O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Rezolucija o Srebrenici korak do udara na Srbiju
16. Jun 2015. godine
Zapad rezolucijom o Srebrenici želi da signalizira da može da pokrene mehanizme koji mogu biti udar na autoritet i imidž Srbije jer nije uvela sankcije Rusiji.
To je ocenio šef Odbora za inostrane poslove Državne Dume Saveta Ruske Federacije u Srbiji Aleksej Puškov.

On je dodao da je to i pokušaj da se Srbija zavadi sa muslimanskim narodima i ukazao da nije neophodno da se taj dokument usvoji, uz obrazloženje da bi od njegovog donošenja bilo više štete nego koristi.

Puškov je na predavanju o aktuelnim spoljnopolitičkim pitanjima na Unverzitetu Karić istakao da u Srebrenici nije bio genocid i upitao zašto se onda ostali slučajevi sličnih zločina na teritoriji Evrope ne razmatraju na taj način.

Kao primer naveo je stradanje stanovnika u Ukrajini istakavši da je život tamo izgubilo 6.500 ljudi.

"Ako prihvatimo da je u Srebrenici bio genocid, onda to znači da je Zapad ispravno postupio 1999. godine i to je ono što treba da legitimiše sadašnju politiku - otcepljenje Kosova bilo bi opravdano i Kosovo može da postane član Evropske unije i Ujedinjenih nacija", rekao je Puškov.

Prema njegovim rečima, Zapad igra politiku dvojnih standarda i uzima za pravo da određuje šta je zločin, a šta ne.

Puškov je ocenio i da Srbija sprovodi ispravnu politiku, jer se, kako je ukazao, sa jedne strane zbližava sa EU, a sa druge održava odnose sa Rusijom.

"Ta dvosmernost politike je dobra za vašu zemlju", zaključio je Puškov.
"Rusija je pokazala da postoje granice u ekspanziji Zapada"

Od bombardovanja Srbije počeo je pokušaj Zapada da se vojnopolitičkim snagama Evropa ujedini oko Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i da postane nepristupačna tvrđava za rivale SAD, izjavio je Puškov.

"Neki pokušaji, poput širenja NATO, koji se proširio sa 16 na 28 zemalja, bili su uspešni, ali su drugi bili katastrofalni, kao što su ratovi u Iraku i Libiji", ocenio je Puškov.

On je naveo da je pružanje podrške radikalnim ekstremističkim grupama u Iraku i Siriji dovelo do stvaranja Islamske države, što će se možda okrenuti protiv onih koji su je podržavali.

Ukazujući na to da je u toku preformatiranje savremenog sveta i međunarodnih odnosa, Puškov je ocenio da Zapad pokušava da utiče na međunarodne odnose vojnopolitički, ali i finansijski, kroz vodeće berze u Londonu, Njujorku i Tokiju.

"Ipak, šangajska berza se polako približava, ali su još vodeće berze u rukama Zapada", rekao je Puškov na predavanju o aktuelnim spoljnopolitičkim pitanjima, koje je održao na Univerzitetu Karić.

Prema njegovim rečima, SAD su pokušale da izoluju Rusiju u globalnom smislu zbog krize u Ukrajini, ali su dobile negativan odgovor od pet zemalja BRIKS-a (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafricka Republika).

"Rusija je pokazala da postoje granice u ekspanziji Zapada", ocenio je on i podvukao da je kriza u Ukrajini regionalna i da ne preti bezbednosti Evrope, kao što tvrde nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik SAD Barak Obama.

Puškov je naveo da je u 2014. godini BDP zemalja članica G7 iznosio 34,7 triliona dolara, a zemalja BRIKS-a 32,5 triliona dolara i poručio da će se ta razlika u BDP sve više smanjivati u korist BRIKS-a.

"Ekonomije u razvoju proizvode više roba i usluga nego razvijene zemlje i taj odnos se menja u korist zemalja u razvoju, a ne razvijenih zemalja", zaključio je Puškov.

Izvor: B92
Foto: Beta

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti