u saopštenju.

Zbog najave gašenja te medijske kuće zaposleni u Radio Jugoslaviji za najavili su protest ispred Vlade Srbije.

Izvor: Tanjug.rs
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti