O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Tasovac o zakonu o kulturi
12. Maj 2015. godine
Konačna verzija izmena i dopuna zakona o kulturi objavljena je na sajtu Ministarstva kulture i informisanja i uskoro će se, nakon usklađivanja u drugim ministarstvima, naći pred Vladom Srbije.
Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac je na sednici skupštinskog odbora za kulturu i informisanje, govoreći o radu ministarsva od januara do marta, najavio i da je u toku formiranje radne grupe za izradu novog zakona o kulturnim dobirma, jer zbog zastarelosti postojećeg nije moglo da se ide na izmene i dopune.

On je dodao da su potrebne i izmene zakona o pozorištu, kao i zakona o kinematografiji, koje će regulisati i pitanje poreskih olakšica za odredjene producente.

Govoreći o obnovi Hilandara, Tasnovac je naveo da će do juna delegacija odbora za obnovu Hilandara i predstavnici Ministarstva posetiti ovaj manastir i na licu mesta utvrditi dokle se stiglo sa radovima.

Tasovac je rekao i da je problem sa kojim se suočavaju ustanove kulture zbog primene Zakona o budžetskom sistemu prepoznate, osvrnuvši se na inicijativu Udruženja dramskih umetnika da se ustanove kulture izuzmu iz ovog zakona.

On je naveo da taj problem posmatra daleko šire, jer se radi o sistemu svih institucija kulture u Srbiji, ali da je pozorište možda najvidljivije, posebno imajući u vidu da je pre par godina u Beogradu došlo do drastičnog smanjenja broja zaposlenih.

Prema njegovim rečima, u sistemu arhiva ima samo 608 arhivskih stručnjaka i da bi obradili kompletnu građu, a pod uslovom da se ni jedan papir ne proizvede, trebalo bi im osam vekova. To je podatak koji je dobio od direktora Arhiva Srbije.

Problem je prepoznat i u stalnom smo kontakrtu sa Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, naveo je Tasovac i dodao da je u toku izrada nacrta novog zakona o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru.

Intenzivno se razgovara o čitavom sistemu kulture i mislim da će se kada dodje do javne rasprave videti šta je uradjeno po tom pitanju, rekao je ministar, ali nije precizirao kakve izmene ovaj zakon donosi.

Kako je rečeno na sednici Odbora za kulturu, plan je da taj zakon bude usvojen prvoj polovini ove godine, ali će moći da bude u punoj primeni tek od sledeće budžetske godine.

Predsednik Udruženja dramskih umetnika Vojislav Brajović je istakao da se ograničavanjem zapošljavanja ograničava rad ustanova kulture.

Upravnik Srpskog narodnog pozorišta je Aleksandar Milosavljević je kao primer naveo da ne može da isplati honorare mladim umetnicima koji drže baletski program pozoriša i to iz sopstvenih sredstava ove ustanove.

Sa druge strane, požalio se, ne može ni da otpusti baletske igrače koji su u tom pozorištu već godinama.

Govoreći o zakonu o budžetskom sistemu, kojim je predvidjeno angažovanje 10 odsto od ukupnog broja zaposlenih, dramski umetnici su naveli da bi shodo tom propisu Pozorištance Puž, sa petoro zaposlenih, trebalo da angažuje još njih 0,5.

Gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević smatra da za ispravljanje takove olakosti nisu potrebne višemesečne konsultacije i da je to moglo brzo i lako da se ispravi.

Vukosavljević je ocenio da kulturnim poslenicima treba olakšati bar pravni, ako im ne možemo olakšati ekonomski život.

Izvor: B92
Foto: Tanjug
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti