O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Razgovarali smo sa svima koji odlučuju o Srbiji
05. Jun 2015. godine
U Vašingtonu smo razgovarali sa svima koji odlučuju o Srbiji i Jugoistočnoj Evropi, izjavio je za B92 premijer Aleksandar Vučić na kraju posete SAD.
Vučić je rekao i da samo neozbiljni ljudi mogu da komentarišu da sastanci u Vašingtonu nisu toliko važni i da to nije nivo na kojem bi jedan premijer trebalo da razgovara.

"Ja sam došao na poziv potpredsednika SAD Džozefa Bajdena. Nažalost, on je imao porodičnu tragediju, umro mu je sin. U subotu će biti sahrana, tako da će gospodin Bajden tek od ponedeljka ponovo biti u Vašingtonu", rekao je Vučić.

Vučić kaže da, bez obzira na to što se nije sastao sa Džozefom Bajdenom, srpska delegacija je imala sve važne sastanke.

"Razgovarali smo sa svima ostalima, sa Suzan Rajs, koja je treći čovek Amerike i da tako kažem prva žena sveta zajedno sa Angelom Merkel. Da ne govorimo o Entoniju Blinkenu, koji je trenutno državni sekretar pošto je Džon Keri u bolnici. Rekao bih da smo imali sastanke i sa svim važnim senatorima i kongresmenima. Prosto, imali smo sve važne sastanke. Nisu uvek bili laki, ali mislim da Srbija danas uživa mnogo veći ugled neko pre tri godine", naveo je Vučić.
Srpski premijer ističe da mnoge stvari koje su se videle u Vašingtonu i na tehničkom nivou jasno govore o drugačijem odnosu i drugačijem ponašanju prema Srbiji, kako je rekao, "do toga da vas zvanično prime u Beloj kući što nikada u principu sa Srbijom nisu radili".

"Oni poštuju ekonomske reforme Srbije, oni poštuju političku stabilnost za koju se Srbija u regionu borila. Oni naravno imaju zahteve na bilateralnom nivou do slučaja Bitići i paljena ambasade, to su najvažniji, do nekih drugih stvari na našem evropskom putu. Kad razgovarate sa takvom svetskom silom znate i svoje mesto i štitite svoje nacionalne i državne interese i gledate kako da sačuvate Srbiju na najbolji način", rekao je Vučić.

Vučić smatra da je u Vašingtonu Srbija apsolutno dobila političku podršku za otvaranje prvih poglavlja u pregovrima sa EU.

"Ono što sam čuo danas od zamenika državnog sekretara Entonija Blinkena, od pomoćnice američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Viktorije Nuland to je da će Amerikanci podržati otvaranje prvih poglavlja za Srbiju. Mi nismo tražili novac, mi ćemo novac sami da zaradimo. Videli ste da sam i danas rekao da mi nećemo da priznamo nezavisnost Kosova, nisam krio naše stavove, ali sam takođe ponosan na činjenicu da Srbija danas uživa veći ugled i da ćemo imati podršku SAD. Uz podršku SAD mnogo toga više možemo da ostvarimo uz dolazak većeg broja njihovih investitora u Srbiji", rekao je Vučić.

Izvor: B92
Foto: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti