O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Vučić 27. maja u Tirani
13. Maj 2015. godine
Beograd -- Premijer Srbije Aleksandar Vučić otputovaće 27. maja u Tiranu u zvaničnu posetu Albaniji, saznaje Danas.
To će biti prva zvanična poseta srpskog zvaničnika na najvišem nivou ikad. Ni Josip Broz Tito, tokom svoje tridesetpetogodišnje vladavine SFRJ, nije nikada boravio u zvaničnoj poseti Albaniji.

Domaćin srpskog premijera biće premijer Albanije Edi Rama, koji je 10. novembra 2014. boravio u Beogradu u prvoj zvaničnoj poseti najvišeg albanskog zvaničnika u poslednjih 68 godina.

Poslednji albanski državnik koji je posetio Beograd bio je Enver Hodža, koji je 1946. bio gost Josipa Broza Tita.

To je bio prvi i jedini susret tako visokih zvaničnika tadašnje Jugoslavije i Albanije.

"Ako je za šest ili sedam meseci ispravljeno ono što je celi prošli vek propušteno, to je velika stvar ne samo u albansko-srpskim odnosima već i za ceo region", ističe za "Danas" Škeljzen Malići, savetnik premijera Albanije Edija Rame.

Najavljujući posetu Aleksandra Vučića Albaniji, savetnik predsednika vlade Albanije kaže da premijeri Rama i Vučić "trasiraju važnu prekretnicu na putanju koja će biti osovina mira i stabilnosti u regionu".

"I ta će se trasa, verujem, slediti i pamtiti, a ne oni incidenti i u odnosima između Albanaca i Srba, i drugih nacija, koji hoće da nas vrate nazad u provaliju mržnji, sukoba i stradanja...", ističe sagovornik lista "Danas".

On napominje da će dva premijera razgovarati o auto-putu Drač - Niš.

"Neka je Vučić dobrodošao i neka povuče nogu Srbima, otvori im put da upoznaju i poštuju Albaniju i Albance, i da onda auto-putem budućnosti Drač - Niš krenu sa obe strane ljudi od biznisa, turisti, umetnici, sportisti...", zaključuje Škeljzen Malići.

Podsetimo, 5. februara ove godine u Tirani je održvan prvi bilateralni sastanak srpskih i albanskih zvaničnika posle 23 godine, čime je, po izjavama srpskih i albanskih predstavnika, nastavljena saradnja započeta na konferenciji o Zapadnom Balkanu, održanoj krajem avgusta prošle godine u Berlinu.

Tada je srpski premijer Aleksandar Vučić albanskom premijeru Ediju Rami predstavio projekte za saradnju. U Berlinu je dogovoreno da dve zemlje zajednički nastupaju pred Evropskom unijom u realizaciji projekata.

Tokom boravka u Tirani srpsku delegaciju je predstavljala Zorana Mihajlović, ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture, koja je tada najavila velike infrastrukturne projekte, među kojima je izdvojila izgradnju puta Niš - Priština - Tirana sa ciljem izlaska ovog pravca na luku, izgradnju Koridora 11 od Beograda do Crne Gore i njegovo ukrštanje sa Jadransko-jonskim auto-putem, takozvanim Plavim koridorom, te rekonstrukciju pruge Beograd - Bar i njeno povezivanje sa albanskim lukama.

Posetu Edija Rame Beogradu obeležilo je mnoštvo incidenata i nesporazuma. Najpre se, uoči posete predsednika Vlade Albanije, na fudbalskoj utakmici Srbija - Albanija dogodio incident sa skandiranjem protiv Albanaca i pozivima na ubistvo, da bi se meč okončao tako što je iznad stadiona pušten dron sa zastavom velike Albanije. Zatim je, tokom zajedničke konferencije za novinare Vučića i Rame, došlo do negodovanja srpskog premijera, jer je albanski premijer izjavio da je Kosovo nezavisna država.

Izvor: B92
Foto: Tanjug

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti