O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Šta su Amerikanci poručili Vučiću
03. Jun 2015. godine
Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da će u SAD preneti poruku da Srbija sprovodi tržišne reforme koje su u interesu i američkih investitora.
Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Vašingtonu s predstavnicima američkih kompanija, a nakon toga je izrazio zadovoljstvo istakavši da njihova zainteresovanost za ulaganja u Srbiji znači brži proces evrointegracija i širu političku podršku SAD Srbiji.

Predstavnici Dženeral elektrika su premijeru preneli da je ta kompanija otvorena za nove investicije u Srbiji, dok je od predstavnika kompanije Friport Makmoran premijer zatražio, između ostalog, pomoć u pronalaženju strateškog partnera za RTB Bor.

Kako je saopštila vladina Kancelarija za saradnju s medijima, sa predstavnicima kompanije Dženeral elektrik premijer je razgovarao o saradnji u oblasti energetike, zdravstva, transporta i avio-industrije.

Vučić je, kako se navodi, naglasio da je Srbija sprovela sve zakonske reforme kako bi stranim investitorima omogućila bržu i lakšu realizaciju investicija.

On je sagovornike obavestio i o ekonomskim reformama koje je realizovala vlada Srbije, što našu zemlju čini ekonomski stabilnom i bezbednom za strane investicije.

Vučič je istakao da je Srbija spremna da američkim kompanijama obezbedi najbolje uslove poslovanja u regionu zapadnog Balkana i podršku srpske vlade.

Potpredsednik Dženeral elektrika Karan Batija, zadužen za međunarodne odnose, izjavio je da je ova kompanija otvorena za nove investicije u Srbiji, za razmenu dobre prakse i za otvaranje većeg broja radnih mesta.

Premijer je, dodao je, naglasio važnost saradnje sa Vladom Srbije na dva projekta iz oblasti obnovljivih izvora energije, izgradnji vetroparkova u Dolovu i Kovačici.

"Dženeral elektrik u Srbiji 11. juna organizuje 'Sorsing dej', u saradnji sa Privrednom komorom i Skupštinom Srbije, gde će ispitati mogućnost pokretanja proizvodnje u Srbiji i angažovanje srpskih proizvođača u lancu Dženeral elektrik kompanija", istakao je Batija.

Srpski premijer susreo se danas i sa menadžmentom kompanija ITI i NCR, kao i s predstavnicima kompanije Friport Makmoran, koji su ga obavestili o napretku projekta Čukaru Peki za eksploataciju bakra i zlata, četiri kilometra severno od Bora.

Ričard Levil, potpredsednik ove kompanije za globalnu eksploataciju, izrazio je zadovoljstvo zbog dosadašnjeg poslovanja u Srbiji i naglasio da kompanija Friport želi da bude model uspešne strane investicije u Srbiji.

"Ove godine ulažemo 18,73 miliona američkih dolara u nastavak istraživanja na projektu Čukaru Peki kod Bora", istakao je Levil.

Premijer Vučić je od predstavnika kompanije Friport Makmoran zatražio i pomoć u pronalaženju strateškog partnera za RTB Bor.

On je, obraćajući se novinarima nakon sastanka, istakao zadovoljstvo zbog zainteresovanosti američkih kompanija za Srbiju i naglasio da dolazak tih kompanija znači širu podršku Sjedinjenih Američkih Država Srbiji.

"To znači brži proces evrointegracija i širu političku podršku SAD Srbiji", zaključio je Vučić.

Predsednik srpske vlade posetiće i kompaniju Majkrosoft, gde će razgovarati o unapređenju javnog servisa za građane i privredu, kroz uvođenje savremenih rešenja informacione tehnologije.

Tokom sastanka biće reči i o mogućnostima Majkrosofta da, kao lider u oblasti elektronske uprave, svojim iskustvom poboljša efikasnost u radu državne uprave.

Ova komapnija u Srbiji zapošljava oko 250 mladih ljudi iz zemlje, što je jasan pokazatelj razvoja poslovanja Majkrosofta u Srbiji, ali i potencijala naše zemlje u oblasti informacionih tehnologija.

Tokom popodneva po lokalnom vremenu planiran je i susret premijera Vučića sa predstavnicima srpske dijaspore u SAD, navedeno je u saopštenju.

Izvor: B92
Foto, tanjug

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti