O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Sve se lomi na Kosovu
30. April 2015. godine
Beograd -- Predsednik Tomislav Nikolić ocenio da se sve lomi na Kosovu, mada priznanje nezavisnosti južne pokrajine niko ne postavlja kao uslov Srbiji za članstvo u EU.
"Od nas se traži da potpišemo sporazum sa privremenim institucijama samouprave u Prištini kojim bismo regulisali međusobne odnose. Od toga Nemačka neće odustati. Taj zahtev je do skora bio skriven, ali sada predstavlja dominantno mišljenje u Evropi, naročito od formiranja sadašnjeg sastava Evropske komisije", rekao je predsednik Nikolić u prazničnom izdanju "Novosti".

Zato, kaže predsednik, Srbija prema tom zahtevu koji postaje sve vidljiviji, mora što pre da se odredi novom državnom platformom o Kosovu i Metohiji (KiM).

"Odmah posle prvomajskih praznika platforma bi trebalo da se nađe na stolu predsednika Vlade. Vlada će reći da li je plan ostvariv ili ne. Zatim će ministri formalno da odluče da li će takav ili nešto izmenjen predlog da upute u Narodnu skupštinu. Mislim da ne smemo da se raziđemo po tom pitanju", rekao je Nikolić.

Prema njegovim recima, suštinska ideja nove platforme jeste da Srbije nikada neće priznati nezavisno Kosovo i da se jasno kaže koje su to granice koje se neće pregaziti, ali i da "svi stanu iza takve politike i da svi znaju da je to Srbija".

"Vidimo da Priština postepeno formira svoje institucije. Insistiraju na pitanjima koje se tiču i državnosti, a eliminišu srpski uticaj na Kosovu u pogledu vlasništva nad imovinom, energetikom. Ignorišu dogovor o Zajednici srpskih opština. Pokreću se pitanja o 'velikoj Albaniji'. Nema više čekanja", upozorio je predsednik Srbije.

Nikolić navodi da godinama, sve zapadne sagovornike ubeđuje da postoji opasnost i da svi oni mu odgovaraju da EU nikada tako nešto neće da dozvoli.

"Pitao sam ih - a šta ako Kosovo koje ste priznali i Albanija, organizuju referendum o ujedinjenju. Kako biste ih sprečili", istakao je Nikolić i dodao da za sada vidi "blag odgovor Zapada", mada i sumnja u iskrenost onih koji su tvrdili da neće dozvoliti stvaranje "velike Albanije".

S druge strane Priština tvrdi da je Kosovo nezavisna država i za to imaju podršku zemalja koje su je priznale.

"Za nas je KiM suštinska autonomija u okviru Srbije. Sa takvim pozicijama ne nazire se konačni sporazum (Beograda i Prištine). Ko bi mogao da popusti", naveo je predsednik Srbije i priznao da se "sve lomi na Kosovu".

On je napomenuo da je Srbije ispunila uslove za otvaranje 34 poglavlja, ali pregovori (sa EU) ne počinju.

"Da li nam je 35 kosovsko poglavlje nametnuto kako nikada ne bismo ni ušli u EU", primećuje Nikolić i dodaje da je neko, očigledno, očekivao da će Srbiju voditi ljudi koji će da prihvate nezavisnost Kosova.

Izvor: B92
Foto: Beta, AP

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti