O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Iznenađujući rezultati analize medija?
19. Maj 2015. godine
Prvi Kvartalni medijametar, odnosno analiza štampanih medija u Srbiji, koju će Medijski arhiv EBART sutra predstaviti javnosti, razvejaće mnoge iluzije i vladajuće predstave o medijima, koje se zapravo ne temelje na činjenicama, već na utiscima.
BEOGRAD - Prvi Kvartalni medijametar, odnosno analiza štampanih medija u Srbiji, koju će Medijski arhiv EBART sutra predstaviti javnosti, razvejaće mnoge iluzije i vladajuće predstave o medijima, koje se zapravo ne temelje na činjenicama, već na utiscima.

Između ostalog, istraživanje i analiza naslovnih strana i tekstova sa prvih strana štampanih medija u Srbiji potvrdiće ono što "svi znaju" - da je predsednik srpske vlade Aleksandar Vučić političar koji "ima" najveći broj naslovnih strana, 446 puta u periodu od januara do marta, dvostruko više od prvog sledećeg na listi, ali će mnoge iznenaditi činjenica da se premijer najviše puta pojavio u listu Danas, a najmanje - u Informeru.

Autori istraživanja su Dejan Vuk Stanković, docent na Univerzitetu u Beogradu, Nikola Samardžić, profesor Univerziteta u Beogradu, urednik izdanja Isidora Jarić, docent na Univerzitetu u Beogradu, metodolog istraživanja, i Danica Laban, medijska analitičarka, metodolog istraživanja, te Velimir Ćurgus Kazimir, Medijski arhiv Ebart.

Ćurgus za Tanjug objašnjava da se Kvartalni medijametar pojavljuje kao rezultat uvida da je nedostatak statističkih podataka i činjenica o štampanim medijima u Srbiji doveo do konstantnog improvizovanja kada se govori o stanju medija, medijskim slobodama i uređivačkoj  politici.

"Budući da u Srbiji ne postoje nikakvi statistički podaci o medijskom izveštavanju koji se mogu koristiti u analizi medija, pokrenuli smo ovaj projekat“, navodi Ćurgus.

Prema njegovim rečima, Medijametar je istraživački naučno-stručni projekat koji analizama vrednosnih stavova i analizama diskursa prati štampane medije u Srbiji.

Namenjen je, kaže, unapređenju profesionalnih i etičkih standarda medijskog izveštavanja i analiza. Izveštaj je naučna i stručna podrška svim učesnicima javne politike, medijima, vlasti, opoziciji, analitičarima i javnosti.

Ćurgus posebno ističe činjenicu da je metodologija istraživanja sačinjena u skladu sa najvišim naučnim standardima od strane tima sa dugogodišnjim iskustvom u ovoj oblasti.

Ovaj izveštaj, navodi urednik izdanja, ne ocenjuje uređivačku politiku medija i ne iznosi vrednosne stavove.  "Ovaj izveštaj je naučna analiza koja ima za cilj da se prekine sa praksom proizvoljnog tumačenja medijskog sadržaja", izričit je Ćurgus.  

A činjenice do kojih se došlo istraživanjem pokazale su, na primer, da najbalansiraniji pristup ima list Danas, dok je ALO! "najmanje balansiran".

Najveći broj negativnih tekstova "ima" Tomislav Nikolić.

Kad je reč o ministrima, navode istraživači, najbolje je predstavljen Aleksandar Antić, a najlošije - Bratislav Gašić.

Od lidera opozicije najbolje je predstavljen Boris Tadić, a najlošije Čedomir Jovanović.

Demokratska stranka i Srpska napredna stranka predstavljene su na isti način, što, navode sitraživači, znači da im je posvećen isti broj tekstova na naslovnim stranama i da imaju isti broj pozitivnih, negativnih i neutralnih tekstova.

Od stranih političara, najbolje su prolazili Aleksis Cipras i Vladimir Putin, a akter najviše negativnih tekstova je šef hrvatske države Kolinda Grabar Kitarović.  Istraživači su zabeležili i da ALO! i Blic na naslovnim stranama imaju najviše tema osmišljenih u redakciji ( ne misli se na istraživačko novinarstvo, već na "konstruisane" događaje u okviru uređivačke politike), a najmanje - Politika i Večernje novosti.

Politika je takođe list koji ne dozvoljava da politički život "proguta" sve ostale teme, te ima najviše tekstova o privredi i ekonomiji, dok se kriminalom na naslovnici najviše bavi Kurir.

Kvartalni Medijametar izlaziće četiri puta godišnje, a prvi broj, koji će sutra biti dostupan javnosti, obuhvata period januar - mart 2015. 

U njemu su obrađeni tekstovi sa naslovnih strana dnevnih novina Politika, Večernje novosti, Blic, Danas, Kurir, Informer i Alo!.

U diskurzivnoj analizi obuhvaćeni su i nedeljnici Vreme, NIN, Novi Magazin, Nedeljnik i Pečat.

U narednim izveštajima Medijametar će, navode u Institutu za javne politike, kao izdavaču publikacije, obrađivati i druge medije, pre svega sadržaje informativnih on-line portala.

Foto Tanjug, Z. Žestić/ arhiva/ ilustracijaPreminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti