O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Platforma zakasnela, politika Vučića mi bliža"
29. Maj 2015. godine
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da je platforma predsednika Nikolića za Kosovo zakasnela, i da je njemu "bliža" politika koju vodi premijer Vučić.
Sigurno je da premijer ima kontakte sa predsednikom, da se konsultuju oko međunarodnih tema. Razumem potrebu da Srbija definiše šta neće, ali mislim da to svi već dobro znaju", rekao je Dačić za "Večernje novosti" od petka.

On je kazao da nije upoznat sa sadržajem platforme, i da je najvažnije pitanje zašto se ona uopšte piše.

"Velika je razlika između političkih deklaracija u Beogradu i potreba ljudi na Kosovu. Možemo u Beogradu da donesemo šta god hoćemo, ali u Prizrenu, koji je nekada bio prestonica, a sada tamo živi 21 Srbin, teško će se vijoriti srpska zastava", rekao je ministar.

Upitan da li Nikolićev tekst može da zavadi Srbiju i Evropsku uniju, Dačić je odgovorio da se ne treba konfrontirati bez razloga i da je Beogradu potrebna jaka "međunarodna pozicija da bi rešavali kosovsko pitanje".

Kako je naveo, podela Kosova i Metohije i dalje je najbolje rešenje, ali i taj predlog je zakasneo, kao i nuđenje autonomije unutar Srbije, što Albanci "jednostavno ne prihvataju".

Prema njegovim rečima, za predstavnike stranih država najspornije je to što se u tekstu govori o suštinskoj autonomiji Kosova unutar Srbije. On, međutim, ne misli da će se Srbija suočiti sa zahtevom da prizna nezavisnost Kosova.

"Tačno je da se od nas traži da potpišemo sa Prištinom pravno obavezujući sporazum, ali ne mora da znači da će u njemu biti zahtev za međusobno priznavanje. U ovom trenutku niko u Briselu ne zna šta će tačno pisati u tom sporazumu", precizirao je potpredsednik Vlade Srbije.

Dačić je dodao da oko otvaranja pregovaračkih poglavlja sa Srbijom postoji konsenzus svih članica EU osim Nemačke, i da nije realno da se ta poglavlja otvore u junu.

Nemačka je, dodao je on, najvažnija za donošenje te odluke i trenutno se radi na tome da se stvari konkretizuju i vidi šta je to dovoljno da se donese pozitivna odluka.

"Razgovaramo sa nemačkim zvaničnicima, kancelarka Angela Merkel bi trebalo ponovo da dodje u Srbiju i nadam se da su svi shvatili da bi bilo veoma korisno da se otvore poglavlja", rekao je Dačić za sutrašnje Večernje novosti.

On je dodao i da se traži tačna mapa puta od visoke predsetavnice EU za spoljnu politku i bezbednost Federike Mogerini, koja mu zaa sada ništa nije odgovorila, možda zato što "još nije ušla u celu materiju i spoznaju gde se u stvari odluke donose".
"Tadić u vladi - Srbija ne zaslužuje takav horor"

Dačić je rekao da bi ulazak bivšeg predsednika Srbije Borisa Tadića u Vladu bio "horor", a da će SPS ostati na vlasti ako tako odluče njeni koalicioni partneri.

"Sve je moguće. Ipak, smatram da Srbija ne zaslužuje takav horor", rekao je Dačić upitan da prokomentariše to što se Tadić pominje kao njegov naslednik na mestu ministra.

Na pitanje o glasinama da mu je mesto u vladi obezbeđeno zato što je "ruski čovek" i zato što je na čelu OEBS-a, ministar je odgovorio da ne obraća pažnju na to.

"To čiji ste čovek ništa ne znači, ako vas građani ne podrže na izborima. A u OEBS-u funkcija nije pripala meni lično, već Srbiji", istakao je.

On je dodao da nije pristalica vanrednih izbora i da ne vidi da su oni potrebni u ovom trenutku, jer ne zna šta bi promenili.

Izvor: B92
Foto: Tanjug

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti