O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Nije trebalo da lete bez mog znanja
22. April 2015. godine
Beograd -- Do spasilačke akcije helikoptera "Mi-17", koji je pao kod Surčina, nije trebalo da dođe bez mog znanja, rekao je načelnik Generalštaba Ljubiša Diković.

On je za Večernje novosti rekao i da je namera da se spasi beba bila nesporno ispravna.

"Izuzetno poštujem pilotski poziv i sigurno bih poslušao struku", rekao je Diković za "Večernje novosti".

On kaže da mu smrt posade i bebe i danas podjednako teško padaju i da zbog toga oseća ličnu odgovornost, a koliko je ko odgovoran, kako ističe, utvrdiće nadležni organi.

"Uniformu nosim od 14. godine. Na svakoj od mnogih dužnosti koje sam obavljao uvek sam osećao odgovornost, ne samo za svoje, nego i za postupke potčinjenih. Nije to krivična, materijalna, niti moralna odgovornost. To je odgovornost komandanta za svoju jedinicu i stanje u njoj. Ne očekujem da svako to razume, ali siguran sam da će oni koji shvataju vojsku razumeti i odgovornost koju osećam", kaže Diković.

Na konstataciju lista da se izbor mesta sletanja pokazao kao ključni za tragičan ishod i na pitanje ko je odlučio da helikopter sleti na aerodrom "Nikola Tesla", Diković je rekao da je to, "sudeći prema izveštaju Komisije za osnovno ispitivanje udesa helikoptera, bila kontrola leta".

"Da li im je neko to sugerisao ili nametnuo, ne znam. To bi trebalo da pokaže istraga koju ne sprovodi Vojska", dodaje on.

Na pitanje da li je nesreća uticala na njegove odnose sa ministrom odbrane Bratislavom Gašićem i komandantom avijacije, Diković je odgovorio da su to priče bez osnova.

"Sa ministrom Gašićem sam u korektnim odnosima i sarađujemo po svim pitanjima. Sa generalom (Rankom) Živakom, takođe, imam korektan profesionalan odnos. Mi smo dugogodišnji saradnici i nema reči o ličnim sukobima", naglasio je Diković.

Diković je, između ostalog, rekao i da će VS biti na proslavi Dana pobede u Moskvi, jer je Srbija dala značajan doprinos pobedi nad fašizmom i neguje antifašističke tradicije savremene Evrope.

"Predstavljaće nas 72 gardista i po jedan pripadnik Kopnene vojske, RV i PVO i Komande za obuku, na čelu sa komandantom Gardijskog bataljona, potpukovnikom Vladimirom Vukajlovićem", rekao je načelnik Generalštaba VS.

Na pitanje šta nedavno potpisivanje IPAP programa sa NATO znači za Vojsku, Diković je precizirao da usvajanjem IPAP-a Srbija nije odustala od vojne neutralnosti, nego je samo unapredila saradnju sa NATO, u okvirima 'Partnerstva za mir'".

"Razvijaćemo svoje sposobnosti za učešće u multinacionalnim operacijama, kao i izvršavanje zadataka pomoći narodu. Biće nam korisno unapređenje saradnje u suprotstavljanju novim izazovima bezbednosti - terorizmu, sajber ugrožavanju i ilegalnim migracijama", rekao je Diković.

Izvor; B92
Foto: Tanjug

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti