O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Vrtić u Pančevu iz bubnja "izvlači decu"
01. Jun 2015. godine
Predškolska ustanova "Dečija radost" u Pančevu organizovala žrebanje za upis dece sa jednakim brojem bodova, pišu Večernje novosti.
Vrtić upisuje, vrtić upisuje... Lutrija neizvesna do samog kraja! Tenzija roditelja na vrhuncu, kao da svi imaju šesticu na listiću.

Iz "bubnja" ne izlazi loptica sa brojem, nego ime deteta koje će naredne godine pohađati neki od vrtića predškolske ustanove "Dečija radost" u Pančevu. Dobitak vredan kao od loto premija - dete je primljeno u obdanište!

Podjednak broj bodova za upis u vrtić kraj imena 50 mališana i samo 28 mesta u pet državnih obdaništa u Pančevu, primorali su predškolsku ustanovu “Dečija radost” da organizuje žrebanje.

Pošteno i otvoreno. Ko je imao sreće upisao se, oni loše ruke ostali su na listama čekanja ili su preraspoređeni u neki drugi od ukupno 20 pančevačkih vrtića, u kojima bude bilo mesta.

"Nije pošteno ni da bude po azbučnom ili abecednom redu. Hteli smo i da izbegnemo da neki roditelj pomisli da je tuđe dete primljeno preko veze ili slično. Ovako je sve odrađeno transparentno i pošteno. Najbolji primer je da deca naših vaspitačica nisu izvučena jer sreća nije bila na njihovoj strani", priča Ružica Beč, direktorka PU "Dečija radost" Pančevo.

Lutriji, koja je obavljena u četvrtak u prostorijama predškolske ustanove, prisustvovali su roditelji svih mališana sa 60 bodova. Ime njihovog deteta bilo je na cedulji, koja se ubacivala u činiju, i posle mešanja - izvlačila.

Zategnutu tišinu tek bi prekinula radost neke majke ili oca.

"Postojala je mogućnost da neko od roditelja izvlači, ako misli da će svom detetu doneti sreću, ili da to bude neutralno lice, neko od zaposlenih. Neki su i naraspoloženi izlazili, ali druge, poštene alternative nije bilo", objašnjava Ružica Beč.

Ukupno 22 mališana ostala su bez ormarića u željenom vrtiću. Uprkos alternativama, činjenica da će neka deca ostati neupisana iako su oba roditelja zaposlena, zadala je nove brige Pančevcima.

"Ovo mi je prvo dete, pa se nikada pre nisam susreo sa ovakvom situacijom, naročito ne sa žrebanjem. Na svu sreću, dete mi je primljeno, ali strepeli smo sve vreme i u glavi smišljali alternative. Ipak, mislim da je ovo jedini način koji je sasvim ispravan. Ne vidim drugo rešenje za decu sa istim brojem bodova", kaže Dejan Petrović, jedan od roditelja koji je prisustvovao “izvlačenju”.

Žrebanje je prvi put sprovedeno ove godine, utvrđeno statutom ove ustanove i nadležni tvrde da je sve odrađeno u skladu sa propisima. Za mesta u vrtićima PU "Dečija radost" prijavilo se oko 1.000 mališana za ukupno 670 slobodnih mesta.

"Sledeće nedelje biće gotovi rezultati. Na svim vrtićima će biti okačene rang-liste, na kojima će biti svi koji su konkurisali, da bi videli koliko ko ima bodova. Biće istaknute liste primljene dece, liste čekanja i liste sa imenima dece koja su upućena u druge vrtiće", zaključuje Ružica Beč, direktorka PU "Dečija radost" Pančevo.

Izvor: B92
Foto: freeimages

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti