O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Nisam ja za muzej istorije
08. Jun 2015. godine
Glasao sam na predsedničkim izborima 2012. godine za Borisa Tadića, ali je izgubio. Ja nisam za muzej istorije, rekao je Ivica Dačić tokom Intervjua B92.
Osim toga, Dačić je na početku Intervjua B92 naglasio da nema sukoba sa predsednikom Nikolićem, da je napravljen veliki pomak u sferi spoljne politike, kao i da je sastavio spisak od 12 imena od 38 novih ambasadora koji treba da budu postavljeni.

Prema njegovim rečima, predsedavnje OEBS-om je veliki teret, ali je dobro za Srbiju.

Kada je tema prebačena na unutrašnju politiku Srbije Dačić je istakao da se zbog Tadića 2008. godine posvađao sa Vučićem jer je Tadić hteo da Đilas bude gradonačelnik Beograda, a ne Vučić.

Ministar spoljnih poslova Srbije je osim toga istakao da ga interesuje budućnost Srbije i da je zato u koaliciji sa premijerom Vučićem.

Dačić je istakao i da izbora neće biti do kraja godine, a kada se povela priča o ideologiji, on je naglasio su i socijaldemokratija i neoliberalizam u krizi zbog ekonoskih problema u svetu.

Nakon toga, povodom priča o tome da će Branko Ružić sa Borislavom Stefanovićem i Bojanom Pajtićem osnovati stranku, Dačić kaže "da je Ružić previše inteligentan da bi otišao sa onima koji su propali".

Na kraju Intervjua B92 pričalo se i o napadima na ombudsmana kada je Dačić naglasio da je stav Vlade Srbije da su svi u državi ravnopravni.

Inače, Dačiću su pitanja osim voditelja Aleksandra Miladinovića postavljali i Zoran Panović iz lista "Danas", Milan Ćulibrk iz nedeljnika NIN i Boško Jakšić iz "Politike".

Ideja informativnog programa B92 je da do početka letnje programske šeme napravimo intervjue sa vodećim političkim ličnostima u Srbiji. Na taj način, sumirali bismo prvu polovinu ove godine i postavili pitanja koja se do sada nisu mogla čuti.

Mi sada ono što se dogovorimo nema dileme da li ispunjavamo ili ne, rekao je na početku Intervjua B92 ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Prema njegovim rečima, nakon sastanka Angele Merkel i Borisa Tadića došlo je do velikog razmimoilaženja između onoga što je Nemačka očekivala i onoga što je Srbija mogla.

On je naglasio da je najveći pomak napravljen u sferi spoljne politike.

"U ovoj situaciji trudili smo se svih ovih godina da zaista budemo kredibilan i predvidljiv partner, da jasno kažemo šta hoćemo i šta nećemo. U tom smislu da nema dileme da li ćemo to ispuniti. U tom smislu je napravljena razlika i tako je to vrednovano. Srbija više nije tema na međunarodnim forumima“, rekao je Dačić.

Na konstataciju da je tada prisustvovao sastanku sa Angelom Merkel, a da ga sada premijer Vučić i predsednik Nikolić ne vode na sastanke, Dačić kaže da su se oni ranije dogovorili da svako diverzifikuje svoje međunarodne aktivnosti.

"To smo se premijer i ja dogovorili odmah na početku da nema potrebe da dupliramo, ja učestvujem na onima gde je to neophodno, odnosno gde je format takav da mora da učestvuje i ministar spoljnih poslova“, naglasio je Dačić.

Nakon toga, Dačić je rekao da sa predsednikom Nikolićem nema takav dogovor, da sa njegove strane nema problema sa poverenjem, kao i da misli da poverenje nije problem ni predsedniku Nikoliću.

Ministar spoljnih poslova je naglasio da oseća odgovornost zbog toga što Srbija i dalje na nekim mestima nema postavljene ambasadore.

“Ja ne bežim od svoje odgovornosti, ali isto tako želim da podsetim da se taj problem nije nastao dok sam ja bio ministar spoljnih poslova. Ali nije ni rešen i to je tačno”, naveo je Dačić.

Prema njegovim rečima, u prošlosti su pravljene greške jer su vraćani ambasadori, a u isto vreme nisu pripremljeni novi.

"Ja sam predložio četiri ambasadora i to je predsednik potpisao. Tu su, između ostalog, SAD i Kina, što je takođe bilo neshvatljivo da nemamo ambasadore u tim zemljama“, rekao je Dačić i istakao da sa premijerom često razgovara o toj temi.

Kako navodi, Srbija ima 98 konzularna predstavništva, a on želi da postavi novih 38 ambasadora, kao i da je napravljen spisak od 12 imena.

Dačić je nakon toga, nakon pitanja glavnog urednika „Danasa“ Zorana Panovića o godišnjicama Srebrenice, "Oluje" i Dejtona, rekao da istorijski datumi često postanu predmet sporenja.

"Kada govorite o godišnjici 70 godina od pobede nad fašizmom rekli biste da je to tema o kojoj nema previše sporenja, ali verujte, tu temu kada stavite na dnevni red, počnu optužbe kao da pričate o Ukrajini“, rekao je Dačić.

On je istakao da Srbija nije promenila svoj stav o Dejtonu, kao i da nije bilo Jugoslavije da tog sporazuma ne bi ni bilo.

"Postoje pogledi i stavovi za reviziju Dejtonskog sporazuma i to ne samo u međunarodnoj zajednici, nego i u BiH. Neki smatraju da je taj sporazum uzrok neefikasnosti centralnih vlasti u BiH. Naš stav je tu jasan, mi smo zainteresovani za naš narod i mi podržavamo svaki dogovor koji se postigne u Bosni“.

Kako navodi, sigurno je da će "Oluja" biti obeležena kao velika pobeda, ali da je sigurno da Srbija to smatra da je to zločin za koji krivici nisu ne samo okrivljeni, nego su i oslobođeni od strane Haškog tribunala.

Sa druge strane, prema njegovim rečima, naši zvaničnici su dobili poziv da odu i obeleže Srebrenicu, a da li će prisustvovati je stvar spoljnopolitičke odluke.

"Imamo informacije da jedna od velikh sila sprema rezoluciju u Savetu bezbednosti UN povodom toga. Jedno je osuđivanje zločina, a drugo slanje nekih drugih poruka“, navodi Dačić.

Ivica Dačić je naveo da njegovo presedavanje OEBS-om može da bude i teret, ali i nešto dobro za Srbiju.

"Ja svakog dana razgovaram sa evropskim ministrima. U četvrtak sam razgovaram sa nemačkim ministrom, u petak sa ruskim i ukrajinskim ministrima spoljnih poslova", naveo je on.

Dačić je, takođe, naglasio da OEBS funkcioniše na principu saradnje i da je bitno mišljenje svakog.

"OEBS je organizacija koja funkcioniše na principu konsenzusa. Nije teret baviti se ovim. Ministar spoljnih poslova se bavi spoljnom politkom, gledano sa tog aspekta sigurno ne mogu da se bavim unutrašnjom politikom. Srbija pokazuje svoju važnost i time što će u decembru organizovati ministarski sastanak OEBS-a na kojem će učestvovati oko 70 ministara spoljnih poslova", naveo je Dačić.

Međutim, ono što je on naveo kao problem jeste prostor u kojem će se taj sastanak održati.

"Mi nemamo prostor za to. To ne moze da se održi u Sava centru. Jedino mesto je Arena. Mi više ne razmišljamo da li je taj skup dobar za Srbiju već razmišljamo o prostoru", naglasio je on.

Ivica Dačić se osvrnuo i na tvrdnje o tome da engleski jezik predstavlja problem u međunarodnim komunikacijama.

"Ja sam ministar spoljnih poslova Srbije. Ja govorim ruski jezik, nisam kriv sto se u mom kraju učio samo taj jezik. Ja već sada mogu govore da sklapam na engleskom, ali i kad odem u Rusiju ja imam prevodioca jer sam ja ministar spoljih poslova Srbije", istakao je Dačić.

Dačić je naveo da je sporazum u Minsku nastao zbog toga što lideri nisu znali u kom gradu da se održi sastanak, a da to nije mogao da bude Beograd zbog toga što on tada nije bio na čelu OEBS-a.

"Uloga Srbije u OEBS-u je nezamenjiva. Nijedan od tih dogovora više ne može da bude donesen bez moje saglsanosti, tj. bez saglasnosti Srbije", naglasio je Dačić.

Dačić je govorio i o mogućnosti da Vuk Jeremić postane generalni sekretar UN i da bi on mogao da postane član SPS-a.

"U decembru ističe mandant Ban Ki Munu, u drugoj polovini naredne godine bi trebalo da se održe novi izbori. U poslednje vreme nije bilo razgovora o tome da Jeremić dođe u SPS", izjavio je on.

Nakon prelaska sa spoljne na unutrašnju politike Srbije i pitanja otkud baš sada platforma o Kosovu predsednika Nikolića, Dačić ističe da je o tome već razgovarao u jednom intervjuu i da se predsednikova administracija tada naljutila.

"Ono što ja mislim da je sigurno to je da povratka nazad nema. Briselski sporazum i dogovori koje smo tamo postigli su zajednički, i Vlade Srbije i predsednika", naveo je Dačić.

Ministar spoljnih poslova Srbije navodi da ne može da kaže da je reč o sukobu sa Nikolićem.

"Ja kada sam dao izjavu da ću biti kandidat na predsedničkim izborima, koju sam pritom dao kao predsednik stranke koja mora da ima kandidata na izborima", istakao je Dačić.

Prema njegovim rečima, SPS je kao kao stranka imala katastrofalne posledice toga da je Milošević podržao Šešelja na predsedničkim izborima.

“Vratimo se u 2008. godinu. Završili se izbori, Tadić je sa jedne strane, Koštunica i Šešelj sa druge. Odem kod Koštunice i pitam ga šta će biti perspektiva Srbije on kaže da će tražiti reviziju sa EU. Onda odem kući i razgovaram sam sa sobom o tome, jer ni u stranci niko nije bio za koaliciju sa Tadićem”, naveo je Dačić.

Prema njegovim rečima, 2012. godine Tadić gubi na predsedničkim izborima i traži od njega da formiraju vladu.

"Kakva je perspektiva koalicije sa DS-om kada imate druge pobednike. Mene interesuje budućnost. Čovek mora da bude u stanju da donese odluku. Nisam ja ni od koga ništa dobio. Ja sam učestvovao na izborima i dobio pola miliona glasova. Ja ne učestvujem na izborima da bih pomogao nekome. Zanima me budućnost Srbije i zbog toga sam u koaliciji sa Vučićem".

Dačič ističe da se zbog Tadića posvađao sa Vučićem jer je Tadić tražio 2008. da Đilas bude gradonačelnik, a ne Vučić.

“Tadić je rekao da sam mu pucao u stomak, a on sada hoće da uđe u vladu sa SNS-om. Ne menjamo mi političke partnere, menja ih narod. Ja sam glasao za Tadića u drugom krugu, ali on je izgubio. Ja nisam za muzej istorije”, rekao je Dačić.

Na pitanje Zorana Panovića, urednika lista “Danas”, da li je Vlada već sada u nekoj vrsti kohabitacije Dačić ističe da ne želi da ulazi u te odnose.

“O tome oni treba da govore, ja nisam svedok toga, ne učestvujem na sastancima, ne znam da li ima problema ili ne”, rekao je on.

On ističe da je o podeli Kosova, nakon pitanja urednika NIN-a Milana Ćulibrka, pričao sa svima.

“Da li je to državni stav, nije. Mi sada ne govorimo na tu temu jer je važno ne praviti poteze koji bi ugrozili Briselski sporazum”, rekao je Dačić.

Ivica Dačić je naveo da on nije “tih“ kada se govori o rekonstrukcijama Vlade, kao što se govori u optužbama.

“Ja Vučiću ne trebam. On ima većinu i bez mene. Ja nisam tih kada se govori o rekonstrukcijama. Ja sam inteligentan i ne reagujem kad me svaki komarac ujede“, naglasio je ministar.

On je naveo da je potrebno obratiti pažnju na ostale stranke.

“Ja ne mislim da je važno učestvovati, važno je pobediti. Da li vidite šta je sa drugim strankama? Gde je Tadićeva stranka, gde su nestale ostale stranke sa političke scene“, upitao je Dačić.

Dačić je reagovao na pitanje kada je glasao iz uverenja.

“DS je potpisala koalcioni sorazum sa PUPS-om. Onda kada su držali njih, ja ne bih mogao da srušim Vladu. Toga moraju da se sete i Boris Tadić i Mirko Cvetković. Mi sklopimo koaliciju sa Tadićem, on dva dana posle toga sklopi sporazum sa PUPS-om. Voleo bih i ja da mogu da povećam penzije“, naglasio je Dačić.

MInistar inostranih poslova Srbije se nakon toga osvrnuo i na zaokrete u spoljnoj politici i tome da li je Srbija na strani Rusije ili na strani EU.

“Meni premijer kaže da sam najpogodniji za diplomatiju. Kaže da u Moskvi hvalim Rusiju, u Vašingtonu Ameriku. Drugačije ne može. Ja hoću da naša zemlja bude dobra sa svima, ne samo SPS. Mislim da smo mi odavno prošli tu raskrsnicu, a ta rasksrnica postoji još od Svetog Save. Treba jasno reći šta je naš stav“, naveo je on.

Dačić je naveo da je Srbija daleko od novih izbora za Ustavotvornu skupštinu.

“Mislim da pitanje o novom Ustavu treba dobro promisliti. Treba govoriti o neminovnsoti onoga što nas čeka. Neophodno je reći da kada bude trebalo da dođe do promene Ustava, da se o tome dobije najšira saglasnost. Vučić je veoma dinamičan čovek koji ozbiljno pristupa političkim procesima. Mislim da neće biti izbora do kraja godine“, zaključio je Dačić.

Na konstataciju da je SPS stranka sa devet života koja nije izgubila nijedan iako je vezivana za brojne afere Dačić je rekao da treba gledati SPS od 1990. godine.

"Za tih 25 godina bili smo od apsolutne vlasti do dela manjinske vlade. Praktično smo našu stranku podigli iz mrtvih, objektivno. Kako je moguće da SPS ima budućnost? Jedino ukoliko će gledati da građanima Srbije 2015. i 2020. bude privlačan“, rekao je Dačić.

Nakon pitanja da li je SPS bio privlačan mladima tako što je mnoge zapošljavao u Dunav osiguranju, predsedavajući OEBS-om je rekao da retko koja stranka, pa i čovek odoli iskušenjima vlasti.

"Zašto su samo greške naših ljudi dostupne javnosti, to je drugo pitanje. Svako ko je zloupotrebio vlast treba da se istraži, ne treba da bude partijske isključivosti“, naglasio je on i pitao kako je moguće da on bude glavni koalicioni partner i ministar unutrašnjih poslova, a da se u prvih nekoliko meseci vlade obavljaju neke radnje koje predstavljaju pripremu za nešto što će se desiti posle određenog perioda.

Valjda bi trebalo da bude jedno poverenje između koalicionih partnera, naglasio je Dačić.

"Ne prihvatam odgovornost ako vam neko kaže da postoji mogućnost da ćete, ako ne vodite računa, da budete srpski Sanader“, rekao je on.

Međutim, na konstataciju da je i posle 2012. bilo afera sa SPS-om, Dačić je istakao da ko je lopov treba da ide u zatvor i pitao "šta je sa ovima iz DS-a, kompanijama koje su oni vodili i prijavama protiv njih“.

"Neka se afere reše, je l’ sećate koliko sam molio boga da se Šarić uhapsi? Cela konstrukcija je bila da su njegovi mentori Milo Đukanović u Crnoj Gori i ja u Srbiji. To je sve bilo preko koalicionih partnera, ali ti ljudi koji su ti pripremali više nisu aktuelni", istakao je Dačić.

Predsednik SPS-a je na pitanje da li će se ikada pojaviti slike sa plaže sa Mišom Radulovićem naveo da šta se sve o njimu nije pojavilo.

„Pričali su o meni u tom smislu i u ’Parovima’. Još me samo za Kenedija nisu optužili. Ako Šarić kaže da me u životu nije video niti da me poznaje, ako je došao, neka posvedoči“, rekao je Dačić.

Nakon pitanja glavnog urednika lista „Danas“ Zorana Panovića da li se SPS, pošto se toliko trudi da bude na vlasti, plaši da će ga pregaziti, kao i da li se plaši liderskih ambicija u partiji i drugih partija levica, ali i naročito šta će biti sa Aleksandrom Antićem i Brankom Ružićem, Dačić je istakao da je to suština o kojoj bi trebalo razgovarati i da je sve drugo nametnuta tema "kao da su u SPS najveće štetočine na svetu“.

"Takav linč niko nije preživeo. Nismo došli ovde da pričamo bajke. Pajtić, Stefanović i Tadić će biti nova Siriza? Pa Branko Ružič je toliko inteligentan da se neće udružiti sa onima koji su propali. DS je prvo imao liberalnu osnovu, pa su ubacili i delove socijalizma, a ako ima neki socijalista u DS-u ja ću da podnesem ostavku“, naglasio je Dačić.

Prema njegovim rečima, socijalistička scena u svetu je doživela tektonske poremećaje.

"Ne samo socijaldemokratija, nego i neoliberalizam i liberalizam. To je sve odgovor na ekonomsku krizu. Koliko će Siriza i Podemos nešto uraditi videćemo“, rekao je Dačić.

Na pitanje Milana Ćulibrka da li oseća odgovornost što je BDP dva ili tri posto niži nego 2008. godine Dačić je rekao da može on da kaže da oseća odgovornost ili ne, ali da o tome ko je odgovoran odlučuju građani na izborima.

"Političke partije su jedna od najomraženijih kategorija u društvu, ali i jedini institut funkcionisanja demokratije“, naglasio je on.

Nemam čime da pretim, samo sam u životu napravio jednu grešku, to je što mislim da nije normalno da vam neko puca uglavu i posle vam kaže da to nije ništa lično. Mislio sam da sa nekima mogu da budem prijatelj“, rekao je Dačić.

Na pitnje da li je izjavom da je više napadan nego ombudsman Saša Janković opravdao napade na zaštitnika građana Dačić kaže da svi treba da budu ravnopravni.

"Važan je odnos države. Premijer je održao sastanak sa zaštitnikom i mislim da su tu stvari dovedene u normalan odnos. Ja nemam nikakve informacije o tme da je bilo kakava zaštita njemu odbijena koju je on tražio“, rekao je Dačić.

On je naglasio da je zvaničan stav Vlade Srbije da nezavisnim institucijama i nevladinim organizacijama na osnovu Ustava treba omogućiti saradnju.

"Afera sa ombudsmanom, ako ona i postoji, nema nikakve veze sa Vladom“, rekao je on.

Na pitanje Boška Jakšića da li se slaže da je premijer Vučić pre odlaska u SAD morao da obavi kontatke sa NVO, Dačić kaže da se svi ti problemi trenutno mogu čuti samo u Srbiji.

"Kada čujete o Srbiji nešto nema negativnih tema. Veoma je bitno da se ovakve teme i ovakvi problemi između institucije i države rešavaju na unutrašnjoj sceni i da ne budu predmet međunarodnih pritisaka na Srbiju. U tom smislu je Vučićev potez dobar“, zaključio je Dačić.

Izvor: B92
Foto: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti