O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
"MUP objavio više, ali nije sve"
24. April 2015. godine
Beograd -- Dokumentacija koju je MUP objavio nije potpuna i zbog toga kod dela javnosti izaziva sumnju, kaže za Danas zaštitnik građana Saša Janković.
Iz dokumenata se vidi da je Saša Janković 22. marta 1993. godine, deset dana pre samoubistva njegovog prijatelja, zvanično overenim sudskim ugovorom razmenio pištolje sa drugom osobom.

Janković je bio vlasnik pištolja CZ M-57 (tetejac), za koji je posedovao oružni list, a potom ga je razmenio sa licem čije ime nije navedeno u dokumentaciji, koji je za sporni pištolj CZ-99 posedovao dozvolu.

“Policija je objavila kopije dozvola za oba pištolja, i mog CZ M-57 i CZ-99, koji je pripadao mom ocu. Objavljen je sudski ugovor o razmeni, ali ne i moja dozvola za CZ-99. Nju sam izvadio tri dana pre samoubistva prijatelja, međutim, policija nije objavila taj dokument, a jeste neke koje niko nije tražio”, rekao je Janković.

On je naveo da su objavljeni delovi iz istrage o samoubistvu pod izgovorom da ih je tražio poverenik za informacije od javnog značaja.

“Šabić je tražio samo dokumentaciju o pištolju, što je tražio i ministar Stefanović. Tema je bila da li je Saša Janković imao nelegalno oružje. To jeste pitanje od javnog interesa. Međutim, nisu bili zadovoljni odgovorom - da je pištolj bio legalan, pa su otišli korak dalje i objavili dokumentaciju iz istrage koja zadire u moju najdublju intimu. Ako su već i to uradili, zašto nisu objavili svih 100 strana, već samo delove. Nema parafinskih rukavica, rezultata poligrafskog testiranja, izjava sva tri veštaka. Na sajtu MUP-a nema ni dokumenta o završetku istrage, gde piše da je slučaj okončan, da je u pitanju samoubistvo i da nema elemenata krivičnog dela”, istakao je Janković.

Prema njegovim rečima tako predstavljene delimične i nepotpune informacije, mogu da izazovu sumnju kod dela javnosti.

“Ja sam, sa druge strane, doveden u poziciju da svakom svojom izjavom moram da se branim, a nisam nizašta kriv. Treba da se pravdam zašto su na mojim rukama pronađene čestice nitrata. Nisam bio u stanu kada je moj prijatelj počinio samoubistvo, ušao sam 15 minuta kasnije. Držao sam mu glavu i zato su čestice na mojim rukama. Istraga je gotova, slučaj zatvoren, a ja 20 godina kasnije moram da ponavljam istu, bolnu priču”, naveo je Janković.

Na pitanje da li će reagovati, rekao je da će poverenik za informacije od javnog značaja postaviti pitanja MUP-u.

“Pitaće zašto nisu objavili kompletnu dokumentaciju o pištolju i zašto su objavili delove iz istrage, koje im niko nije tražio. Pitaće i zašto nisu u potpunosti objavili dokumentaciju iz istrage, kad su već to učinili selektivno. Ja neću reagovati”, dodao je Janković.

Upitan da li misli da je cilj novinskih natpisa i aktera cele afere da se povučete sa mesta ombudsmana odgovorio je sa “apsolutno”.

“Kada već ne mogu da me smene, jer nemaju zbog čega, pribegavaju drugim metodama. Žele da podlegnem pritisku, da kažem "šta mi sve ovo treba.." i povučem se. Ali neću. Izguraću ovo do kraja. Navikao sam na pritiske. Pomirio sam se s tim da sve to ovako mora”, zaključio je Janković.

Izvor: B92
Foto: Beta

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti