O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Gde je zapravo uhapšen Orić?
11. Jun 2015. godine
Bivšeg komandanta muslimanskih snaga u BiH Nasera Orića uhapsila je švajcarska granična policija u kantonu Ženeve, prenosi švajcarska agencija ATS.
Kako se navodi, Orić je predat ženevskoj policiji a zatim stavljen na raspolaganje Saveznom birou pravde (OFJ),a uhapšen na carinskom prelazu Toneks-Valar (Thonex-Vallard).

Mediji su ranije u toku dana javili da je bivši komandant bošnjačkih snaga u Srebrenici Naser Orić uhapšen u Bernu

Kako je preneo portal klix.ba, Orić je uhapšen po poternici Republike Srbije.

Interpol Srbije raspisao je u februaru prošle godine poternicu za Naserom Orićem jer ga srpsko Tužilaštvo za ratne zločine sumnjiči za zločine nad Srbima u Podrinju 1992. godine.

Sumnja se da je Orić sa još četvoricom osumnjičenih 12. jula 1992. godine počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mestu Zalazje, Donji Potočari, u opštini Srebrenica, na istoku BiH.

Centrala Interpola u Lionu je početkom marta 2014. godine povukla međunarodne poternice protiv ratnog komandanta iz Srebrenice Nasera Orića, te ratnog šefa policije u tom gradu Hakije Meholjića te Amira Mehmedovića. Naser Orić i još četiri osumnjičena terete se da su tom prilikom ubili devet civila srpske nacionalnosti.

Pored Orića, međunarodna poternica je raspisana i za ratnim načelnikom Policijske stanice u Srebrenici Hakojom Meholjićem i još trojicom Bošnjaka. Orić tvrdi da to "ne može biti slučajno" i da za to nisu, kako je kazao, "krivi Srbi, srbijanski lobiji i službe", već vlasti BIH.

Izvor: B92
Foto:ICTY
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti